Czy za PASE stoją prywatne szkoły językowe???

Temat przeniesiony do archwium.
Czy to prawda, że za PASE stoją prywatne szkoły językowe (zwłaszcza warszawskie) chcące rozprawić się z konkurencyjnymi szkołami językowymi?????
Czytałam wczorajszy dodatek targowy do Gazety Wyborczej i z wypowiedzi p. Milosza Fryckowskiego (z Zarządu PASE i jednocześnie właściciela szkoły Warsaw Study Centre) wynika, że szkoły, które nie są w PASE proponują ,,,kiepskie kursy\'\' i są wlaściwie oszustami - ,,obiecywanie gruszek na wierzbie\'\'. Uważam, ze jest to po prostu nieuczciwe nieprawdziwe i głęboko krzywdzące co ten Pan napisał, bo na rynku jest wiele dobrych czy nawet bardzo dobrych szkół, które nie są w PASE. Czy wiecie kto jest członkami założycielami PASE ?? I jaka jest wasza opinia na ten temat??
tak, to smutna prawda. nie tylko warszawskie ale z calej polski. pamietaj o dwoch rzeczach: w polsce rynek jezykowy jest bardzo chlonny i owocny za razem. boom na jezyki doprowadzil do rozkwitu wielu szkol. wiele porzadnych szkol jak np IH proponuje cos za 2000zl a inna szkolka z nikad nasladuje ich oferte (nie realizujac jej oczywiscie) i oferuje ja za 800zl. Celowo wybieram IH bo nie nalezy do Pase ani nie jest to polska szkola zeby nikt mi tu nie zarzucil niczego. Nie wazne. Moim zdaniem to dobrze ze jest Pase, to dobrze ze narzucaja pewne normy, ze dobre szkoly jednocza sie razem. Zle ze Pase panoszy sie czesto, ze czesto krytykuje bezpodstawnie, ze zdarzaja im sie wielkie wpadki. Nie jestem osobiscie zwolennikiem Pase. Podam inny przyklad: metoda Callana w Polsce. Ile szkol uczy metoda Callana w Polsce? Ano - ponad 200. A ile robi to jak powinno - 1! Tylko w Krakowskim Callanie jest metoda realizowana tak jak zalozyl to pan Robin Callan a w innych szkolach zdarzaja sie zawsze odstepstwa, czasami nawet ogromne odstepstwa i nie jest to zadna metoda Callana tylko jakas marna podroba. Callan fajnie brzmi wiec duzo klientow na to leci a potem jest taka niesympatyczna opinia w Polsce o tej metodzie. I zeby nie bylo podobnych sytuacji w przypadku innych metod czy sposobw, podrecznikow itd zostal powolany PASE. Cel popieram jak najbardziej. Dodam ze nie jestem zadnym fanem Callana - to tylko przyklad. Pase robie bardzo duzo dobrego - coroczne konferencje dla wszystkich wlascicieli szkol w Polsce gdzie pomagaja rozwiazac wszelkie problemy, prawne, administracyjne, metodyczne. Pamietaj jednak, ze to tez ludzie. A ja sie z wypowiedzia zgadzam bo w Polsce wiekszosc prywatnych szkolek to oszusci. Poczytaj zalozenia i wymagania co do nauki jezykow obcych w UE to sie przekonasz. Europejski system opisu ksztalcenia jezykow obcych w UE -t zw. Common European Framework. Tak to juz jest - kota nie ma myszy harcuja. I stad w Polsce musi byc Pase, ktory tego dopilnuje, a przynajmniej postara sie. A MEN ma prywatne szkoly gdzies - w praktyce.
tylko szkoda że normą pase jest np. dogodny dojazd, knajpki w pobliżu itp.
szkoła bakałarz w warszawie na ul. wiśniowej też ma pase i co z tego?!!!
totalne niezorganizowanie, większość beznadziejnych lektorów.
chodziłam do różnych szkół i osobiście nie mam zastrzeżeń do szkółek małych mało znanych. tak naprawdę wszystko zależy od zaangażowania lektora.
tylko szkoda że normą pase jest np. dogodny dojazd, knajpki w pobliżu itp.
szkoła bakałarz w warszawie na ul. wiśniowej też ma pase i co z tego?!!!
totalne niezorganizowanie, większość beznadziejnych lektorów.
chodziłam do różnych szkół i osobiście nie mam zastrzeżeń do szkółek małych mało znanych. tak naprawdę wszystko zależy od zaangażowania lektora.
Ale skad Ci do glowy przyszlo uczestnictwo i przynaleznosc do PASE??? Ja o tym nic nie mowilem!!! Nie zmieniaj tematu!!! Kwestia jest kto za tym stoi i czemu to ma sluzyc. Szkola w ktorej ja pracowalem wcale nie nalezala do pase tylko korzystala z ich rad, szkolen, sugestii, pomocy. I nie bylo zadnej kafejki w poblizu. I nie ma zadnych wymagan. Wiec nie opowiadaj tutaj herezji. Pase nie jest partia polityczna tylko organizacja i zrzeszeniem, ktore pomaga wszystkim szkolom (prywatnym). Ale raczej nie nauczycielom tylko wladzom szkolnym. \"odpowiednikiem\" dla nauczycieli jest IATEFL Poland.
PASE chyba raczej wykańcza konkurentów pod szczytnymi hasłami - tak naprawdę, nie łudźmy się, chodzi o pieniądze i to duże ( w tym roku 600mln euro) - na przykład programy unijne
a byles w Krakowie na zjedzie pase ?
i ktora szkola dostanie pieniadze unijne?

600mln Euro tak ale nie dla Polski. nie wypisuj tu populistycznych hasel
spójrz na stronę Europejskiego Funduszu Spolecznego. PASE wie co robi- zarobi sporo kiedy będzie mniej szkół - taki PMK - Polski Monopol Kursowy
a myślisz, że jakie szkoły są w PASE, państwowe?
> Pase robie bardzo duzo dobrego [...]

a freudian slip ??? ;P
Oczywiscie to dobry pomysl na zarobienie kasy i dolki dla konkurencjii
PASE niby ma czegokolwiek dopilnowac??? Chyba tylko interesu szkol tam zrzeszonych, bo z definicji zaden wiarygodny organ kontroli jakosci nie sklada się z włascicieli firm aktywnie konkurujących na danym rynku, chyba, ze jest to organ wymuszania standardów wygodnych dla tychze wlasnie firm. I to bez wzgledu na szczytnosc hasel. Przypomina mi to nieco tak często krytykowane stowarzyszenia zawodowe prawnikow, czy lekarzy, gdzie o przystapieniu do cechu mlodego kolegi decyduja starzy wyjadacze, ktorzy trzymaja swoj rynek "za morde", no i oczywiscie chodzi im wylacznie o jakość - bron Boze nie o swoje stolki ;-). Dlatego tez, wybacz, Birmingham, ale istnienie PASE i, jak to okreslasz, jednoczenie sie "najlepszych" szkol w Polsce nie ma nic wspolnego z bezstronnym zapewnieniem standardów nauczania. Zreszta, Ty sam przypominasz mi stylem swojej wypowiedzi ta "zacna" i "rzetelna" instytucje: z jednej strony zapewniasz o swojej bezstronnosci, a z drugiej sugerujesz autorytatywnie, ze wszystkie szkoly Callana, procz jednej tylko, to oszusci, nieudacznicy i balwany. Wierze, oczywiscie, ze zanim doszedles do tego wniosku, tak samo skrupulatnie jak PASE kontroluje swoje szkoly, Ty odwiedziles i przetestowales wszystkie szkoly Callana. No i oczywiscie wierze, ze nic Cie nie wiaze z ta jedyna, prawdziwa szkola Callana w Krakowie...
nfgn
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę