SKANDYNAWISTYKA UAM

Temat przeniesiony do archwium.
HEJ:)
chcialam sie dowiedziec wszystkiego co mozliwe o egzaminach wstepnych na filologie szwedzka na UAm...ucz esie szwedzkiego na wsjo,ale to dla mnie za mało...wiem ze egzamin z angielskiego jest bardzio trudny, ale jak wyglada rozmowa z jezykla polskiego?? i rozmowa kwalifikacyjna?? czy ktoś moze mi polecic jakas dobra literature szwedzka? ??
pozdrawiam:0
Ja tez chce w tym roku sdawac na skandynawistyke do Poznania, ja chyba bardziej obawaiam sie rozmowy kwalifikacyjnej, nie jestem pewna czy moja wiedza o krajach skandynawskich jest wystarczajaca. Tez szukam kogos kto wie wiecej o egzaminach.
hmm... a ja się zastanawiam, jak będzie wyglądała rekrutacja po nowej maturze... niom, ale tego mi niestety nikt z Was nie powie ;(

;)))
halo halo...prosimy o informacje:)
Sam studiuję filologię szwedzką (z j.niem)...Egzaminy pisemne z języka, w porównaniu z egz. na np. anglistykę czy germanistykę są na serio bardzo trudne. Moim zdaniem ktoś, któ nie miał kontaktu z \"żywym językiem\" i nie był -dajmy na to- z rok/dwa lata w Wielkiej Brytanii ma małe szanse na zdanie egzaminu pisemnego. Niezbędna jest ponadto znajomość wielu synonimów/antonimów na pisemnym, do tego często \"nietypowych\" słówek.Egzamin ustny - podobnie; trzeba w stopniu swobodnej konwersacji porozumiewać się w wybranym na egz. języku i do tego wykazać się elokwencją, błyskotliwością i inteligencją. Na egzaminach są ludzie, którzy mają soliudne \"pojęcie o rzeczy\" i są perfekcjonistami... Polecałbym także -odpowiednio z wyborem języka- gruntowną znajomość lit.niemieckiej czy brytyjskiej (mniej amerykańskiej). Język polski z kolei - tu wszystko zależy od szczęścia.Ja miałem wręcz idiotyczne pytania, na egz. przepytywała mnie studentka (!), co wbrew pozorom niezbyt dobrze wróży (tacy chcą się wykazać a brakuje im doświadczenia,wiedzy). Egz. z polskiego jest w sumie malo istotny.Poza tym studia są super! Polecam z lektur \"Zło\" Lagerquista i,choć to norweskie, Hamsuna (\"Głód\",\"Misteria\").Pozdrawiam.
Hej, hej chlopcze jezeki sadzisz ze egzaminy na filologie ang. sa latwe to chyba nie wiesz co mowisz. Mialam przyjemnosc rizwiazywac te wasze trudne testy na filol. szwedz. i wcale nie sa takie trudne.
Czy mógłbyś podać troszkę konkretniej o co Cię pytali na ustnym z polskiego i rozmowie kwalifikacyjnej? Na pewno jeszcze coś pamiętasz :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Programy do nauki języków