LINGWISTYKA STOSOWANA NA UKW W BYDGOSZCZY - WARTO?

Temat przeniesiony do archwium.
Dzień dobry wszystkim
Mam wątpliwości na temat poziomu nauczania na UKW w Bydgoszczy kierunek lingwistyka stosowana (angielski, niemiecki). Słyszałam, że poziom jest bardzo niski i wszyscy dotychczas odradzali mi tą uczelnię. Czy ktoś tam studiował i mógłby mi doradzić, czy warto?
czesć ja studiuje na UKW dokładnie ta kombinację języków i nie wiem, kto mógł Ci powiedzieć, ze poziom jest niski. Może to sie tyczy innych kierunków na tej uczelni. Akurat lingwistyki mają dobrą, jeśli nie bardzo dobrą opinię i choć może egzaminy wstępne nie należą do najbardziej wymyślnych to na pewno na studiach zawsze jest cos do roboty. Trzeba sie nastawić na duzo samodzielnej pracy, zwłaszcza na pierwszym roku. Ale moim zdaniem warto spróbować, bo atmosfera jest miła, kadra stosunkowo młoda i przyjazna i jak się chce (uczciwie) czegoś nauczyć to naprawdę jest mnóstwo możliwosci.
Hej
wielkie dzięki za odpisanie to fajnie, że chwalisz sobie ten kierunek.
A jak było u Ciebie z niemieckim, zanim przyszłaś na studia? Bo ja jestem dopiero w pierwszej klasie to mam jeszcze trochę czasu, ale na razie to bym jeszcz musiała się mocno podciągnąć. Trudna jest matura rozszerzona z niemieckiego? Pozdrawiam:)
Ja studiuję lingwistykę angielsko-rosyjską i powiem ci, ze nie jest łatwo. Poziom jest wysoki i warto tu być. Poza tym wszyscy wszystkich znają, bo niewiele nas jest na roku i kadra rzeczywiście jest chętna do pomocy. Czasami po prostu trzeba się uzbroić w cierpliwość i wytrwałość. Jednak zachęcam, bardzo tu sympatycznie:)
hej! A czy Ty jestes na rosyjskim zaawansowanym czy podstawowym?? Bo tez chcialabym studiowac ten kierunek, tylko slyszalam ze strasznie ciezko bylo sie dostac w zeszlym roku. Jak to jest??
Nie wiem, jak jest teraz, ale jeszcze rok temu, na trzecim roku ros+ang, korzystano z podręcznika Advance Language Practice Vince'a. My z niego korzystamy na 1. roku w koledżu.
Przewaga zajęć praktycznych nad teoretycznymi w dużym stopniu jest mitem. Wystarczy rzut oka na plan zajęć starszych roczników.
Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli naprawdę chcesz się nauczyć obu języków na naprawdę dobrym poziom- pogimnastykuj się trochę i wybierz dwie prawdziwe filologie zamiast lingwistyki:)
A co Ty w ogole gadasz? :/ Jesli chodzi o teorie vs. praktyke na lingwistyce, to (przynajmniej na UMCSie w Lublinie) przaktyki jest nieporownywalnie wiecej. Wykladow prawie nie ma (max. 1-2 w semestrze), za to jest niesamowita ilosc zajec praktycznych - gramatyka/dyskursywno-receptywne/tlumaczenia konsekutywne i tekstow fachowych itp. itd. Tak wiec, zanim cos napiszesz, to najpierw zasiegnij jezyka w temacie, w ktorym chcesz sie wypowiadac :) Skonczenie 2 filologii zamiast lingwistyki uwazam za co najmniej nieporozumienie :| Pozdrawiam.
Zajec teoretycznych jest malutko, srednio jeden , dwa wyklady w smestrze, reszta wszystko praktyczne. Poziom wcale nie jest niski , trzeba sie duzo napracowac i na serio do takich jezykowych kierunkow trzeba miec 'krzepe'. A czy lingwistyka to dobry pomysl to nie wiem, tez mam czasem watpliwosci czy nie lepiej byloby robic dwie filologie. Ale i tak bywają dni ze ledwo zyje z nerwów i zmęczenia. Pozdrawiam .
skonczylam i filologie, i lingwistyke na UW i ZGADZAM SIE, ze to KOMPLETNIE INNE studia; ponad to moge porownac lingw. UAM I UW i UAM lezy..rn jak kogos interesuje jezyk doglebnie(mnie np. od dziecka formy, dzrewka gramat., etymologia etc.), idzie na lingw., a jak pociaga Was jezyk jako 'droga do kultury' danego obszaru jezykowego, to czeka FILOLOGIA
majac do wyboru ukw lingwistyke i np filo w koledzu zdecydownie lepiej wybrac filo. i nie ma sie co zrazac nazwa nauczycielski, przynajmniej bedzie sie mialo dodatkowe umiejetnosci, a wybranie translatoryki na lingwistyce to mit, zeby byc tlumaczem przysieglym musisz robic dodatkowy egzamin (ktory rownie dobrze po nauczycielskim robic mozesz), a moim zdaniem firmy wala zatrudniac kogos do tlumaczen po filologii, bo ma 100% wiedze z 1 dziedziny,a nie 3/4 z dwoch
Hej słuchaj mogłabys mi powiedzieć jaki przewidujesz wynik z matury?Bo ja jestem załąmana wiesz.Złożyłam papiery do nkjo i dowiedziałam sie ,ze tam jest tylko 18 miejsc.Porażka nie?na filologię też składam ale tam pewnie też nie mam czego szukać z mopimi 7-% z rozszerzenia.Myślicie ,ze mam szanse na nkjo?
Kto Ci powiedzial, ze tam jest tylko 18 miejsc? No nie zalamuj mnie, no wez przestan, no...
A ja mam jeszcze pytanie dot. lingwisyki w Bydgoszczy na UKW - ang. z niem. Czy jest tu jakaś różnica w poziomach tych języków, z racji tego, że niemiecki jest drugi-to jakby "słabszy"? Bo bardzo mi na nim zależy i najlepiej by było jakby obydwa szły "łeb w łeb";) A jak się przedstawia sprawa uprawnień tlumaczeniowych i nauczycielskich, 2 czy 1? Hilfe!
to jak w końcu? lingwistyka ang/niem w Bydgoszczy..? warto?:D
Temat przeniesiony do archwium.