Ostatnia klasa liceum w USA?? Dobra decyzja??

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć wszystkim;)
Długo nad tym myslałam, wiec proszę, nie myslcie, że podejmuje pochopną, nieprzemyślaną decyzję. Zanim jednak podejmę jakiekolwiek kroki w realizowaniu jej mam do was, obytych w temacie formuowiczów, prośbę o udzielenie mi pomocy w tejże sprawie.
Jestem obecnie w II klasie LO i od długiego czasu zastanawiam się nad wyjazdem do USA. Może to wydawać sie aktem desperacji, ale nie mam ochoty siedziec więcej w, przepraszam za te stwierdzenie, ograniczonej Polsce. Przyszło mi więc do głowy pewien pomysł. Chciałabym wyjechac po ukończeniu II klasy LO do Stanów i tam dokończyc edukację w High School, a następnie rozpocząć tam studia. W kwestii mieszkania nie bede miała problemu, gdyż mam w Kalifornii kuzyna, który nie raz zachęcał mnie do przyjazdu. Od was oczekuję odpowiedzi, czy jest to możlwe, w kwestii formalnej i w ogóle. Nie chodzi mi rownież o to, byście zniechęcali mnie mowiąc, że lepiej skoncz LO w Polsce lub pytajac sie czy zapoznałam sie z faktem kosztów stódiów ( wiem, że sa niesłychanie wysokie, ale nie w tym rzecz;)). Proszę was tylko o to, byście powiedzieli mi czy to jest w ogole możliwe i może dali jakieś rady jak sie za to zabrac;). Czy po ukończeniu II klasy powinnam zdac od razu TOEFL'a czy jakis inny egzamin. Czy bede miała problem z przyjęćiem mnie do amerykańskiego liceum?? Dodam, że nie interesuje mnie forma wymiany.:) Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz! OLA
Jedyne z czym mozesz miec problem, to transfer tzw "credits". Za kazdy zdany przedmiot otrzymujesz odpowiednia ilosc punktow.. od szkoly zalezy ilosc punktow potrzebnych do ukonczenia liceum.. musisz w jakis sposob przetlumaczyc swoje swiadectwo... nie powinno byc wiekszych problemow z transferem, jednak przeniesienie sie do amerykanskiego high school na ostatni rok (senior) wedlug mnie nie jest najlpeszym pomyslem.
W Stanach termin skladania aplikacji na wiekosc uczelni uplywa w styczniu... to oznacza, ze uczelnie biora pod uwage Twoje wyniki z pierwszych trzech lat liceum, takze nie wiem jak to bedzie wygladalo w Twoim przypadku. Mysle, ze jesli nie wybierasz sie na zadna super extra prestizowa uczelnie (tylko np. tzw. community college)to nie bedzie z tym wiekszego problemu... w sumie zawsze mozna zacisnac zeby pochodzic troszke do community college i najwyzej przeniesc sie na jakas lepsza uczelnie ^^
Powinni Cie przyjac od reki- to ich obowiazek, a na ESL (english as a asecond language) pewnie i tak Cie zapisza. ESL naprawde pomaga, przynajmniej na poczatku.. nauczyciele traktuja Cie bardziej ulgowo, sa bardziej pomocni... jak wyjdziesz z ESL tak nie ma zmiluj :) Ja przyjechalam do stanow w 8 klasie i na koniec roku przystapilam do testu, ktory zwolnil mnie z obowiazku ESL... tak naprawde nie ma sie co spieszyc, wedlug mnie ESL to naprawde fajna sprawa... pomaga sie oswoic, ale to tylko moja opinia :)
Jezeli naprawde tak o tym marzysz to "go ahead" :) Akurat mi nie spodobala sie tutejsza atmosfera i postanowilam wrocic na studia do Polski.. ale to kwestia gust :) wiekszosci sie tu podoba.
Mam nadzieje, ze pomoglam :)
N.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa