Lepsze CNN czy BBC?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam możliwoœc oglšdania w telewizji i stacji BBC i CNN.
Tylko mam problem bo nie wiem, którš lepiej oglšdac:-)
Słyszałam często takie zdanie jak "miec taki akcent jak z BBC"
Te telewizje właœciwie wiele się nie różniš, majš podobnš tematykę, poruszajš podobne problemy.
Proszę podpowiedzcie mi.
Pozdrawiam wszystkich!
CNN jest amerykanskie. BBC brytyjskie. To chyba wszystko wyjasnia;) Ja ogladam CNN.
A ja BBC World ;)
najlepiej obydwie - fajnie sobie czasem sposob przedstawienia porownac.
No tak, ale my wszyscy tutaj w Polsce uczymy się chyba języka angielskiego, ale odmianę BRYTYJSKĄ.
Więc chyba lepiej oglądac to BBC, prawda:-)
ale w życiu spotkasz ludzi mówiących róznymi akcentami.
Oglądaj i to, i to.
a to ciekawe:) ja spotykam się częściej z Polakami brzmiącymi bardziej American-like niżeli british. pewnie dlatego, że od podstawówki do średniej włącznie, w zasadzie nie uczy się w szkołach konkretnej wymowy,(co uważam należałoby zmienić :))a ponieważ amerykański słyszymy częściej w Tv, piosenkach etc. toteż uczący się ang jakos go przyswajają hmm częściej niż brytyjski. ja sama zaczęłam się uczyć brytyjskiego akcentu dopiero na studiach filologicznych, wcześniej "r" tu, "r" tam..;) a jak Wy sądzicie? :D
Zgadzam sie z Toba. W szkolach (nawet w szkolach jezykowych!) raczej nie uczy sie ani British, ani American English tylko cos pomiedzy, to sie chyba nazywa mid-Atlantic accent:)
Tylko polacy maja taka manie akcentow. Czy slyszal ktos z was rosjanina z polskim akcentem? A moze przewodniczacy EU mowi z jakims tam amerykanskim akcentem? No to moze jakis slawny delegat z zagranicy? Moze arabowie mowia z poprawnym akcentem? LOL Tak ale polacy musza LOL.
popieram mg

znacznie czesciej spotykam ludzi z jakimis innymi akcentami (francuskie, niemieckie, szwajcarskie, itp...you name it) niz z British czy American - no chyba ze sobie pojade do jakiegos kraju anglojezycznego...
Hej! No taka podstawowa różnica?:-)
nie, polacy nie muszą. przecież słyszymy ;P tu nie chodzi tyle o akcent, co o poprawną wymowę , a to różnica. czasem błędna wymowa przeszkadza w skutecznej komunikacji. mnie nikt nie tłumaczył w czasach licealnych różnicy w wymowie w słówkach ship - sheep, peel - pill, czy w koncu bitch - beach, shit - sheet, piss - peace ;)a transkrypcje w słowniku niewiele mnie obchodziły :) chodzi o to, że, no kurczę, przydałoby się :) mniejszość idzie na filologię angielską. a uczących się ang jest masa, więc czemu nie uczyć poprawnej wymowy wszędzie tam, gdzie uczy się vocab, gramy etc etc?? przynajmniej jej podstaw?! ale to oczywiście mój punkt widzenia. cheers
Czyli jednym słowem, i jedno i drugie dobrze jest oglądac, tak?
tak
nie wszyscy.
no tak:) i to i to lepiej:)
ale jesli np chcesz lub jestes na anglistyce/filologi itp to moze czesciej bbc, gdyz na fonetyce czesciej uczy sie RP czy standard english takze fajnie sie z tym osluchac
cnn czesciej slychac te 'kluchy w buzi' hehe
Ja słucham przede wszystkim CNN (international). Szczerze muszę przyznać, że większość prezenterów tej stacji mówi akcentem brytyjskim - w końcu centrum tego kanału znajduje się w Londynie.
Jest oczywiście również nieco z CNN wersja USA, ale generalnie jest to 10% tego, co tam leci.

Także co chodzi o ten podział BBC czy CNN aż takiej różnicy nie ma, zresztą z tego co zauważyłem, mowa spikerów jest jakaś taka wystandaryzowana.

Co chodzi natomiast o inne stacje, np. z serii BBC, jak BBC Prime - tu różnica językowa jest już o wiele bardziej widoczna. Szczerze mówiąc czasem ciężko mi zrozumieć co oni tam w ogóle pletą.
Do 2strona: nie, ja jestem jeszcze dopiero w LO ale chciałabym strasznie dostac się na anglistykę dlatego już teraz bardzo zależy mi na dobrym akcencie:-)
Pozdrawiam!!!
do autorki postu: jeśli chcesz brzmieć poprawnie, proponuję Ci też zaopatrzenie się w jakiś fachowy podręcznik do British tudzież American Pronunciation razem z CDkami.im wcześniej zaczniesz sobie przyswajać daną wymowę, tym lepiej.będzie Ci łatwiej na studiach. to fakt, że na większości uczelni w Polsce uczymy się BrE, więc radziłabym Ci iść w tę stronę. powodzenia!
To się nazywa Polish English
Na tym forum przeważnie zabierają głos angliści bądź studenci anglistyki; a takowych powinna interesować poprawna wymowa. Należy wybrać jakiś model wymowy i być konsekwentnym w użyciu wybranej wymowy - nie mieszać dialektów.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Programy do nauki języków