Do wszystkich samouków :)

Temat przeniesiony do archwium.
Za rok mam mature.Moim marzeniem jest dostac sie na filologie angielską. Języka angielskiego ucze sie od 7 lat. Niestety w mojej szkole lekcje angielskiego pozostawiaja wiele do zyczenia.Chodze tez na prywatne lekcje raz w tygodniu, no ale wiadomo ze przez taki czas nie mozna tez przerobic duzo zagadnien i materiału. Ucze sie równiez sama w domu: z róznych repetytoriów gramatycznych i leksykalnych, przerabiam kursy jezykowe z kasetami, staram sie sluchac radia bbc.Czy ktos z Was tez sam sie uczy angielskiego?jezeli tak to jakimi metodami, no i ogolnie niech cos o tym napisze, no i oczywiście rzecz jasna czy sa jakies rezultaty.Czy waszym zdaniem ( nie tylko tych ktorzy sa samoukami) mozna w ten sposób cos zyskac czy to tylko strata czasu?
hej, ja chyba jestem przykladem ze wiele mozna jesli jestes samozaparta i konsekwentna w swoich planach:) w tej chwili mam tytul licencjata UMCS, zdalam do NKJO po nauce angielskiego tylko i wylacznie w sredniej szkole, nalekscje chodzilam 1,5 roku przed matura (pisemna z angielskiego) ale sama siedzialam nad angielskim tak jak i Ty bardzo dlugo i fanatycznie:)), i naprawde ma to sens:) Zycze powodzenia!!!
HEj!Ja tez uczyłam, zresztą nadal sie ucze, angielskiego somodzielnie. Tylko jakos dziecko brałam lekcje przez ok 3 lata ale dały mi bardzo niewiele.Dopiero jak sama zaczełam sie uczyc zauwazyłyłam efekty! W czerwcu zdałam cae i jestem bardzo zadowolona.Mysle ze swoja pracą osiągnełam więcej niz inne osoby które uczyły sie prywatnie.Angielski to po prostu moje hobby :) pozdrawaim i owocnej nauki zycze!Ach!I zdania maturki na 100% !
A z jakie ksiązki polecacie do samodzielnej nauki angielskiego( leksykalne i gramatyczne) ?
jest tego mnostwo na rynku, radze jednak kupowac ksiazki dobrych wydawnictw i raczej w ksiegarbniach jezykowych (longman, oxford, cambridge i ewentualnie pwn), kupuj te ktore maja z tylu dolaczony klucz, unikniesz kupowania teacher'sow, poza tym kasetki to podstawa zeby sie obsluchac, bbc itp. to tez jest bardzo dobre, koresponduj w tym jezyku, wchodz na amerykanskiie i brytyjskie czaty, sluchaj dobrej muzyki ( poprawny brytyjski:)- elton john, enya i inni:)- good luck
Jeśli chcesz uczyć się samodzielnie powinnaś korzystać głownie z książek polskich autorów, przecież nie znasz angielskiego.

Za najlepsze uważam;

Henryk Krzyżanowski - "First Steps in English", "The next Steps to English", "Angielski w 3 miesiące dla początkujących" i "Angielski w 3 miesiące dla średniozaawansowanych";

Irena Dobrzycka, Bronisław Kopczyński - "Język angielski dla początkujących" i "Język angielski dla zaawansowanych" (JA dla początkujących ma kasety);

J. Smólska, J. Rusiecki, B. Krasnodębska - "Listen and Learn";

Każdy podręcznik Leona Leszka Szkutnika.

Do gramatyki polecam:

Leon Leszek Szkutnik - "Gramatyka języka angielskiego";

Maria Birkenmajer, Elzbieta mańko - "Język angielski - korepetycje domowe";

PONS Gramatyka języka angielskiego z ćwiczeniami dla początkujących i średniozaawansowanych.

Dopiero po opanowaniu materiału zawartego w tych podręcznikach samouk moe próbować uczyc się z podręczników wydawnictw angielskich.
mysle ze kolezanka zna co nieco angielski:) sama napisala ze uczy sie od 7 lat!!!!!!!!!!!
Żeby zrozumieć gramatykę jezyka obcego napisaną w tym języku nie można "znać co nieco angielski", trzeba znać go perfect.
nie zgadzam się.
a ja zgadzam sie z amused to death:)

jesli zna sie dany jezyk perfekcyjnie to w moim odczuciu zna sie tez i jego gramatyke. wlasnie dobrze jest znajac ang srednio siegac po materialy napisane tylko po ang - wiec takze i po gramatyke.

pzdr.
Może rzeczywiście trochę z tym "perfect" przesadziłem, ale pozostaję przy swoim zdaniu. Jesli ktoś uczy się języka samodzielnie, to najłatwiej mu będzie opanować go w oparciu o podręczniki w języku ojczystym. Ucząc się w szkole i na kursach stacjonarnych każdy student może poprosić lektora o wytłumaczenie swoich wątpliwości inaczej jest przy nauce samodzielnej.

Niestety nie zawsze lektor czy nauczyciel potrafi wszystkie wątpliwości ucznia wytłumaczyć stąd tak dużo pytań na tym forum i forach podobnych.
>Może rzeczywiście trochę z tym "perfect" przesadziłem, ale pozostaję
>przy swoim zdaniu. Jesli ktoś uczy się języka samodzielnie, to
>najłatwiej mu będzie opanować go w oparciu o podręczniki w języku
>ojczystym.

indeed!

pzdr :)
A ja będąc lektorem języka powiem Wam,że nie polecam książek polskich autorów.
Podręczniki wydawnictw brytyjskich są PRZYJAZNE NAUCZYCIELOM, nie UCZNIOM, dlatego nauczyciele i lektorzy wybierają właśnie te. A podręczniki są dla ucznia. Dlatego Twój wybór jest taki, a nie inny. Cierpią na tym uczniowie. Poza tym wątek ten dotyczy samouków. Jego autorka uczy się angielskiego od siedmiu lat i nie jest zadowolona ze swojej znajomości języka, chce ją rozwijać samodzielnie, dlatego lepiej będzie jeśli skorzysta z podręczników z mojej listy, angielskie ją zawiodły pod każdym wzgledem.
ja cie musze pocieszyc bo ja tez jestem samoukiem i malo osob mi wierzylo ze moge sie sama nauczyc tak dobrze jezyka jak go umiem teraz
ucze sie przez 6 lat umiem jezyk na poziomie fce,
po roku nauki mialam lekcje prywatne ale tylko przez pare miesiecy
i w zeszlym roku chodzilam na kurs prefce
ale przez reszte czasu czyli przez 5 lat uczylam sie sama i co sie okazalo?

Ze na kursie na ktory uczeszczalam chodzilam z osobami
ktore uczyly sie jezyka przez 8, 10 lat podczas gdy ja wtedy tylko 5
i bylismy na tym samym poziomie,
niektorzy nawet byli w Wielkiej Brytanii,
a ja wtedy jeszcze nie wiec troche sie balam ze sobie na kursie
nie poradze ale cale szczescie udalo mi sie go zdac
nawet ponad przecietnie i jestem z siebie bardzo dumna!

Teraz przez pare miesiecy jestem aupair w Uk i chce wracac na wakacje
i zdawac na neofilolofie w Krakowie
na Akademii Pedagogicznej im .KEN.

Jesli tu jest ktos kto tez chce tam studiowac lub juz studiuje,
lub ktos kto jest w Londynie i
chcialby sie ze mna spotkac
i w koncu pogadac po polsku :)
to niech skrobnie
pozdrawiam
Nastepnym razem napisze ci dobre ksiazki ktore warto wziac pod uwage
przy nauce jezyka na twoim poziomie
bo sama jestem na podobnym,