studia w Irlandii - ograniczenia wiekowe?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
na początku przepraszam za powtarzanie tematu, ale odpowiedzi, które znalazłam na forum, są sprzed kilku lat...

Chciałam uprzejmie zapytać, czy obecnie na studiach w Irlandii (aby studiować tam nowy kierunek, a dokładnie mgr drugiego kierunku, już po licencjacie z tegoż) są jakieś ograniczenia wiekowe?

Otworzyła mi się możliwość zamieszkania na stałe w Irlandii (brat wyjechał do pracy), chcę też tam wyjechać :D i kończyć studia, ale nie wiem, czy w wieku lat 28 jeszcze mogę je tam kończyć...

Mam jeszcze dwa pytania:
1. Czy licencjat w Polsce jest w ogóle równoważny irlandzkiemu licencjatowi, czy przeliczają na swój licencjat dopiero naszą mgr (jak słyszałam o Anglii)?
2. Czy mgr (filologiczna) ukończona za granicą (we Włoszech) jest uznawana tam również jako mgr? (Chciałabym tam równocześnie iść do pracy związanej z zawodem, nie tylko dalej się uczyć, żeby "uzupełniać wykształcenie").

Pytania dotyczą kierunków filologicznych ;)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
A co Uncle Google mowi na ten temat?
Cytat: terri
A co Uncle Google mowi na ten temat?

No właśnie problem w tym, że nic nie mówi, przynajmniej ja nie mogę znaleźć żadnych informacji...

Znalazłam tylko tyle, że uniwersytety irlandzkie mają ograniczoną liczbę miejsc dla "dorosłych studentów", czyli osób po 23 roku życia, którzy nie uzyskali dobrych wyników na maturze i nie dostali się na żadne studia...
A mi chodzi przecież o obcokrajowców z UE, którzy jadą na mgr (i to jeszcze kolejną), a nie dopiero zaczynają pierwsze studia.
W każdym razie dziwne wydaje mi się, żeby tak odcinać ludziom dostęp do nauki, w Anglii tak nie ma...
Po pierwsze, jako student z Polski NIE jestes obcokrajowcem - to chyba jest oczywiste.

Drugie - wybierz Uni ktory Cie interesuje i napisz do nich. Trudno jest cos wyszukac o drugim kierunku mgr - i czy to jest w jakis sposob fundowane bo nie zawsze to jest napisane na ich stronach.
Nikt Ci nie odcina dostep do nauki, masz juz licencjat i mgr - nie rozumiem dlaczego myslisz, ze dostep do nauki masz odciety.
Niema czegos takiego jak 'odciecia wiekowe' - studiowac mozesz majac nawet 80 lat - tylko jako Polak, musisz udowodnic zdolnosci ang. To jest na stronach Uni.
Cos nie za bardzo rozumiem dlaczego chcesz isc na drugie mgr - (majac jedne) i nazywasz to 'uzupelnieniem wyksztalcenia'. Po mgr (MA) trzeba pomyslec o PhD - tez znajdziesz to na stronach Uni jak takie oferuja.
Cytat: terri
Cos nie za bardzo rozumiem dlaczego chcesz isc na drugie mgr - (majac jedne) i nazywasz to 'uzupelnieniem wyksztalcenia'.

Bo są to dwie różne filologie i nie mam takich samych uprawnień po jednej do tej drugiej, przynajmniej w Polsce :).
"Uzupełnianie wykształcenia" - jeśli przeliczą mi mgr na odpowiednik ich licencjata, to muszę zrobić ją jeszcze raz tam u nich...

W każdym razie dzięki za radę ;)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie