Językoznawstwo i informacja naukowa UAM

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie dotyczące w/wym. kierunku - ilu tak naprawdę uczy się tam języków? W podziale zajęć są niby 2 indoeuropejskie + jeden nieindoeuropejski + rosyjski (na drugim i trzecim roku zdaje się), ale czytając komentarze studentów tego kierunku, nieustannie odnoszę wrażenie, że jednak uczą się tylko jednego europejskiego i jednego "dziwnego"! Powiedcie mi, jak to właściewie z tym jest! Wiem, że osobom bardziej zaznajomionym z tematem moje pytanie może wydać się zupełnie głupiutkie:P, ale proszę o odpowiedź, bo już zupełnie się pogubiłam:(((
angol lub niemiec + dziwny + troche rosyjskiego (chociaz tego nie jestem pewna, na 100% na koreanistyce jest ruski)
Czyli jednak tylko dwa....:(( (rosyjskiego nie licze, skoro jest go tylko "trochę"). Czy są w ogóle jakieś studia, na których uczy się trzech albo więcej (te marzenia...;)) języków?? Może istnieje możłiwośc połącznia zajęć z dwóch języków indoeuropejskich na językoznawstwie, tak żeby uczyć sie i angielskiego, i niemieckiego?
rosyjskiego jest tam duzo,bo dwa lata sie go trzeba uczyc a w koncu na studiach jest mnostwo materialu,nie tak jak w liceum, sa zaliczenia itp,. i po tych 2latach bedziesz potrafil porozumiec sie w tym jezyku. z tego co wiem to w instytucie jezykoznastwa gdzie jest to jiin mozna chodzic na dodatkowe jezyki o ile Ci plan pasuje (na etno mozna na pewno,wiec na jiin tez powinna byc taka mozliwosc).
Czy angielskiego i niemieckiego rownoczesnie mozna sie uczyc to nie wiem, ale tych dziwnych jezykow chyba da sie dwa na raz. Jesli chodzi o studia wielojezyczne to moze SFKEZ na UW?? Poza tym na niektorych filologiach sa 4 jezyki.
zarowno na etno jak i na jiin wybierasz albo ang albo niemca, nie mozna obu
Chwilowo odświeżam temat - i zadaje takie oto pytanie: czy ktoś się może orientuje jakie języki będą do wyboru w nadchodzącym roku akademickim?

Pozdr.
Indonezyjski i jeden z tych (decyzja jeszcze nie zapadła): francuski, swahili, tajski, włoski (aczkolwiek ten najmniej prawdobodobny).
Jestem tegoroczna absolwentka Jezykoznawastwa i Informacji Naukowej, wiec troszke wiem na temat tego kierunku.
Co do znajomosci jezykow po jego skonczeniu. W moim przypadku jest to tylko jeden jezyk na poziomie bieglym-angielski. Rosyjski jest tylko na 2 i 3 roku raz w tygodniu i trudno mowic o swobodnej komunikacji po dwoch latach, tym bardziej ze w ciagu najblizszych dwoch lat kiedy go nie(4 i 5 rok)znajomosc jest praktycznie zerowa:(
Mialam to nieszczescie/szczescie(zalezy od punktu widzenia) uczyc sie japonskiego i niestety 4 lata i 2 zajecia w tygodniu to tez za malo by mozna bylo rozmowic sie nawet na najprostsze tematy:(
szczesliwe roczniki ktore jako drugi jezyk maja wloski czy hiszpanski. Po 4 latach wychodza z dobra znajomoscia tego jezyka. Wszystko zalezy wiec od tego, jaki jezyk bedzie w tym roku wybrany. Jesli jakis indoeuropejski studia te gwarantuja to, ze sie go nauczycie. Chinski/japonski/tajski- zapomnijcie chyba ze bedziecie miec tyle silnej woli by uczyc sie go samemu, badz chodzic na zajecia z etno(jesli wam pozwola)
Chodzenie jednoczesnie na angielski i niemiecki???Osobiscie nie znam zadnej osoby, ktorej by sie to udalo. Owszem mozna zawsze chodzic na jeden jezyk, a z drugiego wybrac sobie jedne zajecia. Nie jest to fizycznie mozliwe by chodzic na wszytsko, gdyz zajecia bardzo czesto sie pokrywaja:(
Osobiscie nie jestem zachwycona planem studiow i nie zachecam nikogo do studiowania tego kierunku, chociaz z drugiej strony wiem ze na innych jest czesto jeszcze gorzej.
Jezeli chcecie miec pewnosc, ze nauczycie sie dobrze dwoch jezykow wybierzcie etnolingwistyke:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę