co lepiej zdawać Ielts czy Toefl????

Temat przeniesiony do archwium.
Co przynajmniej wydaje się łatwiejsze (a może nawet JEST łatwiejsze)???Sama nie wiem, za co się brać. Dodam, że interesują mnie studia w UK. A może biorą tam pod uwagę CAE???
jesli kcesz studiowac w anglii to musissz zdac IELTS, wiec radze sie przygotowac do tego egzaminu
Toefl jest egzaminem na studia w USA i nie wszystkie uniwersytety w UK je akceptuja.
Wyzsze uczelnie (nie tylko anglojezyczne) prowadzace studia w j angielskim przewaznie uznaja nastepujace certyfikaty : CAE, CPE, TOEFL i IELTS. Moim zdaniem najprzyjemniejszym i majacym najbardziej praktyczne zastosowanie jest IELTS, (zdalem 2 miesiace temu,). CAE, CPE i TOEFL sa bardziej skoncentrowane na takich rzeczach jak wstaw odpowiedni czasownik itp.(straszna bzdura, pozniej okazuje sie ze ludzie z tymi certyfikatami nie potrafia praktycznie stosowac tego jezyka). Proponuje ci IELTS'a, uczelnie angielskie wymagaja ogolna ocene z niego od 6,5 do 7, zadna z ocen z poszczegolnych modulow( tu bywa roznie) nie moze byc ponizej 5. Inne uczelnie Europejskie (nie anglojezyczne) prowadzace studia w j angielskimm przewaznie wym,agaja ocene - 6. Zeby zdac IELTS'a najlepiej jest zaopatrzec sie w jakas ksiazeczke do tego, dobrze by bylo takze pojsc na jakis miesieczny kursik przygotowawczy moze nie po to by sie czegos wiecej nauczyc ale mozna sie oswoic ze struktura IELTS'a, dzieki temu bedzie latwiej, pozdrawiam, jakby ktos mial jeszcze jakies pytanka odnosnie tych bajerow moj gg - 2787015, pozdro (sorki za literowki jesli byly, pisalem szybko ) :)
Jak myślicie, ile lat trzeba się uczyć aby dobrze zdać IELTS??? Ja w czerwcu zdałam FCE na A, teraz jestem na kursie przygotowawczym do CAE. Czy miałabym szansę zdać ten egzamin na 6 lub 6.5 już jesienią/zimą '05??? Czekam na opinie wszystkich tych, którzy podeszli do tego egzaminu!
Ok powiem po sobie kiedys tam dawno temu zdalam FCE na B, kilke lat potem potrzebowalam zdac IELTS w celach imigracyjnych - nie chodzilam na zadne kursy bo nie bylo pieniedzy na to, sam egzamin kosztowal wtedy prawie polowe wyplaty meza... Tak wiec co, no wlasciwie ok roku czytalam sobie ksiazki po angielsku (bym zwariowala bez ksiazek - jestem molem :-))))) i jakies 3 dni przed egzaminem wpadlam na to zeby chociaz pocwiczyc troche pisanie testow, co zrobilam wyszukujac roznych www z ta tematyka. Zdalam na 7. egzamin ten nie jest typowo testowy tzn bardziej jest nacisk na rozumienie jak na gramtyke czyli nie ma np gaps i transformacji...
Myślę o studiach w USA lub w Anglii czyli lepiej zdać IELTS czy TOEFL?
który bardziej się przyda i jest najczęściej wymagany na uczelniach w USA i Anglii??
USA - TOEFL
Anglia - IELTS
czym się właściwie jeszcze różnią te egzaminy, (wymagania,poziom trudności, itp.) ?
a jak myślicie gdzie lepiej na studia do USA czy Anglii??
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę