JAPONISTYKA UJ :>

Temat przeniesiony do archwium.
Orientuje sie ktos jakie wyniki trzeba bylo miec w zeszlym roku z matur, aby dostac sie na japonistyke na uj ? ewentualnie na filologie hiszpanska tez na uj ?

Mam nadzieje ze tak :P
Z gory dzieki ;)
Cytat znajomej z forum UJ:
"Ja w tym roku zaczynam pierwszy rok japonistyki, na 18 miejsc miałam miejsce 14, a moje wyniki to 100% z rozszerzenia z angielskiego, 100% z rozszerzenia z angielskiego w ustnego i 89% z rozszerzonego polskiego."

Jeśli o mnie chodzi, to dwa lata temu miałem: 85% z rozszerzonego polskiego, 92% z angielskiego, 100% z ustnego angielskiego, 2 miejsce na liście.
aha... no to łatwo się dostać ;-)

chciałabym jeszcze się zapytać, czy może takie studia się opłacają? Wiadomo że po japonistyce mam tylko język, nic więcej. Czy znalazłabym pracę po tym ??
"Opłacalność" studiów, każdych, zależy tylko od Ciebie. Trzeba umieć wykorzystać to, co się na nich zdobyło, w dzisiejszych czasach żaden papierek nie da Ci zatrudnienia, bo to zdobędziesz przez doświadczenie (ewentualnie znajomości).
Tak, masz "tylko" język, jak po każdej filologii zresztą. Z tą różnicą, że obcokrajowców mówiących po japońsku jest stosunkowo mało, w przeciwieństwie do ludzi mówiących po niemiecku/angielsku. Jeśli się dobrze obrócisz, znajdziesz dobrze płatną pracę, ale jak pisałem wyżej, to zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Jedna rzecz - jeśli nie jesteś bardzo pewny, że chcesz to studiować, radziłbym zrezygnować. Zapieprz bardzo ostry, konieczność uczenia się masy znaków, złożeń. Jeśli ktoś nie jest pasjonatem/nie potrafi bardzo, bardzo mocno się zaprzeć, to odpadnie ze świstem. Jeśli faktycznie zastanawiasz się nad pójściem tam, radzę nauczyć się hiragany i katakany. Dać sobie limit czasu na przykład tydzień-dwa i zobaczyć, jak się z tym czujesz. Znam osobę, która zastanawiała się między iberystyką, a japonistyką właśnie, złożyła papiery na tą ostatnią, a po dwóch dniach nauki podstawowych sylabariuszy przeniosła papiery.
Ogólnie wszystkim niezdecydowanym polecam lekturę tego -> http://czytelnia.tanuki.pl/lista/pokaz.php/2070 artykułu :)
>>>Czy znalazłabym pracę po tym ??
Ciekawa jestem, (nawet bedac dobra wrozka-ktora ja juz jestem) kto moze powiedziec i byc 100% pewny, co bedzie sie dzialo na calym swiecie za 3, 4 lata.
Po ktorych studiach za 3, 4 lata bedzie latwo dostac prace?
zgadza się, pamiętam jak zdawałam na rusycystykę, wszyscy mówili, że rosyjski na pewno wróci do szkół, że bez problemu znajdzie się pracę itd. No i co?Musiałam przekwalifikować się na angielski.
Żeby nie było, Keii, to "ta osoba, która przeniosła papiery" ^_^ zainteresowana jest Japonią (stety lub niestety) li i jedynie pod względem kulturowym. Przeczytała sporo książek beletrystycznych i innych o kulturze Japonii i wydawało się jej, że może to kierunek dla niej. A wiadomo, że po takich studiach pracować się będzie z językiem, to on jest narzędziem pracy a nie cała kultura. A szczerze - mnie ten język nie pociąga (bo o mnie tu chodzi:) W sumie nie żałuję, że zwolniłam komuś miejsce - mam nadzieję, że ten ktoś nadawał się na te studia bardziej niż ja :P

Niestety nie ma na nic reguł - poszłam na iberystykę, większą miałam styczność z hiszpańskim niż japońskim przed studiami, ale... No właśnie... uczę się tego hiszpańskiego raczej beznamiętnie. Brak mi tej pasji z jaką uczyłam się jak nazywają się poszczególne części samolotu po angielsku, czy też jakie dźwięki wydają zwierzęta albo innych "bardzo przydatnych wyrażeń".

Dlatego radzę iść na filologię, co do której jest się PEWNYM, że to jest TO, że się to będzie podobało. Ja wiem, że maturzyści mają mętlik w głowie i rzadko słuchają rad, ale mimo to - radzę przemyśleć sprawę.

Aha = filologia to zapierdziel masakryczny. KAŻDA filologia obca. Też radzę wziąć pod uwagę, bo potem przyjdzie ból, jak objawi się życie studenckie, którego nie będzie można prowadzić na równi ze studentami prawa czy AGHu ^_^
A może ktoś się pochwali wynikami z rekrutacji 2008/2009?:)
moze ktos w ogole mniej wiecej wie jakie TERAZ są progi?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe