Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
481-510 z 541
Gratulacje Babe dla syna i gratulacje dla Ciebie Tinwid !!!!

Mam pytanie w kwestii formalnej.

Czy teraz świadectwo dojrzałości musi być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego i to tłumaczenie wraz z polskim odpisem ( bo chyba nie oryginałem świadectwa)wysyłamy bezpośrednio na uczelnię???
W zeszłym roku zrobiliśmy tłumaczenie i przesłaliśmy na uniwerek skan tłumaczenia i skan oryginału. Syn nie panięta, czy musiał pokazać im też oryginał/odpis, który wziął ze sobą. Najlepiej przesłij im skany i spytaj czy przesłać do nich kopię oryginału.

Nuka, czy mogę napisac do Ciebie na pocztę prywatną?
@nuka
dziękuję za gratulacje. Syn się przeraził Twoim wynikiem. Powiedział, że w jego klasie średnia była 59% z fizyki, a to całkiem dobra klasa.
Cytat:
Nuka, czy mogę napisac do Ciebie na pocztę prywatną?

Oczywiście, że tak.
mi sie tez udalo :D matma roz 100%, ang 99%, fiz 85%. Na UCL potrzebowalem 85 %, nie wierzylem ze uda sie z fizyki :D Gratuluje wszystkim
@matizsz
GRATULACJE !!! Wow, jaki styl! Tak trzymaj!
No i ten Londyn !!!
Cytat: matizsz
matma roz 100%, ang 99%, fiz 85%.

Szacun!!!
Hej wszystkim ;) Mam problem odnośnie Student Finance. Złożyłam aplikacje o pożyczkę 2-3 tygodnie temu, wysłałam kopie dowodu który potwierdził mi notariusz ale jak się zdaję oni tego nie przyjmują.. bo przysłali mi list że im nie pasuje i żeby dosłać jeszcze raz. No tak ale co ja mam im wysłać ? Nie przyjmują dowodu od notariusza no to co jeszcze? Czy faktycznie może ktokolwiek to potwierdzić ? Np tłumacz/ nauczyciel ? Czas goni bo dali mi czas do 17 lipca. Proszę o pomoc :)

Aha chciałam jeszcze dodać że notariusz nie chciał mi podpisać Certifier Checklist
edytowany przez cassie1: 30 cze 2013
Cytat: cassie1
Hej wszystkim ;) Mam problem odnośnie Student Finance. Złożyłam aplikacje o pożyczkę 2-3 tygodnie temu, wysłałam kopie dowodu który potwierdził mi notariusz ale jak się zdaję oni tego nie przyjmują.. bo przysłali mi list że im nie pasuje i żeby dosłać jeszcze raz. No tak ale co ja mam im wysłać ? Nie przyjmują dowodu od notariusza no to co jeszcze? Czy faktycznie może ktokolwiek to potwierdzić ? Np tłumacz/ nauczyciel ? Czas goni bo dali mi czas do 17 lipca. Proszę o pomoc :)

Aha chciałam jeszcze dodać że notariusz nie chciał mi podpisać Certifier Checklist

może chcą *oryginał* dowodu - jeśli chodzi Ci o dowód osobisty? często tutaj instytucje żadnych kopii nie przyjmują... jeśli masz możliwość, wyślij oryginał dowodu lub paszportu, a drugi dokument tożsamości zatrzymaj u siebie w domu. albo zadzwoń do nich i zapytaj.
Dziękuje za odpowiedź. Tak wysłałam kopie dowodu osobistego. Koleżanka wysłała nawet międzynarodowy akt urodzenia i też nic. Czyli lepiej wysłać dowód tak ? A w razie czego to może poprosić właśnie nauczyciela to mi podpisze ten Certifier Checklist..
@cassie1
My zrobiliśmy skan obydwóch stron dowodu, a pod spodem zamieściliśmy poniższe sformułowanie i poprosiliśmy wychowawcę liceum o podpis i pieczątkę sdzkoły. Może być też dyrektor/ka, nie może być to sekretarka.

I hereby certify the above scans of the personal ID card for (imię i nazwisko) as being a true copy of the original Polish ID card.

Full name: ____________________________________ Job title: ______________

Address of employer (school):
(Pełna nazwa i adres szkoły)

Telephone to employer: +48 . . . .

Signature: _________________________ Date: ___________

Stamp of employer (school):
I to wam przyjeli bez problemu ? Bo boje się że znowu wyśle i wtedy już będzie za późno ;/
Tak, przyjjęli. Wcześniej wysłaliśmy im podpisane przez sekretarkę, ale odrzucili to i kazali podpisać przez dyrektorkę lub nauczyciela. Pamiętaj, żeby skany dwóch stron dokumentu i furmułka oraz podpisy i pieczątka były na jednej stronie. Gotowy dokument (podpisany i opieczętowany) przesłąliśmy zeskanowany emailem.
Sprawdzaliśmy wczoraj online i zostało zaakceptowane. Nie musimy składać więcej dokumentów ;-)
Powodzenia!
@cassi1
Przepraszam, mąż mnie poprawił i powiedział, że wysłaliśmy oryginał tego oświadczenia pocztą. Jeśli masz mało czasu, wyślij im skan w emailu i powiedz, że oryginał wysyłasz pocztą. Pamiętaj o wysłąniu listem poleconym.
Ok zrobiłam tak jak powiedzieliście i pocztą wysłałam. Na jednej stronie wlasnie skan z dwóch stron i pieczątka dyrektora i szkoły, i jeszcze wypełniony przez nauczyciela Certifier Checklist. Wczoraj wysłane, jak coś to może do tego 7-nastego coś im zdąże podesłać. Dziękuje za pomoc :D
Dopiero teraz znalazłem ten temat. Gratulacje dla wszystkich i dołączam się do listy wyjeżdzających na studia - UCL conditional offer 85/85/72, zdane 94/94/86, kierunek: German. Insurance był Edinburgh z conditional 80% in all subjects.
Witamy w klubie i oczywiście gratulujemy świetnych wyników!
W naszej grupie zdaje się, że nikt nie dostał oferty z Edynburga. Dodatkowe gratulacje za ten wyczyn.
A podzielisz się z przyszłymi chętnymi, jakie dostałeś pozostałe 3 oferty? Może się to komuś przyda.
Glasgow 75% z trzech przedmiotów,
Oxford zaproszenie na interview, później rejected,
St. Andrews nie dostałem odpowiedzi, więc później withdrew.
Ooo ..., czyli Glasgow nie kazał Ci zdać każdego przedmiotu z matury na 75% tylko trzy. To dobra wiadomość, bo Glasgow jest doskonałym uniwerkiem. Musi mieć niestety mniejsze wymagania, bo opinia o mieście jest niezbyt przychylna.
Szkoda, że ominęła Cię przyjemność studiowania w Oksfordzie, ale UCL to też klasa.
Dogadajcie się z Matizsz'em. On też będzie tam studiował.
hej! może ktoś mi doradzi, mianowicie gdy składałam papiery do Student finance zrobiłam błąd. Za pierwszy razem wysłałam też akt urodzenia międzynarodowy oraz certifier checklist z kopią paszportu. Potem jeszcze raz wysłałam poprawiony formularz, aczkolwiek bez paszportu. Na moim koncie w SF sekcja evidence nie ma tick'a.
Select which evidence item you will provide to confirm your Date Of Birth ma tylko podpunkty Orginal Passport lub Original ID lub Other
Jak myślicie co zrobić?
Zadzwoń do nich.
Wie ktoś może, kiedy dostaje się oficjalną odpowiedź od wybranego Uni czy zostało się przyjętym na dany kierunek? I jak to jest z ubezpieczeniem w trakcie studiów w Anglii?
Cytat: cattysxx
Wie ktoś może, kiedy dostaje się oficjalną odpowiedź od wybranego Uni czy zostało się przyjętym na dany kierunek? I jak to jest z ubezpieczeniem w trakcie studiów w Anglii?

Dołączam się do pytania :)
Aha i tak wogóle to ja tak jak wetra nie mam odznaczonego evidence na koncie SF. Wysłałam kopie dowodu tak jak radziliście na forum tutaj 1 lipca, na razie odpowiedzi nie ma. Może po prostu poczekać? Czy jednak dzwonić?
I jeszcze jedno. Czy jak ktoś wysyłał wyniki matury to dostawaliście odpowiedź z potwierdzeniem od uniwerku typu "dziękujemy za dostarczenie, rozpatrzymy to bla bla"?
cassie1
Dzwoniłam do Student Finance i poprosili o wysłanie ksero paszportu lub dowodu i tyle. powodzenia :)
1. Wie ktoś może, kiedy dostaje się oficjalną odpowiedź od wybranego Uni czy zostało się przyjętym na dany kierunek? 2. I jak to jest z ubezpieczeniem w trakcie studiów w Anglii?

1. ja nie dostałam odpowiedzi z uczelni, tylko z UCAS w stylu masz swoje miejsce na uni blablabla. zawsze możesz napisać emaila do uczelni z prośbą o potwierdzenie, że z Twoimi dokumentami jest wszystko okej i że jesteś przyjęta. :)

2. z ubezpieczeniem jest tak: dzwonisz na nr telefonu aby zaaplikować o NIN (znajdziesz w necie). umawiasz się na spotkanie z urzędnikiem (15 minut). po kilkunastu dniach listem dostajesz numer ubezpieczenia (NIN) i już. jak będziesz go miała, to idziesz się zarejestrować do najbliższej przychodni. NIN jest dożywotni i bardzo się przydaje, to jest trochę takie połączenie polskiego peselu i nipu. bez niego też nie możesz pracować. NIE POLECAM babrania się ze wszystkimi cudami typu EKUZ czy inne - zanim wypełnią Ci na nią dokumenty w przychodni, zdążysz wyzdrowieć, dwa - bez NIN nie możesz tu pracować, trzy - musisz ją odnawiać w Polsce co jakiś czas, a lepiej bez ubezpieczenia nie zostać, cztery - z NIN wszystkie leki na receptę masz darmowe, opiekę szpitalną też, a EKUZ działa w ten sposób, że musiałabyś zapłacić sama za leczenie, a potem NFZ zwraca koszty. naprawdę nie ma sensu się bawić w razie potrzeby.

Wszyscy teraz wysyłają swoje wyniki i uniwerki są zarzucone pocztą. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
My wysłaliśmy wyniki 1 lipca w poniedziałek (Bristol). Nie dostawaliśmy odpowiedzi, że otrzymali naszego emaila z wynikami, więc w czwartek zadzwoniliśmy, zeby się upewnić czy go otrzymali. Powiedzieli, że mają 5 dni na odpowiedź, ale jest kolejka i potrwa to dłużej. We wtorek (9.07.) dostaliśmy potwierdzenie, ze otrzymali wyniki (wysłaliśmy skan oryginału matury i tłumaczenie zwykłe - niepoświadczone) i że przekazują je dalej do rozpatrzenia. Dzisiaj dostaliśmy w UCAS unconditional.
Do Bebe--naprawdę nie trzeba tłumaczyc swiadectwa maturalnego u tłumacza przysięgłego ? Jeśli zwykłe tłumaczenie, to kto to może zrobić--ja na przykład ?
Co do IELTSa--wysyłacie Test Report Form czy moze nr centrum i moj numer, a oni sami sprawdzają ?
Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie--czy macie juz jakies wiesci ze Student Finance w sprawie przyznania Tuition Fee Loan ?
Cytat: oliwkowa-oliwka
1. Wie ktoś może, kiedy dostaje się oficjalną odpowiedź od wybranego Uni czy zostało się przyjętym na dany kierunek? 2. I jak to jest z ubezpieczeniem w trakcie studiów w Anglii?

1. ja nie dostałam odpowiedzi z uczelni, tylko z UCAS w stylu masz swoje miejsce na uni blablabla. zawsze możesz napisać emaila do uczelni z prośbą o potwierdzenie, że z Twoimi dokumentami jest wszystko okej i że jesteś przyjęta. :)

2. z ubezpieczeniem jest tak: dzwonisz na nr telefonu aby zaaplikować o NIN (znajdziesz w necie). umawiasz się na spotkanie z urzędnikiem (15 minut). po kilkunastu dniach listem dostajesz numer ubezpieczenia (NIN) i już. jak będziesz go miała, to idziesz się zarejestrować do najbliższej przychodni. NIN jest dożywotni i bardzo się przydaje, to jest trochę takie połączenie polskiego peselu i nipu. bez niego też nie możesz pracować. NIE POLECAM babrania się ze wszystkimi cudami typu EKUZ czy inne - zanim wypełnią Ci na nią dokumenty w przychodni, zdążysz wyzdrowieć, dwa - bez NIN nie możesz tu pracować, trzy - musisz ją odnawiać w Polsce co jakiś czas, a lepiej bez ubezpieczenia nie zostać, cztery - z NIN wszystkie leki na receptę masz darmowe, opiekę szpitalną też, a EKUZ działa w ten sposób, że musiałabyś zapłacić sama za leczenie, a potem NFZ zwraca koszty. naprawdę nie ma sensu się bawić w razie potrzeby.

Dziękuję! :)
Cytat: madzia63
Do Bebe--naprawdę nie trzeba tłumaczyc swiadectwa maturalnego u tłumacza przysięgłego ? Jeśli zwykłe tłumaczenie, to kto to może zrobić--ja na przykład ?
Co do IELTSa--wysyłacie Test Report Form czy moze nr centrum i moj numer, a oni sami sprawdzają ?
Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam

W Wielkiej Brytanii nie ma urzędu tłumacza przysięgłego, więc jest możliwość wysłania wyników nieprzetłumaczonych przez tłumacza. Jednak tłumacz pieczęcią poświadcza, że treść tłumaczenia jest zgodna z oryginałem. Każda uczelnia ma swoje wymagania.
Gdy pierwszy syn przesyłał swoje wyniki, przesłaliśmy tłumaczenie poświadczone.
W tym roku dla drugiego syna przesłaliśmy niepoświadczone razem ze skanem świadectwa maturalnego. Tłumaczenie było zrobione profesjonalnie, tylko brakowało stempla.
Zroniliśmy to w tabel, tak, żeby układ był zgodny z oryginałem dla łatwiejszej orientacji.
Poniżej wzór, oczywiście musielibyście sami sformatować.

{State emblem of the Republic of Poland}
THE REPUBLIC OF POLAND
MATRICULATION CERTIFICATE

(imiona i nazwisko)

Date of birth:
Place of birth:
ID number:

passed the matriculation exam and scored

oral part:
written part:
compulsory subjects
Polish: ...%
Polish - standard level: ...%
English: ...%
English – standard level: ...%

Mathematics - standard level: ...%

additional subjects

English – extended level: ....%

Information technology - extended level: ...%

Mathematics - extended level: ....%

Warsaw, 28th June, 2013

No. .........
[Round seal with the state emblem of Poland in the centre and the following text: District Examination Committee in Warsaw]
[Stamp: Director of the District Examination Committee in Warsaw, {signature illegible} Anna Frenkiel]

This certificate gives the right to apply to higher education institutions.
OKE-II/112/2
Temat przeniesiony do archwium.
481-510 z 541