NKJO GLIWICE 2010/2011

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |
Witam! Skonczyłam właśnie wszystkie matury i zastanawiam się nad filologią Angielską lub Włoską w Gliwickim NKJO Co lepiej wybrać? Który język "lepiej się opłaca"? Z Angielskim nie mam problemów, płynnie posługuję się w mowie i piśmie, natomiast Włoski byłby wyzwaniem bo oprócz "ciao" i "amore mio" nie umiem nic!:D:D
Czy ktoś z Was się też tam wybiera? Słyszałam, że Włoski jest od podstaw i mniej osób chętnych. Jeśli ktoś wie coś więcej na temat NKJO w Gliwicach proooszę o odpowiedź:) będę wdzięczna:)
Ginger, byłoby lepiej jakbyś mi bliżej przedstawiła NKJO w Gliwicach. Wiesz może jaki tam jest próg procentowy? czy można się dostać mając między 50-60% z rozszerzenia ang?
na angielski wydaje mi się to za mało, ja sama będę miała ok 65-70% z pisemnego rozszerzenia i obawiam się, że mogę mieć ciężko się dostać, a na włoski przyjmują już nawet z samą podstawą (dobrze zdaną oczywiście ok 90%) a co, wybierasz się?:)
tak, bardzo chcialam do NKJO, ale obawiam się, że w takim razie skończę na zaocznych, tzn wieczorowych bo u mnie w pobliżu zaocznych nie ma. ale mam również podstawe ok 90%. a ustne zobaczymy w przyszłym tygodniu. teraz mnie zdołowałaś bo bardzo mi zależało..
wiesz co, ja jutro jade do tego nkjo i spróbuje podpytać jakie byly progi rok temu, może jeszcze nie wszystko stracone:)
gignger, byłoby super jakbyś się dowiedziała, o gliwickim nkjo też myślalam, powiedz mi, czy tam się płaci opłate rekrutacyjna? daj mi znać koniecznie co się jutro dowiesz! :)
opłata jest na bank 85zł czy sie dostaniesz czy nie i tak trzeba zapłacić:P
Nie wiem czy słyszałyście, ale od tego roku na Politechnice w Gliwicach uruchamiają Kolegium Języków Obcych i też ma być angielski, włoski i francuski, wiem, bo zastanawiam się nad zmianą studiów z ekonomicznych na językowe i bacznie obserwuję oferty dydaktyczne pobliskich uczelni od dłuższego czasu.
Więcej informacji na ten temat znajdziecie na stronie samej Politechniki Śląskiej w Gliwicach.
Wie ktoś może z jakimi najnizszymi wynikami przyjmowali na angielski rok temu? Ile trzeba by było miec z matury z angola, żeby spokojnie sie dostac? biora pod uwage i pisemny i rozszerzony?
miałam na myśli pisemny i ustny :P
z pisemnego rozszerzenia min. 70% nie wiem czy biorą pod uwagę ustny...
A nie wiecie może czy na NKJO jest możliwość studiowania angielskiego, a jako drugi język- włoskiego?
od tego roku mozesz sobie wybrac drugi język jaki chcesz więc myślę, że także i włoski:)
Hej! Ja studiowałam angielski w Gliwicach i uczelnie jak najbardziej mogę polecić. Wysoki poziom, wykładowcy poważnie podchodzą do tego co robią.
Witam wsyztskich
mam pytanie czy filologia włoska w NKJO w GLiwicach jest od podstaw ??????????
Filologia włoska jest od podstaw.
angielska nie :)
Teraz NKJO podchodzi pod Polibudę i będzie Kolegium Języków Obcych.
I nie wydaje mi się, że będzie można wybrać drugi język...
Na ang drugim jezykiem jest francuski, na włoskim - angielski, a na francuskim - włoski.
Nowością jest specjalizacja tłumaczeniowa.
Ja studiuję włoski, teraz równolegle zaczynam angielski :)

Pozdrawiam
A jeśli podchodzi pod Polibudę to dostaniemy status studenta i związane z tym przywileje jak legitymacja studencka, możliwość dostania stypendium socjalnego/naukowego, dostania miejsca w akademiku??? Jak wasze wyniki? Moje to angielski podst. 88% rozsz. 75%, ale raczej udaję się na włoski. A wam jak poszła matura? Ja mam nadzieję, że dostanę się czego moim konkurentom też szczerze życzę ;) Pozdrawiam!!!
Tak, wszystkie przywileje studenta obowiązują od tego roku :)
z takim wynikami na pewno dostaniesz się na włoski.
Na ang zapewne też, ale jest już większa konkurencja.
Ja z rozszerzonego miałam 91 czy 92%. Już nie pamiętam.

Pozdrawiam
witam wszystkich. To, że kolegium podchodzi teraz pod PŚ już wiem, a czy może mi ktoś powiedzieć czy siedziba zostanie przeniesiona, czy właśnie kandydaci w tym roku będą przyjmowani dalej na ul bojkowską, bo szczerze mówiąc jestem w tym wszystkim pogubiona
Jak na dzień dzisiejszy miejsce zstaje to samo.
Ulica Bojkowska :)
Zmieni się tylko napis nad wejściem.
Nie będzie już NAUCZYCIELSKIE KOLEGIUM JĘZYKÓW OBCYCH, tylko
KOLEGIUM JĘZYKÓW OBCYCH
Dzięki bardzo Bambucha za informacje! Cieszę się bardzo bo nawet jest jakiś akademik PŚ dosyć blisko NKJO :) Chyba jakiś przydział dostanę bo jestem aż z warmińsko-mazurskiego :D No, mam nadzieję, że te moje wyniki wystarczą w sumie jak na mnie to nawet nieźle mi poszła ta mtura ;) Tak poza tym znalazłam w sieci taki artykuł o połączeniu NKJO z PŚ ---> http://www.dziennikzachodni.pl/fakty24/276986,politechnika-ksztalci-filologow,id,t.html POZDRAWIAM :)
Tu jest krótszy link, no i nieposzatkowany: http://tiny.pl/h7xqj
halo, ja też się wybieram na włoski do nkjo:) ale mi matura z rozszerzenia poszła gorzej bo 58% ale i tak mam nadzieję, że się dostane bo baaaaaaaaaardzo mi zależy więc jest szansa, że się spotkamy w październiku:) a startujesz zupełnie od zera czy już coś umiesz?:)
Nic nie umiem, ale znalazłam fajną stronę: http://www.e-wloski.pl/ jak Ci nie żal wakacji to możesz już zacząć się oswajać z językiem :D Raczej będzie łatwiej się dostać bo większość ludzi składa na UŚ, UW, UJ czy UP, więc nie powinno być tak trudno się dostać. Poczytaj sobie o progach na tych stronach: http://tiny.pl/h7xxd Mam nadzieję, że spotkamy się w październiku! Powodzenia :)
a skąd jesteś, pisałaś coś o akademiku?:) ja już męczyłam mejlami kilka dziewczyn które się dostały w zeszłym roku i większość z nich dostawała się z podstawą ok 80-90% więc myślę, że i my dostaniemy się spokojnie:) ja właśnie dziś zaczęłam intensywny kurs włoskiego;P codziennie od dzisiaj do końca lipca po 2,15h i po pierwszej lekcji jestem zachwycooona i nie mogę doczekać się jutra!!:):) pozdrawiam i trzymam kciuki:)
Ja mieszkam na małej warmińskiej wsi, więc do Gliwic mam daleko - jakieś 10 godzin jak nie więcej :D Ale tak na prawdę pochodzę z Częstochowy, więc mogę powiedzieć, że wracam w moją część Polski :) W sumie prawie wszystkie akademiki PŚ są blisko NKJO :D Porównaj adresy akademików z Bojkowską : http://tiny.pl/h7xx6 na www.mapa.szukacz.pl a o cenach za akademiki można się dowiedzieć stąd: http://www.samorzad.polsl.pl/ po lewej stronie jest kolumna Sprawy Socjalne ---> Akademiki. Fajnie, że zaczęłaś taki kurs - ja niestety pracuję, więc zadowalam się samodzielną nauką z samouczków - lepiej nie być całkowicie zielonym na samym początku bo w sumie też zdarzają się osoby, które nawet mają maturę z włoskiego. A Ty skąd jesteś? Również trzymam kciuki!
ja mieszkam niedaleko Gliwic bo jakieś pól godziny drogi autem więc będę dojeżdżać;) póki co busem z przesiadką co zajmie mi na pewno trochę więcej niż pół godziny;P ale mam nadzieję, że się prędko "zmotoryzuję";);) a złożyłaś jako pierwsze na profil nauczycielski czy tłumaczeniowy? ja na nauczycielski bo nikt nie wie co tam życie pokaże a tak zawsze można iść do szkoły pracować a tłumacza podyplomowo zrobić... napisz zaraz jak będziesz wiedziała czy się dostałaś, ja też napiszę:):) kurde, tak mi zależy... niech już będzie piątek!;)
A to masz fajnie, że tak blisko masz - zazdroszczę :) Ja na nauczycielski bo tłumaczem można być nawet bez spec. tłumaczeniowej tylko trzeba być na prawdę dobrym a uprawnienia pedagogiczne są drogie - ok. 3 tys. za podyplomówkę, więc w sumie warto zrobić je za darmo na spec. nauczycielskiej. Jasne, że napiszę czy się dostałam :) Złożyłaś chęć studiowania tylko na NKJO czy jeszcze gdzieś indziej? Ja złożyłam jeszcze wolę studiowania na UW: pedagogika lub hungarystyka (f. węgierska) - lubię dziwne i rzadkie języki :D Kurcze nie wiem co zrobię jak dostanę się tu i tu szczególnie, że na hungarystyce mogę jeszcze uczyć się dwa lata fińskiego i angielskiego, więc to jest nawet dość kuszące ;) No zobaczymy jak będzie - ale na PŚ są dużo wyższe stypendia no i ciągnie mnie w rodzinne strony, więc nie wiem jak wybiorę. Trzymaj się!
Mam takie pytanie... skoro pochodzisz z małej wsi to co w przyszłości chcesz robić po filologii węgierskiej?Wiem, że brzmi ciekawie, tylko... co dalej?Absolutnie nie piszę po to, żeby Cie atakować, po prostu pytam z ciekawości:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie