Slawistyka UG - jak tam jest?

Temat przeniesiony do archwium.
Slawistyka UG - jak tam jest? Jaki jest poziom nauczania drugieg jezyka sŁowiańskiego? Słyszałem kiedyś, że są możliwe dodatkowe zajęcia z języka czeskiego - czy to aktualne? Jak wygląda podział na grupy chorwacką i serbską?
Czy naprawdę nikt z UG tu nie zagląda ? :(
ja skonczylam i powiem Ci ,ze jezeli jako tai jestes z jezykow to studia sa latwe i przyjemne. Ciezko po nich z praca jak po wszystkim teraz.Brak tam dobrze rozplanowanych zajec jestes,y w tyle z poziomem nauczania w porownaniu z anglistyka np. Lepiej idz do grupy chorwackiej jest ciekawsza.Jezyk czeski jest ,ale jak sie nie przylozysz to szybko zapomnisz za duzo nie wymagaja...........za malo zwracaja uwagi na jezyk,co ma fatalne skutki,ale moze cos sie zmienilo Pozdrawiam
a co tam jest takiego, że jest ciekawsza? A serbską znasz, że możesz porównać?
Właśnie rezygnuję z tych studiów - okazały się wielkim niewypałem. Jeśli ktoś się tam wybiera to mam do odsprzedania parę książek , notatek i kserówek. Z przyjemnością podziele się też informacjami na temat studiów.
Kontakt, [gg]
Zależy szto tko ljubi :P. Generalnie jest tak, że wiekszość chce trafić do grupy chorwackiej (uwaga, na rozpoczęciu roku trzeba szybko upatrzyć listę i się wspisać, bo zapisy do grup odbywają się na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy")- grupa srbska w dużej mierze składa się z niespełnionych kroatystów i czasami może być dla "Chorwatów" trochę niemiła ;). rnChorwacja jest lepiej rozwiniętym krajem i zawsze instnieje możliwość pracy w turystyce. Poza tym moim zdaniem ma bardziej zróżnicowaną kulturę i jest bliższa zachodowi (o ile Chorwację można kojarzyć z włoskim renesansem to Serbia tkwiła bardzo długo w średniowieczu). Ale coż, jeśli ktoś woli liczne serbskie żywoty świętych...Nie wiem dokładnie jak to jest na lektoracie serbskiego, ale zajęcia z chorwackiego były w sumie ciekawe (jedyne co wiem na temat pnjs to to, że "Serbów" bardziej cisną...Ale generalnie jak już zostalo napisane nie wymaga się zbyt wiele :>.
studiowałem tam niedawno i podobalo mi sie, polecam wszystkim. jedna uwaga, jesli nie masz kontaktów z kims kto mowi w tym jezyku to moze byc kiepsko bo troche malo jezyka tam jest jak dla mnie. ale ogolne wrazenie dobre, bardzo lajtowy kierunek...tylko co dalej?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa