Hej,
Ja również wybieram się w tym roku do Holandii na Communications Managment.
W Rotterdamie polecam Erasmus University, w Hadze też jest jeden uniwerek. W Amsterdamie też, ale jakoś tam są takie chyba techniczne kierunki bardziej. Chyba, ta ich stroinka jest jakaś neiczytelna :(
Aby ubiegać się o przyjęcie na studia należy mieć zdany certyfikat IELTS lub TOEFL. IELTS to m.in trzeba mieć 6.0 punktów. Ale ilość punktów od jakich jest się przyjmowanym zależy od kierunku i uniwersytetu na który chcesz iść. Na Erasmusa potrzebujesz 7.0.
Stypendium jest przyznawane nei wiem w jakiej wysokości. Wiem, że warunkiem przyznania tego stypendium jest podjęcie pracy przynajmniej 8 godzin w tygodniu czy jakoś tak. Musisz to zweryfikować.
Acha i najważniejsze jest to, że terminy składania dokumentów najczęściej do 1 maja lub 15 maja, więc nei wiem czy wyrobisz się z maturą, ale chyba nie. To musiałbyś na stronie uniwersytetu przeczytać, jak to z maturzystami jest :)
To chyba na tyle, jak masz jakieś pytania to w miarę możliwości mogę odpowiedzieć. Na temat studia w Holandii informacje zbieram od maja :) A ogólnei to Holandię polecam, bo jest piękna, przyjazna i bardzo rowerowa :P
pozdrawiam