Witam!
Tak się składa, że jestem lektorem tej szkoły, prowadzę zajęcia w programie EFS, więc z chęcią odpowiem na Twoje pytanie.
W tego typu kursach chodzi o to, że są one najczęściej kierowane do konkretnej grupy ludzi (w przypadku kursów trwających obecnie w Oxfordzie - do osób pracujących, zatrudnionych na umowę o pracę, przynajmniej na poziomie pre-intermediate i nie wyższym niż upper-intermediate, ale te wymagania mogą się różnić w innych szkołach i przy nowych programach EFS). Cały kurs jest darmowy, do tego każdy kursant otrzymuje gratis na własność podręcznik plus zeszyt ćwiczeń oraz przystępuje po zakończeniu kursu do egzaminu językowego TOEIC. Jedyny szkopuł jest taki, że w zamian za te wszystkie podarki kursant musi się zobowiązać do regularnego uczęszczania na zajęcia (dopuszczalne jest 20% nieobecności, przy 120-godz. kursie można opuścić 24 godz. zajęć, czyli 12 spotkań w grupach spotykających się dwa razy w tygodniu lub 6 w tych, które mają zajęcia raz w tygodniu, w piątek lub sobotę). Oczywiście nieobecności spowodowane chorobą czy pobytem w szpitalu lub oficjalnym służbowym wyjazdem traktuje się jako usprawiedliwione i nie są liczone do tej puli. Wymagane jest jednak zwolnienie lekarskie lub potwierdzenie delegacji z zakładu pracy. Jeżeli kursant przekroczy dopuszczalny limit nieobecności, będzie musiał zwrócić koszty kursu, podręcznika oraz egzaminu.
Jeżeli chodzi o poziom, na pewno nie jest on niższy od zwykłych, pełnopłatnych kursów. Ja akurat uczę grupy na poziomie upper-intermediate i bardzo je sobie chwalę (z rozmów z kolegami i koleżankami uczącymi na niższych poziomach wiem, że tam też pracuje się bardzo dobrze). Kursanci są na wysokim poziomie, zarówno językowym jak i, powiedzmy, kulturalno-osobowościowym, bo z tym nieraz bywa różnie, niestety. Są to osoby silnie zmotywowane (jak widać bat finansowy jest skuteczny), chętne do nauki, mające coś do powiedzenia innym i umiejące innych słuchać. Trafiają się osoby z bardzo różnych branż i dziedzin zawodowych, w wieku od 20 kilku do 50 kilku lat. Grupy nie są zbyt liczne, 10-11 osób, podzielone na poziomy wg wyników testu kwalifikacyjnego, do którego kandydaci musieli podejść przed rozpoczęciem kursu. Zajęcia odbywają się najczęściej dwa razy w tygodniu po dwie godziny lekcyjne, popołudniami (grupy zaczynają o 16, 17:40 i 19:20, ostatnia grupa kończy o 20:50) lub raz w tygodniu po cztery godz. (piątki 17:30- 20:45 i soboty 9-12:15).
Jeżeli jesteś w stanie podjąć zobowiązanie, że będziesz uczęszczać na kurs, radzę się zapisać. Myślę, że nie pożałujesz tej decyzji.
Pozdrawiam!