UW anglistyka II stopień - egzamin wstepny

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,

chodzą słuchy, że egzaminy wstępne na II stopień anglistyki UW są bardzo specyficzne. O to dobre słowo :)
Są osoby, które mówią, że egzamin ze znajomości języka jest na poziomie CPE, na stronie UW jest napisane, że jest to CAE. Jak to jest w rzeczywistości?

Proszę, powiedzcie mi również jaki stopień trudności jest z wybranych dwóch przedmiotów wśród literatury brytyjskiej, amerykańskiej i językoznawstwa. Jak wygląda taki test?
Na stronie jest obowiązkowa lista pozycji książkowych, znacie jakieś inne pomocne?
Pytanie do studentów I stopnia: Z jakich książek dotyczących ww przedmiotów specjalistycznych korzystaliście na zajęciach?

Zakładając, że przebrnęłam w miarę zadowalająco przez wszystkie przeszkody. Oczywistym jest fakt, że ilość miejsc jest ograniczona. Czy oprócz tego jest na uczelni jakiś konkurs świadectw? Czy może zdarzyć się tak, że pomimo pozytywnego wyniku egzaminu nie dostanę się z braku miejsc, gdyż studenci UW mają pierwszeństwo, a ja (nie oszukujmy się) mam dyplom drugorzędnej uczelni?

Czy ktoś ma lub wie skąd ściągnąć taki przykładowy test? Słyszałam, że są udostępnione egzemplarze z poprzednich lat.
Proszę rozwiejcie moje wątpliwości.
Z góry dziękuję
edytowany przez amberino: 09 lut 2011
Cytat: amberino
Witajcie,
Pytanie do studentów I stopnia: Z jakich książek dotyczących ww przedmiotów specjalistycznych korzystaliście na zajęciach?

Nie jestem Twoim "targetem" bo ja w życiu tego egzaminu nie zdawałam, a magisterkę kończyłam w toku 5-letnim, ale:

Sporo informacji o tym z jakich lektur obecnie się korzysta na najróżniejszych przedmiotach znajdziesz w uniwersyteckim systemie USOS:

Katalog obowiązkowych przedmiotów I roku 1 stopnia:
https://usosweb.dak.uw.edu.pl/kontroler.php?_action=actionx:katalog2/przedmioty/szukajPrzedmiotu%28jed_org_kod:33010000;method:faculty_groups;cp_showDescriptions:0;cp_showGroupsColumn:0;cp_cdydsDisplayLevel:2;f_tylkoWRejestracji:;kierujNaPlanyGrupy:;grupaKod:3301-DZ-O-1%29

Katalog obowiązkowych przedmiotów II roku 1 stopnia:
https://usosweb.dak.uw.edu.pl/kontroler.php?_action=actionx:katalog2/przedmioty/szukajPrzedmiotu%28jed_org_kod:33010000;method:faculty_groups;cp_showDescriptions:0;cp_showGroupsColumn:0;cp_cdydsDisplayLevel:2;f_tylkoWRejestracji:;kierujNaPlanyGrupy:;grupaKod:3301-DZ-O-2%29

Na III roku jest logika i psychologia. Na II i III roku lwią część zajęć (i wymagań) studenci realizują poprzez kursy tematyczne (zajęcia do wyboru). To znaczy, że poza tym rdzeniem wiedza każdego absolwenta anglistyki UW jest inna, zależnie od tego jakie kursy wybrał w trakcie studiów.

Oczywiście w praktyce studenci korzystają z tych podręczników "w kratkę", zależnie od tego jak kto się uczy - mnie w wielu wypadkach wystarczały notatki. Niekoniecznie przerabia się też całą zawartość danej książki, czasem są to np. pojedyncze rozdziały.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie