Studia anglistyczne.. Proszę o odpowiedź

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Chodzę do technikum 4ro letniego, bardzo interesuję się J. Angielskim. Myślę, że jak skonczę technikum to poszedłbym na jakieś studia w kierunku J Angielskim. Słyszałem od kogoś, aby dostać sie na takie studia to trzeba zdać maturę rozszeżoną z danego przedmiotu conajmniej na 80%.. Czy jest to prawda? Czy musi być ta mamtura rozszeżona na 80%? Aż taki dobry z tego nie jestem, ale na prawde mnie to interesuje i myślę, że moglbym się nauczyc wiecej.. Proszę o odpowiedź. Sławek.
hmm... nie chcę Cie martwić, ale gdzie nie czytam, to mowia nawet o ponad 90%, co mnie tez przeraza, bo uwielbiam angielski, i chcialabym go studiowac, ale z tegorocznej matury nie bede miala wiecej niz 80% :(
dlatego mam tez pytanie:
czy ktoś może wie, czy warto studiować na kolegiach językowych? głownie chodzi mi o NKJO w Krakowie (kanonicza), a także w Suchej Beskidzkiej i Zakopanem? i mniej więcej jakie wyniki trzeba mieć z matury rozszerzonej? i ew. informacje na ten sam temat z UP w Krakowie i z Uniwersytetu Śląskiego? chodzi o filologię angielską (spec. nauczycielska)?? dziękuję z góry za informacje
To co miałbym robić w takiej sprawie jeśli nie miałbym 90% matury rozszezonej z angielskiego a chciałbym się dalej kształcic w tym kierunku? Kolega mi opowiadał, że jego nauczycielka ze szkoły średniej dla zabawy sobie rozwiązywała mature rozszeżoną to udało jej się zrobic na 60%.
To co miałbym robić w takiej sprawie jeśli nie miałbym 90% matury rozszezonej z angielskiego a chciałbym się dalej kształcic w tym kierunku? Kolega mi opowiadał, że jego nauczycielka ze szkoły średniej dla zabawy sobie rozwiązywała mature rozszeżoną to udało jej się zrobic na 60%.
tzn? chodzi Ci o studia? jeśli tak, to pozostają zaoczne, nie wiem właśnie jakie są progi do kolegiów, próbuje się właśnie dowiedzieć mniej więcej, bo na pewno są niższe, ale nie dużo.
A jeśli chodzi Ci ogólnie o zdobywanie szerszej wiedzy, no to nie brakuje szkół językowych itp...
a ta nauczycielka, no to chyba nie zbyt musi być. zatem ;x
Za raz bo chyba cos nie rozumiem. Jesli poszedłbym na studia zaoczne to są mniejsze wymagania co do matury z angielskiego? Bo ja właśnie planuje cały czas o zaocznych? Jak to jest? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem :P
>>>Jesli poszedłbym na studia zaoczne
A co ci powiedzieli w sekretariacie niektorych szkol u ktorych juz byles?. Jaki oni poziom wymagaja? Czy nie lepiej isc i zapytac sie do zrodla, jak czerpac z informacji, ktora moze byc nawet nie aktualna. Kto moze wiedziec jakie progi moga byc na studia zaoczne jak nie sam instytut ktory oferuje te studia?. Przeciez kazdy moze wymagac inne progi zdania matury.
Yhm.. rozumiem, chciałem się tylko dowiedzieć mniej więcej, ponieważ nie jestem jeszcze pewien co do tego.Pozdrawiam.
no i generalnie
zaoczne = mniej godzin + sa platne -> mniejszy prog punktowy
dobrze zrozumiałeś:) to logiczne, że na zaoczne zawsze jest mniejszy próg, bo jak już zostało wspomniane są płatne, zatem mniej oblegane:)
To dobrze, bo jakbym mial isc na studia to tylko zaoczne
zazdroszczę Ci... :) a teraz jesteś ostatni rok w technikum?
zn. teraz na 3.roku a za rok na 4 bedziesz?;)
teraz jestem w 3 klasie, a w 4tej pisze mature :)
a. rozumiem. gdybym miała jeszcze rok do matury, to dużo bym zmieniła w swoim życiu;DD
Heh.. nie wiem w sumie też jak ze mną się potoczy, Obecnie najbardziej interesuje mnie Angielski, również wzbudza we mnie zainteresowanie medycyna, ale to już byłby za duży problem. Najbardziej ciągnie mnie do angielskiego:>
na pewno wszystko będzie, jak sobie zaplanujesz:)
zaoczne-> za wiele sie nie nauczysz na takich ,lepsze wieczorowe...niektóre szkoly jak przyjdziesz i zaplacisz to juz jestes studentem ;] i musisz oczywiscie sie tam utrzymac na tej uczelni ;] a tak to te wymagania to pic na wode ;] musza miec "wymagania" by zachowac pozory ;]
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę