Witam, właśnie wpadł mi w ręce Przewodnik po szkołach językowych Newsweeka, który jak się okazało redagowało stowarzyszenie PASE. No i bardzo ciekawe rzeczy tam są - np. w rubryce szkoły Pygmalion z Warszawy czytam ,,Szkoła dwukrotnie uzyskała znak jakości PASE'' Czyli stowarzyszenie PASE nadało taki znak szkole Pygmalion. A czy wiecie kto jest Prezesem Zarządu PASE? Jest nim nie kto inny tylko Dyrektor Pygmaliona - Andrzej Jacek Cz (polecam lekturę KRS nr 18483). Co tym sądzicie?
Na str. 3 Przewodnika czytamy między innymi ,,Jakość nauczania sprawdzają tylko organizacje nadające certyfikaty jakości (PASE lub EQUALS)''. Zapomniano tutaj dodać o Akredytacji Kuratorium (to nowość od 2 lat). Ale spójrzmy kto właściwie stoi za stowarzyszeniem PASE. Cofnijmy się do roku 1992. Komitet założycielski PASE to Marek J. - ze szkoły ELS-BELL z Gdańska, Dorota K.-Sz. ze szkoły
English Unlimited z Gdańska, Jerzy N. z Zespołu Lektorów BEST z Gdańska. Pierwszy Zarząd tworzyli: Marek J. z ELS-BELL, Jane Cordell - lektor z Gliwic i Jerzy N. z Zespołu Lektorów BEST. Powstaje wtedy też statut PASE z bardzo ciekawymi zapisami, jak np. ,,par.4 Cele swe stowarzyszenie realizuje przez: pkt. 2. obronę interesów firm (przypomnienie: prywatnych), pkt. 3 koordynację działań i przedsięwzięć firm, o których mowa w pkt. 2 oraz kształtowanie rynku klienta''. A co to jest ,,kształtowanie rynku klienta''? Chyba wszyscy wiemy!
Obecnie władze PASE to: Prezes Zarządu - Andrzej Cz. Dyrektor szkoły Pygmalion z Warszawy, Wiceprezes - Marek J. Dyrektor szkoły Archibald z Warszawy, Wiceprezes - Zbigniew Sz. - Dyrektor Szkoły Global Village z Kielc i Wiceprezes - Anna B. Dyrektor Deni's School z Warszawy. Ogran nadzorczy czyli Komisja Rewizyjna to: Andrzej L. - Dyrektor Nova Centrum z Ostrzeszowa, Katarzyna K. - Dyrektor LANG LTC z Warszawy, Beata K. - Dyrektor International House Integra z Katowic, Wojciech G. - Dyrektor Gama Bell z Krakowa. Czyli zauważyłem we władzach PASE jedynie dyrektorów/właścicieli prywatnych szkół językowych, czyli prywatnych przedsiębiorców. A co głównie robią prywatni przedsiębiorcy? Zmagają się z konkurencją na wolnym rynku. W jakim celu? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Konkludując we władzach PASE nie znalazłem nikogo nie związanego z właścicielami prywatnych firm.