a ja właśnie zaliczyłam PNJA i strasznie się cieszę,że już mam to za sobą; jak będziesz Vaughn przed sesją to będziesz wiedział o czym mówię ;)
co do licencjatu to jest tak,że teraz osoby które od paźdz będą na 3 roku-jeszcze będą miały dyplom z Poznania; od 2013 r. przyłączamy się z UTP-tak, wiem uczelnia ,która nie ma nic wspólnego z nauczaniem języków, ale będzie wszystko w ten sposób,że na dyplomie będzie :Uniwersyteckie Kolegium Językowe,samo nauczanie się nie zmieni, no i będą jeszcze programy stypendialne + wyjazdy na Erasmusa itp. teraz jest jakieś stypendium od 2 roku po 110 zł?/mies,ewentualnie wyjazd do Perth (ale trzeba wziąć dziekankę)
lektorat na angielskim jest niemiecki, inny lektorat jest możliwy,z tym,że musiałbyś sobie dopasować godziny i chodzić do innych grup; nie wiem dokładnie ale chyba jest tak,że na hiszpańskiem jest lektorat z franc. i odwrotnie
co do tortur to fakt, są regularnie stosowane;aż dziw,że jeszcze żyję :D
ale na serio, jak potrafisz sobie wszystko dobrze zorganizować, to spokojnie dasz radę, ja zanim przyszłam do nkjo, miałam jakąś blokadę jeśli chodzi o mówienie, ciągle albo się zacinałam bo nie znałam słówek, albo nie wiedziałam co mówić; ale zajęcia ze speakingu dużo mi dały:
co tydzień każda osoba przeprowadza debatę na dowolny temat a ponadto jeszcze chętni co tydzień wygłaszają speecha na podstawie debaty; tak jak pisałam, początki były ciężkie, ale potem tak to polubiłam,że sama się zgłaszałam ,niekiedy nawet to była kompletna improwizacja, ale zauważyłam,że jest coraz lepiej; + czasem mamy jeszcze słówka z różnych działów z książki Destination (pierwszy test Thinking &Learning)
-gramatyka-uczymy się różnymi zagadnieniami -np.pierwszy test z wszystkich czasów, + co 3 tygodnie vocab (radzę się uczyć tych słówek bo bardzo dużo dają)
-z listeningu i readingu -poprostu rób dużo testów( 1 semestr-testy do FCE, a w 2 już do CAE)
-na writingu -z tego co pamiętam to jest synopsis, short story, potem paragraph i review, dużo mamy ćwiczeń na podstawie 2 książek Langana (wybiórczo ksero) i po teorii i omówieniu piszemy w szkole pracę na dany temat
-fonetyka -tutaj ci się przyda książka How, now brown cow;; przerabiamy na każdych zajęciach po 2 dźwięki, -najpierw od spółgłosek, powtarzamy za nagraniami i potem co jakiś czas mamy :warm up, taki test na transkrypcję słówek oraz dopasowanie odpowiednich dźwięków do wyrazów-bardzo dużo idzie z lekcji zapamiętać
-potem w 1 sem. wykłady z historii UK, filozofii i gr,opisowej-wykłady nie są obowiązkowe, filozofię i hist. spokojnie można zaliczyć, z gramatyką trochę ciężej bo trzeba to zrozumieć, ale sam przedmiot jest ciekawy i pani bardzo fajnie tłumaczy :)
-metodyka, literatura -rozmawiamy na różne tematy,jakieś dyskusje,ćwiczenia i co jakiś czas test z literatury ip.
-Call- tutaj luzy bo to nie jest przedmiot praktyczny; w każdym semestrze mamy do zrobienia projekt w Hot Potatoes dla uczniów na dany temat; z reguły jest tak,że wszyscy siedzą na fejsie a kilka dni przed oddaniem pracy nerwówka ;)
do tego jeszcze literatura powszechna, ale to tylko bardziej dyskusje na jakieś tematy
-integrated skills-tutaj jest misz masz, i speaking i reading;czasami testy ze słówek:polecam ksiązkę
English Vocabulary in Use( intermediate ale słówka nie są takie łatwe), z tych słówek jest jedno zadanie na PNJA ,niby nic takiego a bardzo dużo to daje:)
niby tak źle to nie wygląda, grunt to przyłożyć się do przedmiotów praktycznych; ogólnie 1 rok jest na luzie, na 2 się wszystko zaczyna, bo są praktyki itp.
czasami jest ciężko-oczy podkrążone, kawa jedna za drugą, szczególnie przed sesją; ale tutaj chodzi głównie o systematyczność; też kilka razy sobie odpuściłam bo a to zmęczenie albo coś,a potem trzeba się męczyć żeby ze wszystkim zdążyć;ale mimo wszystko znam dużo osób,które imprezują i zaliczają;nawet mamy organizowane imprezy w klubach studenckich; jak masz czas w wakacje to radzę sobie to wcześniej zorganizować, potłumaczyć słówka z wyprzedzeniem ,pokserować książki a potem będziesz już miał z górki,zresztą i tak już dużo wiesz :)jak coś to podaj mi swojego maila,to ci dokładnie napiszę
Pozdrawiam
edytowany przez selena1616: 25 cze 2012