Personal statement bez działań pozaszkolnych i osiągnięć?

Temat przeniesiony do archwium.
Skończyłam 1 klasę liceum i chciałabym studiować w Szkocji. Wiem mniej więcej co, ogarniam jakie przedmioty zdawać na maturze, tylko nie wiem co z osiągnięciami i zajęciami pozaszkolnymi w personal statement. Mieszkam w małej mieścinie i nie ma tutaj szans na coś takiego jak wolontariat, albo praca na wakacje. Czy liczyło by się do tego wzięcia udziału w wymianie? We wrześniu na tydzień do Niemiec, potem w czerwcu Niemcy przyjechaliby do nas i też wzięłabym w tym udział, więc dwukrotnie. No i czy kurs języka obcego też mógłby się zaliczać?
A co z osiągnięciami? Niby biorę udział w konkursach, jestem dobra z angielskiego, ale zawsze znajdzie się ktoś lepszy :(
Wszystko zależy od kierunku, jaki chcesz studiować i od tego, w jaki sposób chcesz przedstawić siebie w swoim personal statement. Wspomnienie o wymianie międzyszkolnej może mieć sens, o ile będzie osadzone w jakimś kontekście. A najważniejsze i tak są wyniki z matury.
Co ja bym robila, to szukala ksiazek napisanych przez ludzi ktorzy wiaza sie z twoim kierunkiem. Wtedy mozesz sie pochwalic, ze cos juz wiesz o temacie.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie