studia za granica

Temat przeniesiony do archwium.
czesc! mysle nad studiami w UK. znacie moze jakies biura, instytucje, organizacje itp. ktore organizuja studia w UK za darmo? tzn. zalatwiaja za Ciebie cala ta biurokracjeitp. wiecie o co mi chodzi?
ja znam m.in:
www.swift.edu.pl
www.studiabrytyjskie.com
www.studia-uk.pl
Ktore biura posrednicza uniwerkom? jakie znacie? piszcie:)
prosze o odp-to dla mnie bardzo wane:)
pozdr
Hej! Moze jestem w bledzie ale z tego co wiem na uniwersytet w GB mozna sie dostac tylko przez UCAS (ewentualnie CUKAS). Cala biurokracja ;) sprowadza sie do uzupelnienia danych na stronie UCAS(personal statement, referencje etc) i wplacenia na konto £5-15. Byc moze wspomniane przez Ciebie organizacje moga Cie poinstruowac ale nie sadze zeby mogly zrobic cos wiecej. Potem tylko czekasz na odpowiedzi z uniwersytetow, co wlasnie robie ;) Powodzenia!
ja tez sie za bardzo w tym nie orientuje ale myslalam ze takie "instytucje" zalatwiaja to za mnie. ja wysylam im wszystkie wiadomosci, to co potrzeba a oni juz sie dalej martwia:) wlasnie w tym problem ze nie wiem czy sama dalabym sobie rade przez UCAS. mozesz mi powiedziec jak to wogule wyglada i czy duzo zachodu przy tym potrzeba? trudne? moje [gg] e-mail: [email]
odezwij sie ok? prosze:)
pozdr:>
Jest jeszcze Albion House, niestety oni pobierają oplate za pomoc w zalatwianiu formalnosci. http://www.albionhouse.com.pl w dziale kontakt znajdziesz adresy (maja oddzialy w kilku miastach) z tego co zauwazylem to ich strona od dawna nie jest aktualizowana, chociaz firma prężnie działa. pozdrawiam
Witam. Studia w UK załatwia się wyłącznie przez ucas.com. Jest trochę formularzy do wypełnienia, ale poradzić to sobie raczej poradzisz. Trzeba m.in. napisać personal statement (taki życiorys i list motywacyjny w jednym), postarać się o referencję od jakiegoś nauczyciela, wybrać kierunki, na jakie się chce kandydować i wpisać różne inne informacje o sobie. Potem poszczególne uczelnie za pośrednictwem ucas pocztą przysyłają swoje wymagania itp. Ogólnie jest dużo wygodniej i bardziej bezstresowo niż na uczelnie w Polsce. Aha, jeśli chcesz na studia się wybrać w tym roku, to niestety termin wysyłania aplikacji już minął (do 15 stycznia co roku).
Pozdrawiam z Edynburga :).
Ale chyba ostateczny termin mija w czerwcu?
wiem ze do 15 ale ja chce dopiero na przyszly rok. Jestem w II klasie LO. i dzieki za wszystkie informacje:)
a i jeszcze jedno: czy na podstawie samej matury mam jakiekolwiek szanse sie dostac? chodzi o to ze nie mam zadnego certyfikatu z angielskiego i narazie widze ze zadnych szans abym zrobila...( nie chodzi tutaj o poziom angielskiego oczywiscie:)
jak to jest?
To zależy od uczelni, pisząc Personal Statement musisz pisać o sobie jak najlepiej (czyli trochę ponaciągać rzeczywistość ;) ) oraz co zdajesz na maturze i na jakim poziomie. Od tego wszystkiego zależy, jakie Ci postawią wymagania, każdego traktują raczej indywidualnie. Jak ich będziesz umiała przekonać, że znasz angielski na wystarczającym poziomie, to mogą nie chcieć zdania żadnego certyfikatu, zadowoli ich pewnie tylko odpowiedni wynik matury. Szanse jak najbardziej są :). Pozdrawiam.
cze wam ludzie tu macie biuro posredniczące jest spoko i ma fajna stronke internetowa ktora wszystko wma wyjasni bo jest po polsku :)

http://www.oxfordon.pl/OXFORDON.pl.html

ale szczerze ja zalatwialam w tym roku przez ucas i wlasnie sie dostalam do bristolu...wypelnianie aplikacji jest babnalnie proste tylko fajnie weidziec co i jak...ja sie sama musialam uczyc tego wypelniania bo mi nikto nic nie pomagal a i tak dalam rade :) pozdro i papa
HEY wiesniak:)
a gdybym chciala tak jak Ty do Edynburga to przyjeli by mnie bez certyfikatu? jak sadzisz? daloby rade im wmowic naprawde dobry poziom ang???
odezwij sie do mnie-chcialabym pogadac o Twojej uczelni...
[email] lub [gg]
z gory dzieki:)
do uslyszenia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja wiosenna 2007

»

FCE - sesja zimowa 2006