kjo uam...kto sie dostał? opinie o kjo uam

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 52
poprzednia |
Piszcie prosze kto dostał sie do kolegium na UAM-ie i ile mieliście % na maturce. Ja właśnie dostałam maila z wiadomością, ze dostałam się do sekcji angielskiej. Bardzo długo zastanawiałam sie czy iść do kolegium czy na tzw. (przez niektórych) "normalną filologie". Matura poszła mi nienajgorzej (94% roz. ang. , 83% roz polski, 100% ustny ang roz) ale złożyłam tam bo słyszałam że kolegium zapewnia lepsze warunki praktycznej nauki jezyka ...a o to, przyznaje, najbardziej mi chodzi. Słyszałam że na filologii na UAM-ie jest straszny pogrom i człowiek rzadko kończy te studia bez zaawansowanej nerwicy..nie wiem ile z tego to prawda... Jest bardzo dużo sprzecznych opinii co do kjo (uam)..Jedni mówią że na prawde warto, że poziom bardzo wysoki i nawet lepiej jest niż na filologii bo atmosfera świetna, nauki też dużo ale nie taka masakra jak na filologii..........immi mówią że nic sie po tym nie ma, a studenci kolegium są traktowani przez tych z filologii jak by byli jacyś gorsi- jak uczniowie z zawodówki przez tych z liceum. Ktoś może studiuje na kjo w Poznaniu i mógłby mi powiedzieć jak jest na prawde? Czy rzeczywiście poziom jest wysoki?....bo nie chciałabym zmarnować roku....
tez sie dostalem do KJO ale na niemca, nie wiem czy wybiore p_n bo skladalem gdzie indziej tez ale jesli chodzi o twoje pytanie to koledz to dobry wybor, mniej stresu mniej kucia niepotrzebnych rzeczy jak na filo, mozliwosci pracy takie same a opinie ze niby filo jest lepsza mnie smiesza (ludzie z koledzow mowia ladniej, plynniej sa oczywiscie wyjatki ale to jak wszedzie)aha i student KJo=student UAM. mam wnerw tylko ze nikt ze studentow KJO z pozka sie nie wypowiada jak tam sie studiuje spicie czy co :P
ej ja mam takie pytanie bo mnie dzisiaj naszły pewne przemyślenia ;P czy jak oni piszą, że ja jestem zakwalikowana do przyjęcia, to mogą mnie jeszcze nie przyjąć jak już złoże dokumenty??????
bo dzwoniłam dzisiaj do sekr. z pytanie o els i jakoś tak mi kobieta odpowiedziała, że normalnie dostałam cisnienie 300 :P jak ja tam złoże i nie wpisze sie na inna uczelnie przez to a oni mnie nie przyjma to chyba umre na chorobe psychiczna:|:P
nie wiem co to dokładnie znaczy w Twoim przypadku, ale u mnie jest wiadomość, ze zostałam zakwalifikowana na kjo, ale jeszcze nie wiem czy tam pójdę
no u mnie tez jest wiadomość, że zostałam zakwalifikowana..
Dzieki serdeczne za odpowiedź...ale mam jeszcze jedno pytanko.....jak u ciebie z maturką...ile miałaś procent?
ludziska a są już wyniki na UAM :O?:O/:o? ja czekam i czekam i nic nie dostałąm jeszcze :(
hej,

ja właśnie skończyłem pierwszy rok na KJO i moje wrażenia są bardzo pozytywne: wysoki poziom, ciekawe zajęcia, mili ludzie. Nauki jest trochę, no ale bez przesady: jak się robi tak zwane minimum, to myślę, że wszystko będzie ok. Jedyny mankament to kiepska baza: komunistyczny budynek z lat 70 w średnim stanie. Ale poza tym, jest bardzo sympatycznie! Polecam!!!
hah, no widziałam ten budynek;d ale co tam, w środku i tak jest lepiej niż w nkjo UJ :P
mam takie pytanie : o co chodzi z tym, że teraz żeby uczyć w szkole trzeba mieć 2 kierunki zorbione???? podobno uczelnie robia cos takiego (na umcsie jest wos o ile sie nie myle dolaczony do filologii) uam tez ma takie coś?
Na dzień dzisiejszy wymagania dla nauczyciela języka obcego w podtsawowce/gimnazjum/liceum sa nastepujące:
- min. BA z danego języka
lub
- MA z dowolnego kierunku wraz z CAE lub CPE.

Na UAMie anglistyka wygląda następująco:
- IFA (filologia angielska: BA, MA, PhD)
- KJO (tylko BA!)
- Wydział Studiów Edukacyjnych pedagogika wczesnoszkolna z językiem angielskim (ale to nie jest filologia sensu stricto!; uprawnienia dn nauczania to chyba tylko w okresie wczesnoszkolnym)
Bth: inna sprawa, że czasem łączy się różne kierunki, co jest niby bardziej praktyczne, zważywszy na to, że pewnie na wos jest mało chętnych a dołączony angielski to zawsze coś atrakcyjnego!
ok, dzięki wielkie za odpowiedź, jesteś niesamowicie pomocnym człowiekiem :D:D
a co gdybym po takim kolegium chciała zrobić tłmacza w jakikolwiek sposób? to jakie mam wyjścia?
aha, a gdzieś sie ktoś wypowiadał, że jezeli mam w tym kjo fil ang + lektorat tam jest z 2. jezyka (np z niemca) to tego niemca też moge uczyć w szkole?? :| bo coś mi sie nie chce w to wierzyć :P:D
W kwestii tłumaczeń, wszystko zależy od niejako rodzaju "tłumacza":
- większość tak zwanych biur tłumaczeń przyjmie Cię do współpracy, zwłaszcza jeśli jesteś dobry (rutynowo wykonuje się tłumaczenia wstępne kwalifikujące do współpracy)
- można pisać pracę mgr ze specjalizacją tłumaczeniową w IFA UAM
- studia podyplomowe w Szkole Tłumaczeń i Języków Obcych (teoretycznie dla ludzi z MA, ale przyjmują też po BA; trzeba tylko zdać egzamin wstępny)
- jeśli myślisz o tłumaczeniach przysięgłych to obowiązuje osobny egzamin państwowy dla posiadaczy MA.

Ogólnie KJO jest o tyle przyjemne, że bardzo pomaga w dydaktyce języka. A prawie każdy student/absolwent filologii zetknię się z nauczaniem, choćby w celach zarobkowych. A jeśli ma się ochotę na tłumaczenia, doktorat czy cokolwiek innego, to droga jest zawsze otwarta!
czyli jak zrobie na to kjo i potem magisterke ze specj. tlumaczeniowa na IFA to bede mogla i uczyc w szkole i byc tlumaczem?

matko jaka ja jestem niezorientowana :P

a ile jest miejsc na ta specjalizacje na UAMie?
Tak, jest. Dla uczciwości dodam, że większość prac BA na KJO dotyczy gdzieś tam dydaktyki a nie tłumaczenia sensu stricto, choć to nie jest też taki wielki problem, bo w ostateczności można to połączyć.
Liczba miejsc nie jest chyba sztywna i podejrzewam, że zmienia się co roku. Jest to tylko kwestia seminarium mgr i nie sądzę, żeby dostanie się na nie było czymś trudnym. Z drugiej strony, tłumaczenia to głównie uczą na studiach podyplomowych, więc możesz pisać MA z dowolnej rzeczy a studia robić dodatkowo.
I dodam jeszcze, że moja koleżanka studiuje w Warszawie na KJS, gdzie tłumaczenie jest specjalką, szlifowaną od 1 roku a ona i tak myśli o studiach podyplowych z tłumaczenia (mimo tego, że jest bardzo dobra i prawie kończy już te studia!)
do marco83: moglbys mi powiedziec jaki jest poziom tego drugiego jezyka(chodzi mi o lektorat) bo moja sytuacja : dostalem sie na niemca a angol w moim przypadku=0 . sa tworzone grupy od zera na ten lektorat?
jejku, dzieki wielkie :)
Grupy w przypadku lektoratu są tworzone w zależności od potrzeb. W Twoim przypadku do wyboru masz angielski lub francuski. Jeśli zacznicie od zera (a jest to bardzo prawdopodobne), to na 3 roku jest egzamin na poziomie B1 i to jest poziom docelowy jeśli zaczniecie od zera. Pzdr!
dzieki wielkie a co to jest ten poziom B1?:D
raczej niski poziom jak na 2/3 lata nauki, po kolei to idzie tak:

A1, A2
B1, B2 (fce)
C1 (cae), C2 (cpe)

dla porownania: matura podstawowa mniej wiecej B1-B2, rozszerzona B2-C1
Oficjalnie na każdym roku jest ok 60 h nauki, czyli po 180 h poziom B1 to sprawa przyzwoita. Większość kursów językowych (w systemie 2 razy po 90 min czyli 120 h rocznie) zapewnia przejście na ten poziom właśnie po 3 latach a liczba godzin jest o połowe miejsza.
Inna sprawa to nowa matura: podstawwa to jest właśnie B1 a rozszerzona to B2. Nie obrażając tutaj nikogo dodam, że uzyskanie wymaganych do zaliczenia 30% jest dla mnie śmieszne a dla zdających obraźliwe!
wow to gitara taki poziom mi styknie bo jak na razie to nie zaliczam sie na B1 podstawowej matury z angola bym nie zdal:D
tez sie dostalem na niemca i tez 0 z ang wiec nie jestes sam:D jak jest tak jak tu piszecie to na luzie wkoncu moze sie naumiem angola :D
a gdzie mozna zobaczyc rozklad zajec z zeszlego roku jakie sa przedmioty w tym kolegium i jak sie rozkladaja zajecia w tygodniu bo na stronce KJo nic nie ma!!!!
dokladnie lipna ta strona KJO
Rozkład zajęć wisi (chyba nadal) na Międzychodzkiej. Niestety strona internetowa KJO to jedno wielkie dziadostwo i niczego się z niej nie dowiecie.
Ale możecie zerknąć na listę i krótki opis przedmiotów tutaj:
http://ects05.wmid.amu.edu.pl/ects/TeachingUnitView.do?lang=pl&tuId=6
thx a duzo jest w ogole studentow w tym kolegium? i powiedz szczerze czy trzeba ostro ryc czy tak w miare jest:D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 52
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa