Studia w UK

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
Hej,
Ostatnio bardzo dużo rozmyślam nad studiowaniem psychologii, jednak chciałabym wyjechać na studia do UK. Co prawda mam jeszcze rok do matury, ale chciałabym jak najwcześniej zdecydować się co do wyboru uczelni itp. Nigdy nie byłam jednak za granicą, a dodatkowo mój budżet jest raczej mocno ograniczony. Jeśli więc ktoś z Was orientuje się czy w UK są jakieś uczelnie, na których nie trzeba płacić za studia byłabym wdzięczna za info. Jeżeli rzeczywiście trzeba na każdej uczelni płacić czesne, to jak wysokie płacicie? Btw czy oprócz pożyczki studenckiej istnieją jakieś sposoby na całkowite pokrycie kosztów nauki? Jeżeli chodzi o dofinansowania to jak można je uzykać/ jakie kryteria trzeba spełniać?
Z góry dzięki za pomoc ;)
Niema uczelni w UK ktore sa bezplatne. Generalnie 9,000 funtow za rok academicki - ale dostaje sie pozyczke.
Tutaj jest multum pytan i odpowiedzi na ten temat.
Mozesz studiowac w szkocji. Tam czesne placi rzad szkocki. ale na zadne stypendium czy pozyczke na zycie nie mozesz liczyc.
Czyli ogólnie decydując się na wyjazd do Szkocji będę musiała jedynie opłacić jakieś materiały edukacyjne, zakwaterowanie itp. Coś jak studia w Polsce na publicznych uczelniach?
tutaj na forum jest mnostwo tematow o studiach w szkocji. przeczytaj. nie jest trudo je znalezc.
Jeśli uczelnia wymaga trzech rozszerzeń na określonym poziomie, to w przypadku gdy na maturze napiszę cztery rozszerzenia to mam obowiązek podać uczelni wynik wszystkich czterech czy mogę podać wynik tylko trzech najlepszych??
Hej!Ja studiuję w Anglii w mieście Derby. Chętnie pomogę komuś kto się wybiera do tego miasta na studia. Załatwie mieszkanie itd. Jeżeli jesteście zanteresowani piszcie na mój [email] Do usłyszenia!
JofromDerby mogłbyś powiedzieć coś więcej o tym mieście? Jaka atmosfera jest Derby, czy jest to bezpieczne miasto, czy można znaleźć tam pracę i jacy ludzie tam mieszkają? Przeważa jakaś grupa etniczna? Z góry dzięki ;)
"Please enter the name of the awarding organisation or exam board as shown on the certificate. If there is not enough space, choose a suitable abbreviation. If you are unsure of the name, check with the centre where you are studying / have studied the qualification.

czy wiecie co należy podać do Matury, a co do świadectwa szkolnego, kuratorium, CKE?
patrząc na swoje świadectwo ukończenia liceum to oprócz nazwy mojego liceum, które jest w sumie długie widnieje jedynie na dole MENiS. Wiem co to skrót MEN a MENiS nie bardzo więc zgooglowałam i wyskoczyła na 1 miejscu strona MEN a potem MENiS jako - serwis nauczycielski. myśle, że oba są ok.
co do świadectwa maturalnego to widnieje znów tylko skrót OKE wiec chyba roznica od CKE tylo taka, że OKE są do wojewodztw a CKE jest chyba nad nimi wszystkimi

moim zdaniem powinnas wpisac MEN i OKE , pozdrawiam
Siennah, bardzo dziękuję ;) ale prosiłabym jeszcze o pomoc:
1.Czy do education wpisać prywatną szkołę językową?
2.Czy oceny z drugiej klasy nazwać 2nd class, final grades
3.LO wpisałam od 09.2010-06.2013 w związku odbiorem wynikó maturalnych, a nie 04.2013 w związku zeświadectwem, czy to dobrze
4. Co wpisać w Date of first entry to the UK
5. Jakie tłumaczenie dać do przedmiotu PO
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)))
1. W sekcji edukacja wpisuj wszystkie szkoły, które dały Ci jakieś świadectwa/certyfikaty i dzięki nim możesz iśc gdzieś dalej, czyli np. świadectwo maturalne, gimnazjalne, licencjat itp. Jeśli na koniec tej szkoły, lub w czasie chodzenia do niej zdawałaś jakieś certyfikaty językowe FCI, CAE, TEOFL czy IELTS itp. to tak wpisuj ją w tę sekcję + add qualifications z tym właśnie certyfikatem. Jeśli nie zdawałaś żadnego certyfikatu prywatna szkoła językowa jest oczywiście nadal plusem dla Ciebie ale nie w sekcji edukacja a w np. personal statement gdzie chwalimy się do woli. W sekcji na UCASie personal statement jest napisane, że If you're an international student, use the personal statement to tell universities why you want to study in the UK. Also try to answer these questions in your statement:

Why do you want to study in the UK?
How can you show that you can successfully complete a higher education course that is taught in English? Please say if some of your studies have been taught or examined in English.
Have you taken part in any activities where you have used English outside of your studies?
Pod każde pytanie można podpisac Twoją szkołę jezykową więc myśle, że wręcz musisz o niej napisac :)

2. Sama nie wiem jak to wpisac wiec napisałam kilka dni temu wiadomosc do UCAS i czekam, jak się odezwą to napisze.
3. Wpisuj czerwiec jako date otrzymania swiadectwa a nie date egzaminu - tak jest napisane na stronei UCAS.
4. Przy rubryce DAte of first entry to the UK jest taki znak zapytania i on wyjaśnia o co chodzi:
Date of first entry to the UK (if not born in UK)
If you were not born in the UK, please give the date when you entered the country to live here. If you are not currently living in the UK, please enter the date you expect to enter the UK to start your course. If you have already moved to the UK, the date you arrived might be stamped in your passport and/or on other papers used to gain admission to the UK.
więc masz podac około kiedy będziesz/kiedy planujesz wyjazd do UK na studia czy 3 tygodnie przed czy 3 miesiace. to tylko extra info dla nich
5. ta sama odp co do pkt 2.

Powodzenia i pozdrawiam :))

a jak przypadkowo dało się kwiecień jako zakończenie szkoły i już nie można tego zmienić, to najlepiej napisać do UCAS czy zostawić tak jak jest?
do Jessi: a mature kiedy wpisalas? tez kwiecień?
Cytat: wetra
2.Czy oceny z drugiej klasy nazwać 2nd class, final grades
5. Jakie tłumaczenie dać do przedmiotu PO
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)))

2. klasę drugą tłumaczy się raczej jako "year 2", ale final grades jest w porządku
5. Civil defence course albo civil defence training :)
nie, maj ;)
Jessi nie wiem czy po wysłaniu aplikacji do UCAS można cokolwiek zmienic ale uważam, że nie jest to taki błąd, który miał by zaważyc na tym czy się dostaniesz czy nie. Także spokojnie, nie ma się czym martwic :)
Jesssi, te daty są orientacyjne, na świadectwie z liceum masz kwiecień, więc wpisalas kwiecień, logiczne, uniwersytety bedą wiedziały o co chodzi ;-)
edytowany przez kimbra: 31 gru 2012
dziękuje Wam za pomoc ;)
thx :) Mam jeszcze jedno pytanko. Wszyscy podają oceny z 1 i 2 klasy, ponieważ należy wypisać wszystko po 16 roku życia. Jeżeli ja poszłam do szkoły o rok wcześniej i jak kończyłam 1 klasę miałam 15, to mam oceny podać czy tylko z 2 klasy? IELTS też jest w education czy w ps? pozdrawiam
Witam, mam pytanie - startuję na studia do University of Glasgow i zaznaczając w sekcji: choices, wszystkie języki są tylko pod oznaczeniem Master (a chciałabym studiować german/psychology) - czy to oznacza, że nie będę miała po nich tytułu licencjata, tylko muszę studiować te 5 lat, żeby uzyskac tytuł master? Mój plan był taki, żeby zrobić sobie z tego licencjat, a tytuł master uzyskac na niemieckiej uczelni - czyli wybierając ten kierunek będzie to niemożliwe? Prosze o odpowiedź :)
Wetra i Jesssi: dostałam przed chwilą odp od UCAS. Najpierw wklejam moje pyta apotem ich odp.

Ja: Hello, I have another problem with the education section . We have a different educational system than in UK and I don't know exactly which grades do I have to add to the application. Should I add grades just from the final exams? or all of the grades from every subjct that we had during those 3 years? do we have to add grades or percents?

UCAS:Hi Edyta. Just enter your final exams, that will be fine. You enter the marks in as they appear on your certificate.
Sean

więc ja wpisuje jedynie moje wyniki z matur oraz oceny ze świadectwa z 3 klasy maturalnej, czy źle zrozumiałam?
Wetra IELTS wpisujesz w sekcji edukacja, dodaj jako nową szkołę ja dałam nazwę "British Council - IELTS" i dodaj date od do jako ten miesiac co bedziesz pisala ten egzamin.
Nela K, na stronie Univ of Glasgow nie ma w spisie undergraduate courese takiego kierunku jak German and Psychology. Są ale jako odzielne kierunki. Jak szukam przez UCAS kierunku w Szkocji "German and Psychology" wyskakują mi 4 uczelnie z czego tylko dwie mają tytuł licencjat. Reszta tzn univ of glasgow i st andrews maja German and (a nie with) psychology MA więc myślę, że po prostu kierunki poniżej (Dundee i Aberdeen) mają mniej jednego przedmiotu a te powyżej (Glasgow i St A.) mają oba na tym samym poziomie więc może dlatego jest to od razu MA.
The University of Aberdeen - Psychology with German (BSc) - 4 years
University of Dundee - Psychology with German (BSc) - 4 years
NIe wiem niestey nic więcej bo musiałabym dużo czasu poświecic by przeczytac kazdej szkoły entry profile na UCASie a nie mam niestety czasu bo pisze personal statement. Zastanów się na czym Ci bardziej zależy. Jak bardziej na niemieckim to na Univ of Glasgov jest 4 letni sam kierunek German i jak w niego wejdziesz to poniżej jest PROGRAMME STRUCTURE gdzie maz opisany każdy rok + dopisane jest, że:
You will also study two other subjects in year 1 and 2 according to your interests: see Degrees in Arts, Science and Social Sciences.
więc może będziesz mogła sobie dobrac dodatkowo psychologie jako przedmiot poza tym jak zdecydujesz sie na ten MA od razu to na stronie Univ of Glasgow jest w też tym PROGRAMME STRUCTURE opisane, że mozna wyjechac na chyba 3 czy 4 roku do Niemiec. Poczytaj na spokojnie to wszystko i zdecyduj sie na czym Ci najbardziej zalezy. Czy na niemieckim, czy psychologi, czy na Glasgow :)
Tak zrobiłam jak poradziłyście ;) Ale z tego co widzę nie można podać pending dla IELTS'a, też tak macie? UCAS przesłało maila do mojego nauczyciela "English teacher" z prośbą o napisanie referencji, ale teraz dopiero zauważyłam, że nie podałam full name. Czy to chodzi o Mr... czy MA.... Podałyście adres szkoły czy nauczyciela? pozdro :)
nie muszisz miec pending :) wpisujac np date od maj 2012 do czerwiec 2013 IELTS oni sie skapną o co chodzi, że dopiero go będziesz pisała.
Full title and name of referee - tzn wpisujesz tutuł + imie i nazwisko. Wpisuj MA. Adres szkoły w jakiej pracuje + telefon tez jego ale komórkowy lub domowy do wyboru
Bardzo dziękuję za odpowiedź siennah :) Decyzja jest tym bardziej trudna, że od początku marzył mi się ten kierunek, a dokładniej studiowanie właśnie na Uni of Glasgow - byłam więc zaskoczona, bo nawet same języki własnie typu German, French bez drugiego 'dopełnienia' jak psychology - nawet będąc w zakładce Undergraduate, jak klikam w 'degrees' otrzymuje się w nich tylko MA (bez możliwości licencjata a będąc w zakładce undergraduate(?) WTF) , np: http://www.gla.ac.uk/undergraduate/degrees/german/#tabs=1
P.S. Ja tez pisze Personal Statement (nawet w sylwestra się nad tym głowie, także powodzenia! :)
Nela K, spoko nie ma za co, ale idz na ten MA na Uni of Glasgow :) a dlaczego by nie? będziesz miała okazję wyjechac na semestr czy nawet rok do Niemiec i wyjdzie na to samo jakbyś była na 4 letnim licencjacie + rok na niemieckiej magisterce. Jak zostaniesz na MA to masz darmowe 5 lat a w Niemczech postgraduate są darmowe? Zawsze też możesz się starac o staż w wakacje w Niemczech. Przemyśl to, moim zdaniem to nie jest glupi pomysł tym bardziej, że ten Uniwerek ma dobrą opinię a sama podświadomie chcesz iśc do Niego :)
PS mną zawładnął totalnie, pisałam go do poźna i śnił mi się... po wstaniu czułam się jakbym go pisała całą noc. Mam misz masz w głowie :/
Nela K, daj znać gdy przyślą Ci ofertę. Ja też uderzam w Glasgow uni ;)
@nela_k

czesc, widze ze Ty rowniez mialas problem ze zrozumieniem szkockich MA na studiach undergraduate. sprawa jest jednoczesnie prosta i trudna :) MA na studiach undergraduate to nie jest tak naprawde magister w praktycznym rozumieniu tego slowa. tu jest tylko kwestia tradycji nazewnictwa. jest kilka unis w szkocji ktore nazywaja sie ancient universities, to te najstarsze i najwieksze i na nich mozna zdobyc MA. natomiast jesli jest mozliwosc na jednym uniwersytecie, tak jak u mnie w Dundee zrobienie Psychology ALBO jako MA ALBO jako BSc, to nie ma miedzy nimi kompletnie zadnej roznicy ani programowej ani tego, jak beda Cie traktowac przy ewentualnej rekrutacji na studia postgraduate. nie ma czegos takiego, ze jak robisz MA zamiast Bsc to masz inna podstawe programowa, czy jest trudniej czy inne sciezki rozwoju. to jest tylko kwestia nazewnictwa.

@siennah: to ze jest napisane ze you will study additional... i tak dalej to nie jest kwestia ma czy bsc, to sa zwyczajnje dodatkowe moduly ktore sie robi na studiach na kazdym kierunku. jeden kierunek na pierwszym roku to jeden modul, u mnie na pierwszym roku trzeba bylo wybrac trzy obowiazkowo. w zwiazy z tym jeden modul to byla moja psychologia, drugi (bo laczylam kierunek) angielski i dodatkowo wzielam film studies. tak samo jest niezaleznie czy to MA czy BSc.

co do polaczenia jakiegos kierunku z jezykiem, pamietaj, ze nie jest to filologia jak w Polsce, tylko zwykly kurs jezykowy z gramatyka, slowkami i tak dalej, choc elementy kulturowki tez sa.

jesli chcecie to pytajcie, bo tak naprawde nikt nie mowi jak to w praktyce wyglada, zupelnie inny system, skroty, programy, moduly... mozna sie pogubic. szczegolnie z psychologia jest to pogmatwane w zaleznosci od tego co chcesz potem z tym kierunkiem robic. ja jestem w polowie drugiego roku i dopiero teraz mam wszystko w glowie poukladane!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę