CAE w 2 lata...

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Chcialam Was zapytac o jakis 2-letni kurs do CAE. Nie zdawalam FCE, dlatego ze od razu wolalabym sie uczyc co CAE. Szukam szkoły angielskiego w Warszawie ktora oferuje wlasnie takie kursy( pre-CAE a potem juz CAE). Z tego co sie rozgladalam szkoly oferuja jedynie roczne kursy przygotowyjace do tego egzaminu. Jesli znacie i polecacie jakąs szkole ktora ma 2 stopniowe przygotowanie do CAE to bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam
Ja tez chce sie dowiedziec o ocs takiego, a mianowicie z jednego wzznego powodu. Nauczyciel dyplomowany musi znac język angielski w stopniu zaawansowanym, czyli CAE. Gdzie takie kursy dorwać? Czy to możliwe że po 2 latach intensywnejk nauki na kursie zdobędzie sie Cae? Ile to wychodzi godzin nauki??Wydaje mi się , że ok 800 ale licząc od poczatku zabawy z angielskim, czyli od FCE? Jak to jest? Niech ktos sensownie rozwieje me watpliowści...
Nie musi znac angielskiego w stopniu zawansowanym...znajomosc języka obcego ( nie koniecznie angielskiego ) jest jednym z mozliwych do wyboru punktow do spelnienia.
Nigdzie nie moge znalezc listy egzaminow, ktore pozwolilyby spelnic ten wymog . Czy ktos cos takiego znalazl? Chodzi mi o inne jezyki nie tylko angielki. Czy ktos wie na ten temat?
CAE to około 1000 godzin nauki. Kursy zazwyczaj mają około 130-150 godz.
ale do tego na pewno dochodzi jeszcze nauka w domu.

Ja bym w ogole tak nie przeliczala tej wiedzy na godziny. Jeden po 600 godzinach nauki bedzie przygotowany, kto inny po 1500 nie bedzie.
No tak ale ja jednak juz sie dosyc dlugo tego ang uczylam. Po prostu chce ominac juz fce i wole sie uczyc 2 lata ale do cae. Chyba nie ma takich kursow...
A może napiszesz na jakim poziomie jestes... Robiłaś jakieś placement testy?
Nie nie robilam...na tej stronie sa jakies takie? Mysle ze jestem na poziomie FCE...ale nie chce po prostu juz go zdawac, wole poswiecic 2 lata i przygotowac sie do CAE...
Wiem ze w rok nie jestem w stanie sie nauczyc tego wszystkiego. I chyba po prostu w tym roku bede brala jakies indywidualne lekcje a za rok zapisze sie np do British Council na kurs do CAE...chociaz te ceny mnie przeprażają (2230 za semestr)...eh
hej! ja sie ucze tylko prywatnie i w marcu 2006 roku chce podejsc do CAE. FCE nie robilam bo to szkoda kasy. Sama to mopge rozwiazac i 40 testow a na kursie masz ograniczone mozliwosci. pozdro
Test znajdziesz np. tutaj:
http://www.tfls.com.pl/index.php?m=7&w=186
B 2 Poziom samodzielności VANTAGE (FCE)...takze napewno potrzebuje conajmniej 2 lat nauki.
mam ten sam poziom B2 Vantage:)
Planuje w grudniu 2006 zdawac fce. Mam nadzieje, ze dam rade.
male sprostowanie;) B2 Vantage Pre-Fce
jednak nie ten sam poziom
Z tym awansem nauczyciela to jest tak. Wyslalam zapytanie do ministerstwa z prosba o wyjasnienie tego pkt gdzie pisze, ze jednym z wymogow jest znajomosc jezyka obcego w stopniu zaawansowanym - mianowicie pytalam sie jaki egazmin panstwowy jest odpowiedni i uznawalny w takim wypadku . Przyslano mi odpowiedz ze CAE.
Tez sobie zrobilam test mam wynik
C 1 Poziom biegłości (CAE) EFFECTIVE OPERATIONAL PROFICIENCY (ADVANCED-CAE)

Wow! Ale jestem happy! :-)
Ten to to lipa jest, oto mój wynik:
Test trwal 22 minut.Zmiesciles sie w limicie czasowym (50 minut).
Odpowiedziałeś na 100
Poprawnych odpowiedzi: 87
Złych odpowiedzi: 13
C 1 Poziom biegłości (CAE) EFFECTIVE OPERATIONAL PROFICIENCY (ADVANCED-CAE)

buhaha jasne, zdecyodawnie za łatwy. Zrobiłem go raczej na szybko i w ogole sie nie przykładałem. A mój poziom angielskiego to raczej upper intermediate a nie offective operational proficiency ;)
Jest na stronce MENiS lista swiadectw potwierdzajacych znajomosc jezyka
http://www.menis.gov.pl/prawo/wszystkie/zal_175.php i jesli chodzi o angielski to jako zaawansowany traktowany jest CAE jak dla mnie to troszke jest z tym zamieszania...bo CAE to jest poziom C1 z wloakiego czy hiszpanskiego za zawansowane uzanje sie certyfikaty , ktore maja poziom B2 . Skad tyle niescislosci? Nie znalazly sie na tej liscie certyfikaty TELC a od 2003 sa one uznawane przez inne ministerstwo jako potwierdzenie znajomosci jezyka dla urzednikow slozb spolecznych . To nowsze rozporzadzenie czy MENiS ma zamiar tez uwzglednic te egzaminy? Czy ktos cos wie na ten temat?
Potwierdzam, nie ma sie co sugerować tym testem. Jest po prostu za łatwy.
Oto mój wynik:
Test trwal 38 minut.Zmiesciles sie w limicie czasowym (50 minut).
Odpowiedziałeś na 100

Poprawnych odpowiedzi: 97

Złych odpowiedzi: 3

Twoja ocena:
C 2 Poziom biegłości MASTERY (PROFICIENCY-CPE)
Świadczy o wszechstronnej znajomości struktur leksykalnych i gramatycznych na poziomie zbliżonym do rodowitego użytkownika języka, o pełnej komunikatywno�ci w mowie i piśmie: umiejętności rozumienia języka ogólnego oraz specjalistycznego, czytania oraz redagowania złożonych tekstów, wygłaszania opinii, referatów, prowadzenia prezentacji.

Dodam tylko ze jeszcze nie odważyłem sie zdawać FCE....
Chicaaa - mam taki sam poziom i taki sam cel:) Nie chce zadawac FCE a odrazu CAE i tez przeznaczam na to dwa lata. Nie wiem tylko jak sie dot ego zabrac:( Moglby ktos polecic jakos dobra ksiazke, do samodzielnej nauki, ze slownictwem i dobrym wyjasnieniami? I aby przygotowywala do CAE a jednoczesnie aby nie okazalo sie ze uczac sie ominelam nauke jakis struktur
'Advanced Language Practice' - M. Vince
ja mam Advanced Grammar in use - Martin Hewings. Dobra ksiazka?
Ja teraz chce sie pouczyc na lekcjach indywidualnych a za rok dopiero zacząc intensywniejszy kurs. Bo jednak samodzielna nauka to nie dla mnie....
Oczywiście, że dobra. Jest to kontynuacja gramatyki Murphiego. Jak najbardziej polecam!
możesz iść do jakiejś szkoły na test i zobaczysz, co ci powiedzą, ile wg nich potrzebujesz czasu. Ale to jest różnie w zależności od intensywności i od tego ile sama pracujesz
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa