Szkoła oferująca metodę DIRECT ENGLISH

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,
Co uważacie na temat metody nauczania ENGLISH DIRECT? Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą metodą? Czy jest to to samo co metoda CALLANA?
To nie jest do końca to samo co metoda Callana. Direct English jest znacznie "nowocześniejszy" bardziej dopasowany do dzisiejszych standardów. Słownictwo jest nowsze, a do tego dochodzi gramatyka. Z callana zostały oczywiście konwersacje jako podstawa. Mam znajomą, która uczy się metodą bezpośrednią i sobie chwali, chodzi do katowickiej lingua house. Przede wszystkim direct ma jeszcze prócz dodanej gramatyki i współczesnego słownictwa także transkrypcje fonetyczne czego nie ma i nie było w callanie. Co sobie w swojej szkole jeszcze chwali to platformę e-learningową, która umożliwia szybszą i dodatkową naukę poza standardowym kursem, są tam gotowe materiały do pobrania itd. Generalnie bardzo wiele pozytywnych opinii o tej metodzie jest w necie także jak szukasz to myślę, że warto iść na taki kurs.
Obecnie uczę się tą metodą i jestem w miarę zadowolona, ale jak każda metoda ma swoje plusy i minusy.
Według mnie metoda:
+ zmusza do ciągłego mówienia i słuchania (poprawia się BARDZO rozumienie ze słuchu i przełamuje się barierę przed mówieniem)
+ wprowadzenie sporej ilości nowych słów na kazdej lekcji małymi partiami (po 2-3) z praktycznym ich uzyciem (od razu jest dyskusja w opaciu o nowe słownictwo), co ułatwia znacząco ich zapamiętywanie
+ słownictwo i rozmowy na tematy bardzo powszechne i na czasie

To co mi najbardziej przeszkadza to:
- narzucone odpowiedzi i tematy (czasami nie masz nic do powiedzenia na dany temat bo zwyczajnie Cie on nie interesuje, e.g. polityka)
- brak luźnych dyskusji

Zapewne znalazłoby się więcej zarówno plusów jak i minusów. Według mnie metoda jest w porządku, ale nie na dłuższą metę. Można ją sobie zastosować w ramach odskoczni od standardowych metod. Jednak polecam każdemu spróbowanie tej metody. Pozdrawiam.

« 

Nauka języka

»

Studia językowe