dofinansowanie kursów FCE z Unii Europejskiej Łódź

Temat przeniesiony do archwium.
Czy wiecie coś o dofinansowaniu tych kursów w szkole Oxford w Łodzi. Czy warto się o to ubiegać?? wiem że na pewno mniej trzeba płacić ale czy jednocześnie poziom nauki też nie jest niższy....
Witam!
Tak się składa, że jestem lektorem tej szkoły, prowadzę zajęcia w programie EFS, więc z chęcią odpowiem na Twoje pytanie.
W tego typu kursach chodzi o to, że są one najczęściej kierowane do konkretnej grupy ludzi (w przypadku kursów trwających obecnie w Oxfordzie - do osób pracujących, zatrudnionych na umowę o pracę, przynajmniej na poziomie pre-intermediate i nie wyższym niż upper-intermediate, ale te wymagania mogą się różnić w innych szkołach i przy nowych programach EFS). Cały kurs jest darmowy, do tego każdy kursant otrzymuje gratis na własność podręcznik plus zeszyt ćwiczeń oraz przystępuje po zakończeniu kursu do egzaminu językowego TOEIC. Jedyny szkopuł jest taki, że w zamian za te wszystkie podarki kursant musi się zobowiązać do regularnego uczęszczania na zajęcia (dopuszczalne jest 20% nieobecności, przy 120-godz. kursie można opuścić 24 godz. zajęć, czyli 12 spotkań w grupach spotykających się dwa razy w tygodniu lub 6 w tych, które mają zajęcia raz w tygodniu, w piątek lub sobotę). Oczywiście nieobecności spowodowane chorobą czy pobytem w szpitalu lub oficjalnym służbowym wyjazdem traktuje się jako usprawiedliwione i nie są liczone do tej puli. Wymagane jest jednak zwolnienie lekarskie lub potwierdzenie delegacji z zakładu pracy. Jeżeli kursant przekroczy dopuszczalny limit nieobecności, będzie musiał zwrócić koszty kursu, podręcznika oraz egzaminu.
Jeżeli chodzi o poziom, na pewno nie jest on niższy od zwykłych, pełnopłatnych kursów. Ja akurat uczę grupy na poziomie upper-intermediate i bardzo je sobie chwalę (z rozmów z kolegami i koleżankami uczącymi na niższych poziomach wiem, że tam też pracuje się bardzo dobrze). Kursanci są na wysokim poziomie, zarówno językowym jak i, powiedzmy, kulturalno-osobowościowym, bo z tym nieraz bywa różnie, niestety. Są to osoby silnie zmotywowane (jak widać bat finansowy jest skuteczny), chętne do nauki, mające coś do powiedzenia innym i umiejące innych słuchać. Trafiają się osoby z bardzo różnych branż i dziedzin zawodowych, w wieku od 20 kilku do 50 kilku lat. Grupy nie są zbyt liczne, 10-11 osób, podzielone na poziomy wg wyników testu kwalifikacyjnego, do którego kandydaci musieli podejść przed rozpoczęciem kursu. Zajęcia odbywają się najczęściej dwa razy w tygodniu po dwie godziny lekcyjne, popołudniami (grupy zaczynają o 16, 17:40 i 19:20, ostatnia grupa kończy o 20:50) lub raz w tygodniu po cztery godz. (piątki 17:30- 20:45 i soboty 9-12:15).
Jeżeli jesteś w stanie podjąć zobowiązanie, że będziesz uczęszczać na kurs, radzę się zapisać. Myślę, że nie pożałujesz tej decyzji.
Pozdrawiam!
Hmm Czy na te darmowe kursy moga zalapac sie biedni studenci? Mozna zaczac od poziomu podstawowego?
Pozdr!!!
WITAM,
byłam wczoraj u Was w Oxfordzie na Sienkiewicza, chciałam uzyskać jakieś konkretne informacji i niestety Panie nic nie wiedziały na ten temat a mnie bardzo zależy aby w przyszłym roku w czerwcu mieć już certyfikat

pozdrawiam
Witam zainteresowanych!

Saperek - to, do kogo adresowana jest dana oferta EFS zależy od konkretnego projektu. Tak, jak wspomniałam, obecnie trwające kursy, zmierzające powoli ku końcowi, skierowane są wyłącznie do osób zatrudnionych na umowę o pracę. Jeżeli zatem student jest gdzieś zatrudniony na takiej zasadzie, może oczywiście skorzystać z tej formy wsparcia unijnego. Co do poziomów, również zależne są one od planów konkretnych projektów. Następny rzut kursów, który czeka obecnie na akceptację Wojewódzkiego Urzędu Pracy, przewiduje kursy od poziomu początkującego do zaawansowanego, więc szersze niż trwające obecnie.

Coco - rzeczywiście, sama nieraz jestem świadkiem, jak chętni przychodzą lub dzwonią na Sienkiewicza i dopytują o nowe kursy, przy czym na ogół nie uzyskują zbyt szerokiej informacji. Prawda jest taka, że obecnie wszystko jest w gestii WUP, który decyduje, czy dany projekt przepuszcza czy nie. Nasza czy inna szkoła nie może podjąć żadnych działań organizacyjnych, chociażby rozpocząć rekrutacji bez oficjalnej zgody urzędu. W momencie uzyskania pozytywnej odpowiedzi z WUP kursy muszą ruszyć w ciągu, o ile mnie pamięć nie zawodzi, trzech miesięcy. Mam nadzieję, że do końca kwietnia będzie już wiadomo, na czym stoimy. Tymczasem możesz zrobić dwie rzeczy - molestować dalej sekretarki na Sienkiewicza oraz śledzić Wyborczą, zwłaszcza dodatki w rodzaju Praca czy Szkolenia. Na 100% będą tam reklamy nowych kursów. Pamiętam, że we wrześniu, gdy wyjaśniała się kwestia pierwszego programu EFS ukazały się trzy ogłoszenia (w poniedziałek, czwartek i piątek jednego tylko tygodnia), dlatego trzeba być czujnym! Na złożenie dokumentów zgłoszeniowych był też chyba tylko tydzień, więc jeśli ktoś jest poważnie zainteresowany, radzę już wcześniej postarać się o zaświadczenie z zakładu pracy o zatrudnieniu oraz kopię umowy o pracę poświadczoną za zgodnośc z oryginałem. Trzeba jeszcze wypełnić kwestionariusz, ale ten otrzymuje się później.

Pozdrawiam!
Jeszcze jedno do Coco - jeżeli nowe kursy wystartują w czerwcu - lipcu, jak to jest planowane, to spokojnie zdobędziesz certyfikat do końca tego roku kalendarzowego, no, może w styczniu. Tak bowiem zaplanowany jest ten nowy kurs. A jesteś może z Parzęczewa? Pytam nieprzypadkowo, gdyż tam od września planowany jest również podobny dofinansowany kurs, ale tylko dla autochtonów :-)
jestem tu z Łodzi i najczęscie jestem na Zgierskiej więc tam chyba tez mogę się dowiadywać szczgółów i mogę to robić dwa razy w tygodniu :-)
Jak znam życie, ze Zgierskiej odeślą Cię na Sienkiewicza. W końcu to tam jest centrala. Ale cierpliwości, jak tylko będzie coś wiadomo, na pewno udzielą Ci wszelkich informacji. Nam też przecież zależy, żeby ludzie się do nas zapisywali.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości!
Wielkie dzieki za info!!!
Czyli trzeba sie dowiadywac czy uruchomiono kursy dla studentow niepracujacych.
Jezeli jest sie na stazu mozna skorzystac z tego dofinansowania?
Pozdrawiam
Dokładnie tak, musisz po prostu dowiedzieć się, kto będzie mógł skorzystać z nowych kursów. Dlatego nie odpuszczaj i regularnie, myślę, że przynajmniej raz w tygodniu, dzwoń na Sienkiewicza i pytaj, czy już coś wiadomo.
Pozdrawiam!
Witam a nie wiesz czy jest cos takiego w warszawie , bo ja w sumie jestem z okolic lodiz ale studjuje wieczororwo wwawie wiec nie daloby sie pogodzic,a moze sa dla studentow sobotnie cyz cos?
Szczerze mówiąc, nie wiem, ale jestem pewna, że tak, w końcu EFS obejmuje cały kraj. Nie wierzę, żeby w stolicy żadna szkoła się tym nie zainteresowała. Myślę, że najlepiej będzie, jeśli spróbujesz się tego dowiedzieć bezpośrednio w szkołach językowych, raczej tych większych, lub w Wojewódzkim Urzędzie Pracy, gdyż to tam zapadają decyzje o przyznaniu dofinansowania. Powodzenia!
PS. Do łodziaków - termin udzielenia odpowiedzi został znów przesunięty przez WUP, tym razem do połowy maja. Czekamy dalej...
Witam a czy cos odnosne tych kursow juz cos wiadomo??
dwdwqdwq
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków