ja również mam podobny problem co autor ;/
tzn. chcę żeby moją przyszłością były języki obce - praktycznie nie widzę innego rozwiązania... I tak tegorocznym rozdaniem świadectw od września jestem w 3 klasie LO, wybór przedmiotów na maturę już niedługo
Styczność z angielskim... Cóż, zawsze JAKIŚ był (praktycznie do przedszkola, ale to za sprawą koleżanki w tym samym wieku ;)) i nigdy nie musiałam go kuć od podstaw, żadna czarna magia... "jakiś" bo nigdy tak serio zajęć z tego języka nie miałam. Zawsze niemiecki (od 4podst.)
Zdałam sobie sprawę, że jeśli pójdę na jakąś anglistykę to będę szczęśliwsza niż z niemieckim... Niestety poziom angielskiego w mojej klasie jest mierny, ale to za sprawą umysłów niektórych... kolegów z klasy, którzy rejestrują tylko słowo "F*CK" -_- dlatego zdobycie dla mnie 5 nie jest problemem a materiał tak prosty, że nie mogę się poszczycić osiągnięciem -_-
Boje się zdawać angielski, nie wiem dlaczego... Po prostu o ile nie powstanie bardziej zaawansowana grupa to nikt mnie nie przygotuje tak jak na niemieckim (opisywanie obrazków itd)
Na własną rękę od jakiegoś czasu robie codziennie: gramatyke (z repetytorium) słuchanie+słówka z textu (podcasty internetowe), i inne słówka
Największy problem chyba z poznaniem gramatyki, rozumienie ze słuchu i zapamiętywanie to nie mam problemów... Tudzież przewijają się angielskie fora, strony, filmy ;), ale to norma u mnie. A co najważniejsze - uwielbiam przysiadać do angielskiego, po prostu z chęcią rzucam się np. do podręcznika
Ciężko mi ocenić mój poziom :( rozumiem i wiem dużo (powiedzmy..) ale brakuje mi takich rozmów na mniej stereotypowych poziomach, jak mam coś napisać na zagranicznym forum to po prostu wymiękam (czasem się denerwuje albo mam mętlik w głowie)
Mam niezgorsze słownictwo, poznałam wszystkie czasy (kwestia wyszlifowania), no i znam kilka innych gramatycznych spraw... 2mce wolnego, mam okazje poszerzać wiedzę... Szczerze przez krótki czas wyrobiłam sobie większą wiedzę w tym języku niż w niemieckim ;)
sora za przydługi post - po prostu nie wiem :( ale chyba zdecyduje się na maturę z angielskiego, tyle że na roz. raczej nie będę startować