- poziom tłumacza (tak jak każdej osoby uczącej się języka) trudno ocenić w latach, bo nie chodzi o to ile ktoś się uczył tylko czego zdołał się nauczyć i jak to się odnosi do tego, co chce tłumaczyć.
Doskonale zdaję sobie sprawę , że to ile ktoś lat się uczył języka nie powie mi ile ja mam się lat uczyć , żeby poznać język na tyle , żeby być dobrym tłumaczem . Jestem poprostu ciekawa ile lat nauka języka zajęła osobom , które już się w tym zawodzie obracają .
Upper-intermediate to za mało, żeby zostać tłumaczem. - nie mam zamiaru zostać teraz tłumaczem ;) poziom upper to mój obecny poziom i wiem , że to bardzo mało ale chcę pracować i mam nadzieję , że kiedyś ten poziom będzie o wiele , wiele wyższy . Poza tym moim priorytetem nie jest bycie tłumaczem języka angielskiego tylko języka skandynawskiego , chociaż bardzo bym chciała również zagłębić się w ten drugi język .
Zacznij już teraz wyrabiać sobie dobre nawyki, bo sądząc po
>Twoim poście, nie jest to Twoja najmocniejsza strona (i nie, nie ma
>tłumaczenia: to tylko forum, a ja się spieszę - tłumacze są wyjątkowo
>wyczuleni na niechlujstwo językowe).
tłumacze może i są wyczuleni na niechlujstwo - ja niestety jeszcze nie i nie przykładam zbyt dużej wagi to moich wypowiedzi na forum ;)
Poza tym , napisałam w posicie jak bym chciała , żeby moja nauka przebiegła i to bardzo mnie męczy . Chcę za rok studiować skandynawistykę , ale również chciałabym zostac tłumaczem angielskiego i wiem , że juz teraz muszę zaplanować gdzie , kiedy i jak rozszerzyc moją wiedzie z tego języka . Na studiach poziom angielskiego niby wysoki ale wiadomo , że nie da mi az takiej wiedzy bym mogła znac ten jezyk na poziomie przynajmniej CPE . Dlatego co potem : podyplomowe z anglistyki czy licencjat z anglistyki ? No i czy tylko wakacyjne kursy + nauka na studiach + troche samodzielnej pracy na ile czas pozwoli - czy to ma sens ? I czy pozwoli mi zblizyc się przez 3,5-4 lata do poziomu CAE/CPE ?
Napewno jest tu duzo osób , które znają się bardziej na nauce ang i mogą coś sensownego doradzić .