Boże... Dziewczyno, masz WAKACJE. Wiesz co to słowo oznacza? Uczyłaś się cały rok do matury i jeszcze Ci mało?
O ile rozwijanie umiejętności jest wskazane (bo język trzeba szlifować zawsze - nigdy za mało), ale historia i literatura?! Jak bardzo lubisz to ok, ale w innym przypadku to bez sensu.
Rany, my (studenci anglistyki z UW) mamy za tydzień egzamin z historii Wielkiej Brytanii i 90% studentów nie otworzyło jeszcze nawet książki :P I jakoś nikt się nie przejmuje, a potem większość zalicza. A ci co nie zaliczyli to albo mieli pecha, albo w ogóle nie zrobili nic nawet dzień przed egzaminem.
Studia nie są po to, byś na nie poszła i już wszystko umiała. One są po to byś się czegoś na nich nauczyła.
A jeśli chodzi o wyjazd to polecam jedynie jako podszlifowanie umięjętności językowych, ale bardziej dla siebie niż na studia. Tak naprawdę studia to w większości teoria. Jak wyjedziesz to Anglii to nikt Cię nie nauczy:
- literatury i historii
- gramatyki opisowej
- fonetyki (tzn. wymowę możesz mieć dobrą, ale musisz znać bardzo dokładnie teorię)
- jak pisać streszczenie i parafrazę
- szczegółów gramatycznych o których sam Anglik nie ma pojęcia :P
Wyjazd do Anglii wcale nie jest taki łatwy do zrealizowania, bo jest raczej kosztowny. No chyba że ma się tam znajomych.
Ja bym poleciła przede wszystkim dużo czytać. Mogą być książki, ale nie tylko. Można też zaglądać do prasy (w Internecie jest mnóstwo takich stron). Dużo słuchać i tu też jest wiele opcji - filmy, radio, telewizja, piosenki...
Jeśli chodzi o mówienie to tutaj potrzebna jest już druga osoba. Możesz spróbować poszukać kogoś do konwersacji przez Internet na jakiś portalach społecznościowych.
A co do pisania, to nawet trudno mi coś radzić, bo to zależy jak będzie wyglądać przedmiot... Ja na przykład chodziłam do grupy gdzie cały kurs polegał na nauce pisania parafrazy i streszczenia, ale inna grupa pisała rozprawki i raporty.
Każdy ma swoją ulubioną metodę nauki języka. Znajdź dla siebie taką, która będzie przyjemna i efektywna.
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji :)