Jestem tegoroczna absolwentka Jezykoznawastwa i Informacji Naukowej, wiec troszke wiem na temat tego kierunku.
Co do znajomosci jezykow po jego skonczeniu. W moim przypadku jest to tylko jeden jezyk na poziomie bieglym-angielski. Rosyjski jest tylko na 2 i 3 roku raz w tygodniu i trudno mowic o swobodnej komunikacji po dwoch latach, tym bardziej ze w ciagu najblizszych dwoch lat kiedy go nie(4 i 5 rok)znajomosc jest praktycznie zerowa:(
Mialam to nieszczescie/szczescie(zalezy od punktu widzenia) uczyc sie japonskiego i niestety 4 lata i 2 zajecia w tygodniu to tez za malo by mozna bylo rozmowic sie nawet na najprostsze tematy:(
szczesliwe roczniki ktore jako drugi jezyk maja wloski czy hiszpanski. Po 4 latach wychodza z dobra znajomoscia tego jezyka. Wszystko zalezy wiec od tego, jaki jezyk bedzie w tym roku wybrany. Jesli jakis indoeuropejski studia te gwarantuja to, ze sie go nauczycie. Chinski/japonski/tajski- zapomnijcie chyba ze bedziecie miec tyle silnej woli by uczyc sie go samemu, badz chodzic na zajecia z etno(jesli wam pozwola)
Chodzenie jednoczesnie na angielski i niemiecki???Osobiscie nie znam zadnej osoby, ktorej by sie to udalo. Owszem mozna zawsze chodzic na jeden jezyk, a z drugiego wybrac sobie jedne zajecia. Nie jest to fizycznie mozliwe by chodzic na wszytsko, gdyz zajecia bardzo czesto sie pokrywaja:(
Osobiscie nie jestem zachwycona planem studiow i nie zachecam nikogo do studiowania tego kierunku, chociaz z drugiej strony wiem ze na innych jest czesto jeszcze gorzej.
Jezeli chcecie miec pewnosc, ze nauczycie sie dobrze dwoch jezykow wybierzcie etnolingwistyke:)