Licencjat z fonetyki/fonologii- pomocy!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam pytanie do osób, które pisały prace licencjacką bądź magisterską z fonetyki (o ile w ogóle jest taka możliwość) bądź fonologii. Czy aby móc pisać pracę z tych dziedzin bez większych problemów należy wykazywać jakieś wyjątkowe zdolności np.słuchowe? Czy przeciętny student przy sporym oczytaniu byłby w stanie sobie z taką pracą poradzić? Zastanawiam się nad wyborem specjalizacji na licencjacie i najbardziej podoba mi się właśnie fonetyka...ale wszyscy moi znajomi wolą wybrać za specjalizację metodykę bądź kulturę bo jak twierdzą łatwiej napisać z tego pracę i ostrzegają mnie przed fonetyką, że licencjat/magisterka z tego to na pewno potwornie trudne zadanie. Zgodzicie się z tym, że pisanie z fonetyki/fonologii to aż tak ciężka, niemal niewykonalna sprawa?? Pomocy, gdyż naprawdę nie wiem co zrobić ;-)!!
Był taki slogan reklamowy-impossible is nothing.
Wbij to sobie do głowy i zmierzaj do wyznaczonego celu albo daj sobie spokój.
Różne aspekty angielskiego są zarazem fascynujące i zawiłe.
Jeśli fonetyka ci nie leży z pewnością znajdziesz coś innego dla siebie co ci w tym języku odpowiada.A jak już to znajdziesz to się na tym skup i będzie dobrze.
Nie zgadzam sie.Ja wlasnie pisze prace magisterska z fonologii i wydaje mi sie ze jesli ta dziedzina bardziej cie interesuje to latwiej ci bedzie napisac z tego prace niz z czegos co nie interesuje cie w ogole.Dobry sluch nie ma tu nic do rzeczy-analizujesz konkretne dane jezykowe ale w duzej mierze 'na sucho'a nie ze sluchu.Moi znajomi piszacy prace z fonetyki jesli analizuja np czyjas wymowe to opieraja analize na spektrogramach,gdzi wszystko w zasadzie widac:)Fonetyka i fonologia to chyba troche demmonizowane dziedziny a wcale nie sa takie straszne na jakie wygladaja.Ja nie zaluje z pisze wlasnie z tego.
Dzięki bardzo za informacje.Najprawdopodobniej Zdecyduje sie na specjalizacje z fonetyki. Zastanawiam sie jednak w jaki sposob przeprowadzac analize czyjejs wymowy. Skad Wasi znajomi maja dostep do spektrografu? Czy oprocz analizy widma istnieja jakies inne sposoby badan wymowy? Czy znacie moze jakies linki do stron skad moznaby sciagnac np jakies przydatne darmowe programy do speech analysis? Prosilabym bardzo o odpowiedz. Pozdrawiam ;-)
http://www.speechandhearing.net/laboratory/tools.html - stad sciagalismy programy WASP i PRAAT do analizy mowy.Jak masz nagranie czyjejs wymowy to te programy automatycznie wyswietlaja ci spektrogramy i potem mozesz je kopiowac i drukowac czy wklejac do dokumentow czy co tam chcesz.
Pozdrawiam.
Czesc. Mam jeszcze jedna prosbe. Prosze napiszcie z jakich ksiazek korzystaliscie by nauczyc sie dobrze odczytywac spektrogramy i pozostale analizy mowy z praata? Ja mam tylko jassema "phonology of modern english" i lagefogeda "a course in phonetics" ale kwestia tych analiz i ich zastosowania jest omowiona bardzo ogolnie. Mozecie mi cos polecic? Bede naprawde wdzieczna.
U mnie na zajeciach "szanowny" pan doktor dawal nam wskazowki skad wiadomo ze to jest akurat taki a nie inny dzwiek-tzn mowil o tym kiedy akurat mial ochote i dobry dzien.Jesli nie...no coz,pozostawal wtedy Ladefoged,internet oraz metoda prob i bledow:)Wpisz sobie "reading spectrograms" w google i na pewno znajdziesz jakies wskazowki dotyczace czytania spektrogramow.Powodzenia:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia