Studia - filologia angielska

Temat przeniesiony do archwium.
Matura już napisana i teraz trzeba się porządnie zastanowić co studiować. Ja bardzo bym chciała dalej mieć kontakt z angielskim czyli chciałabym studiować filologie angielską. Tylko tak się zastanawiam czy z moimi wynikami z matury mnie przyjmą a jeśli nawet czy dam rade na tych studiach. Jak sobie liczyłam to z podstawy (bez listu) mam 100% a z rozszerzenia (bez wypracowania) ok. 70-80%.
Jeśli chodzi o moje podejście do angielskiego to uwielbiam mieć styczność z tym językiem. Lubię czytać książki po angielsku, oglądać filmy czy nawet słuchać i czytać wiadomości na BBC. ^^ Mam też kontakt z ludzmi anglojęzycznymi, po przez Facebook i Twitter, z którymi pisze. Każdego dnia staram się wpleść ten język w moje życie. W liceum zawsze odrabiałam dokładnie prace domowe, nawet sama w internecie wynajdowałam jakieś różne zadania, ćwiczenia i je robiłam. Bardzo ale to bardzo bym chciała studiować filologie ale sama nie wiem... Jakieś rady? :)
A jak to było z Wami? :) z jakimi wynikami dostaliście się na te studia?
Pozdrawiam!
A jakie maja wymagania na stronach Uniwersytetow oferujacych fil. angielska?
Uwazam, ze jestes bardzo dobra kandydatka na studia anglistyczne.
Jesli lubisz sie uczyc i jestes systematyczna, to dasz rade.
Dobrze by bylo, gdybys oprocz angielskiego studiowala jeszcze jakis inny fach, zwiazany z finansami badz informatyka.
Z takimi wynikami powinnas sie dostac. Moze nie od razu na UW ale na mniejsza uczelnie spokojnie.
Zycze Ci powodzenia :)
a polski? Polski zwykle też się liczy.

Jeżeli przyjmą, to na pewno dasz radę. Poziom jest mniej więcej taki, jaki reprezentują osoby przyjęte - nie ma ogromnej różnicy. Wykluczam oczywiście sytuację, kiedy przyjmują wszystkich chętnych.
Szokiem dla większości studentów, tak myślę, są przedmioty teoretyczne: językoznawstwo, potem fonologia i gramatyka, literaturoznawstwo, historia literatury itp. Znasz literaturę angielską. W jakim profilu byłaś w liceum? I na którą anglistykę chciałabyś się dostać?

Zostaw uwagę