Praktyki nauczycielskie w podstawówce

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie. Potrzebuje pomocy i informacji od nauczyciela bądź od kogoś kto praktyki już odbył. Na wrzesień mam zaplanowane praktyki w szkole podstawowej. Jest to moja stara szkoła gdzie znam wszystkich nauczycieli także nie stresuję się. Jednak moja uczelnia jest beznadziejna w przygotowywaniu studentów na takie wyzwanie. Mam co prawda wykaz co i ile godzin ale niektórych rzeczy niestety nie mogli mi wytłumaczyć. Niestety mam poprawki również we wrześniu, które zaczynają się od 13.09 dlatego chciałabym rozłożyć sobie czas. W związku z tym mam kilka pytań. Wykaz jest taki : 40 godzin hospitacji, 20 h prowadzenia lekcji, 5h zapoznanie z organizacją pracy szkoły i 15 h przygotowanie do zajęć. Rozumiem, że 40h przyglądam się w jaki sposób pracuje nauczyciel z klasą i 20h to ja prowadzę zajecia. Najbardziej ciekawi mnie 15 h przygotowania do zajęć. Odbywa się to z nauczycielem prowadzącym moje praktyki czy to jest moja indywidualna sprawa? Prosiłabym o kontakt z kimś kto zna się na tym. Trochę mnie to przeraża mimo że od 5 lat udzielam korepetycji.
Pozdrawiam, Patrycja
Pracuję w szkole jako nauczyciel ang. Najprawdopodobniej te 15h to będzie Twoja praca własna, samodzielna, indywidualna - bez opiekuna praktyki (nauczyciela)
Byłam już na paru praktykach w szkole i wydaje się prawdopodobne, że te 15h to będzie jednak praca własna. Napiszesz szczegółowy plan zajęć i przed ich przeprowadzeniem (na ile wcześniej zażyczy sobie prowadzący) przedyskutujesz z nim przebieg poszczególnych godzin dla danych klas i poziomów. Później pewnie będziesz prowadzić już bez takiego szczególnie omawiania wszystkich etapów dla uczenia konkretnych umiejętności, a dostaniesz już po przeprowadzonych zajęciach feedback od prowadzącego opiekuna.
Fajnie, że macie taką szczegółową rozpiskę: ja miałam tylko ile obserwacyjnych, a ile prowadzonych, resztę musiałam jakoś wygospodarować sama i nie wliczał się w to czas, jaki musiałam w domu poświęcić na przygotowanie ani planu poszczególnych zajęć a tym bardziej materiałów do ich przeprowadzenia.
Praktyki mają co prawda na stronie uczelni szczegółowy regulamin, ale w praktyce mało co pomagają, a wszystkiego dowiesz się już w trakcie.
Co do terminu poprawek, jeśli trafi się fajny prowadzący to będziesz mogła z nim dogadać terminy prowadzenia zajęć w taki sposób aby nie kolidowały z terminami egzaminów.
edytowany przez Kessie: 30 sie 2014
a na jakiej uczelni/kolegium studiujesz?

Zostaw uwagę