Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
391-420 z 541
Cytat: kimbra
Dzięki za odpowiedź. A czy wtedy także trzeba zmienić to do 30 czerwca?

Jak najszybciej :) Saas dziala okrutnie wolno i mozesz miec z nimi przejscia. takze najlepiej z nimi wszystko od razu zalatwiac, bo to moze trwac. a uczelni przy matrykulacji musisz przedstawic list od nich ze Ci placa i wszystko musi grac :)
Babe, mam pytanie.

Wybierając Bristol zarezerwowaliście już sobie jakiś konkretny akademik?

Jak finansujesz studia swoich synów? Czy wzięliście pożyczkę w UK na czesne?
@nuka2
Oczywiście bierzemy pożyczkę na czesne, a właściwie to syn ją bierze i on będzie ją splacał.

W Bristolu jescze nie rozpoczęli zapisów na akademiki. On będzie studiował dwa kierunki; matematykę i informatykę, więc chcemy gdzieś blisko (żeby zaoszczędzić na czasie dojazdów) i raczej taniej niż drożej. Ma kilka typów, ale jeszcze nie podjął ostatecznej decyzji.
A Ty masz jakiś konkretny na myśli?
Ja na pewno wybiorę akademik z cateringiem, a tych jest dosłownie kilka (chyba 5). Jeden z nich ok. 15 min.od uczelni, pozostałe ok.40 min.
Nie wiem ostatecznie, na który sie zdecyduję.

Z tą pożyczką mieliście problemy? Czy można już wypełniać dokumenty o pożyczkę? Czy decyzja o pożyczce zależy w jakimś stopniu od zarobków rodziców?
Jeszcze nie wypełniliśmy dokumentów o pożyczkę, Zdaje się, ze sa jeszcze nie dostępne.

Syn weźmie akademik bez cateringu. Z doświadczenia wiem, że często się nie wykorzystuje oplaconych posiłków, ponieważ trzeba być o okreslnych godzinach w akademiku i wtedy człowiek musi zorganizować sobie czas wokól tego. Z drugiej strony są zalety - zdrowasze wyżywienie, oszczędność czsu na gotowaniu i robieniu zakupów.
Syn nie umie gotować, nawet nie ma w nim żadnej chęci, zeby cokolwiek przygotować sobie do jedzenia. Uważam jednak, że studia to nie tylko edukacja szkolana, ale również życiowa. Musi sobie umieć poradzić. ;-)
Cytat: Babe_2013
Syn nie umie gotować, nawet nie ma w nim żadnej chęci, zeby cokolwiek przygotować sobie do jedzenia.

Dokładnie jak ja. ;)

Cytat:
Uważam jednak, że studia to nie tylko edukacja szkolana, ale również życiowa. Musi sobie umieć poradzić. ;-)

Oj tam, oj tam. :)
@nuka2
A ty już wiesz, który uniwerek będzie u Ciebie firm, a który insurance?
Bristol - firm

Greenwich - insurance
Hura Bristol!
Tak bym się cieszyła, gdybyście się tam oboje dostali.
Syn ma trudne wymagania 85% z terzech przedmiotów i 85% średnia. Martwi nas średnia i wynik z informatyki.
A kiedy piszesz IELTSA?
Bardzo bym chciała studiować w Bristolu, ale jeszcze matura i ten okropny ielts.

Ielts-a planuję zdawać w czerwcu; mam nadzieję się jeszcze douczyć z angielskiego.

Moje wymagania do Bristolu są niższe niż Wasze - overall 75% - ale i tak to duża niewiadoma.

Tak, matura ...
IELTSA nie musisz się bać, będzie ok.
Nuka, a Ty na co aplikowałas do Bristolu ?
nuka2 - przepraszam ze sie wetne w temat - ale czy mowisz o UWE?
madzia63

Rachunkowość i finanse.
A Ty?

andermel

Mówię o University of Bristol

@nuka2

Przeglądałam wątek z TSR o akadamikach i ktoś przesłał link do przykładowego menu. Popatrz na godziny posiłków, czy Ci będa odpowiadać. Spawdź w akademikach, które wybierzesz. http://www.bristol.ac.uk/churchill-hall/life/meals.html
Cytat: nuka2
madzia63

Rachunkowość i finanse.
A Ty?

Ja wybieram się na civil engineering do Uni of Nottingham--mam nadzieję, ze sprostam ich wymaganiom i tam sie ostatecznie dostanę. Myslałam też o Bristolu, ale na inzynierię mieli zbyt wysokie wymagania i bałam się ryzykować.
andermel

Mówię o University of Bristol
Udało mi się przebrnąć przez IELTS
Mam średnią 7,5, z czego miałem mieć 7 ze speaking, a dostałem 6,5. Zadzwoniłem na wydział architektury i pani powiedziała mi, że nie powinno być problemu, gdyż z pozostałych części mam więcej, niż wymagali (8,5 z listening, 7,5 z reading), lecz ostateczna decyzja zostanie podjęta w poniedziałek/wtorek, kiedy wróci admission tutor! Na razie wszystko zmierza w dobrym kierunku i powinienem na początku przyszłego tygodnia NARESZCIE dać Sheffield jako firm choice :)
Powodem takiego wyniku w speakingu był temat. Może i słaba wymówka, ale nie umiem ściemniać o przyczynach i skutkach wzrostu populacji na świecie;/ Z rękawa pomysłami nie sypnąłem. No ale nie mniej, życzę pozostałym przyszłym studentom lepszych tematów na mówieniu :) moja dobra koleżanka miała wymarzone wakacje, więc trafiają się skrajności
Cytat: tinwid
Udało mi się przebrnąć przez IELTS
Mam średnią 7,5, z czego miałem mieć 7 ze speaking, a dostałem 6,5.i

ZAZDROSZCZĘ!!! Tak czy inaczej.

Babe, Dziekuję, jak zwykle. Sprawdzę.

@tinwid
Gratulacje! Też myślę, że nie będzie problemu z wynikiem z mówienia. Temat typowo geograficzny i rzeczywiście wymagający zastanowienia, zeby móc sporo powiedzieć.
Syn miał temat o kwiatkach, czy lubi dawać kwiaty i co sądzi o sztucznych.
Babe 2013--skoro Twój kolejny syn studiował będzie w UK, może wiadomo Ci cos nt dotacji z unii, która ponoc przysługuje każdemu ( jesli dochody rodziców nie przekraczają 22.000 f na rok )--nie trzeba spełniac tego warunku-3 lata pobytu w UK. Wyczytałam o nim na poważnym forum kiedyś, ale osoba nie podała nazwy tej dotacji ( wartosc 1175 f na rok ). Czy słyszałas moze o czymś takim ?
czy ktoś wie czemu formularze ze student finance są jeszcze niedostępne i kiedy będą? z tego co wiem miały być od początku kwietnia... a jest już 8
Znalazłam ten formularz tutaj--mam nadzieję, ze wlasnie o niego chodzi.

http://www.studentfinanceni.co.uk/portal/page?_pageid=54,6700629&_dad=portal&_schema=PORTAL

http://www.studentfinanceni.co.uk/pls/portal/docs/PAGE/NPIPG001/NPIPS001/NPIPS117/NPIPS124/EU13N_FORM_1314_D.PDF

I jeszcze to jest potrzebne: " New students should also use the certifier checklist to provide the details of the person who is certifying your evidence. This form should be returned with the completed EU12N form. "

http://www.studentfinanceni.co.uk/pls/portal/docs/PAGE/NPIPG001/NPIPS001/NPIPS117/NPIPS124/EU_CERTIFIER_CHECKLIST_1314_D.PDF
dziękuję, dziękuję, dziękuję ;)
Nie ma za co--sama go szukałam, ale byłam przekonana, ze jeszcze nie ma go w sieci. Na wszelki wypadek sprawdziłam i okazało się, ze jest--całe szczęscie, jest więcej czasu na jego wypełnienie.
Sama zabiorę się za jak najszybsze jego wypełnienie.
bądź uwielbiona za ten formularz! :)
biorę się za jego wypełnienie. mam pytanie do osób, które już tam studiują. czy wystarczy wysłać im skan dowodu osobistego z dwóch stron ?
@tinwid
Niestety musi być to "certified copy".

Cytuję:
"A certified copy is a photocopy of an original document which must have been stamped and signed as being a true copy of the original by an official such as a minister of religion, doctor, lawyer, civil servant, teacher/lecturer or police officer. The person certifying the copy must provide their name, job title, address and contact telephone number."
oki, dzięki za informacje.
zastanawiam się, bo na profilu Student Finance na facebook'u odpowiadają, że form będzie dostępny niedługo i że powinniśmy sprawdzać "social media" w tej kwestii. Przeraził mnie dodatkowo fakt, że podobno deadline do wysyłki form jest 12 kwietnia!!!! tak przynajmniej głosi strona sf z Irlandii Północnej ...
Jestem przekonana, ze deadline na pozyczkę na czesne przypada na koniec maja. Trzeba to sprawdzic. Nie wydaje mi się, aby to byl 14 kwietnia.
Formularz EU Certifier Checklist ( wypelniony przez prawnika lub inną upowaznioną osobę ) nalezy dołączyc do kopii dokumentu, jaki wysylamy ( dowodu lub paszportu )--wydrukujcie go sobie rowniez.
Na facebook jest napisane : " Application deadlines Student Finance England--31 May 2013 for new students ". Mam nadzieję, ze dotyczy to rowniez EU students.
Temat przeniesiony do archwium.
391-420 z 541

Zostaw uwagę