Nowa wersja TOEFLa

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Słyszałam ze od tego roku wchodzi nowa wersja TOEFLa, z częścia Speaking. Czy to prawda? Na czym ma polegać? Czy bedzie w oby dwu wersjach (papierowej i komputerowej)?
Poza tym chciałabym poznać waszą opinię na temat róznych wersji TOEFla. Która jest łatwiejsza - papierowa czy komputerowa? Gdzie można zdawać każdą z tych wersji (woj. śląskie lub woj. opolskie)?
Zna ktoś jakąs dobrą szkołę językową w Cz-wie oferująca przygotowanie do TOEFLa?
Thanks from the mountain:)
hej
polecam odwiedzenie strony www.toefl.org, tam sie wszystkiego dowiesz... to prawda, ze wprowadzaja speaking, od wrzesnia 2005 test bedzie sie skladal z listeningu, readingu, writingu i speakingu ;) speaking jest przyczyna polaczenia TOEFLa i TSE(egzamin tylko ze speakingu)... sama przygotowuje sie do tego egzaminu ale na razie dalej niz blizej, wolalabym jednak zdac ta stara wersje...zamierzam zdawac komputerowo, bo tak sie ucze, nie mam testow papierowych... w Polsce jedyna wersje komputerowa egzaminu mozna zdawac w warszawie, a papierowe w poznaniu,lodzi, gdansku i czestochowie... ja wyjezdzam do pragi na komp bo mam blizej niz do wawy ;) mam nadzieje ze troche pomoglam...3maj sie!!!
Od września uczęszczam na zajęcia przygotowujace do TOEFL'a w Częstochowie w American Academy of English (z tyłu Merkurego, 4 piętro chyba). W tej chwili jestem sam w grupie (mimo, że minimum w tej szkole dla grupy to trzy osoby, ale mniejsza o to ;-) ) i chętnie zobaczyłbym tam kogoś nowego. Zajęcia prowadzi bardzo fajna osoba :-).

Która wersja jest prostsza? Mi to tam różnicy nie robi, im trudniej, tym lepiej, lubię wyzwania. To co robię z książki troszkę mnie nudzi (i native speaker'kę też, bo nie ma czego poprawiać zwykle). W Częstochowie chyba można zdawać tylko wersję papierową, więc czemuby nie.
Jaki jest koszt w AE? Jak często są zajęcia? Przygotowujesz się tylko z nativem?
Zajęcia są w poniedziałki i środy od 19:00 do 20:20. Zajęcia są tylko i wyłącznie z native'em z USA (w sumie jaki cel miałoby wprowadzanie polskiego lektora, czy coś??). Jeśli jesteś dobra, to może być nawet wesoło :-). Co do kosztów, muszę sprawdzić bo na prawdę z głowy mi wyleciało, na pewno nie tak wielkie, cztery raty (bo w zasadzie TOEFL można zdawać w dowolnym z 6 terminów, więc są cztery raty, w razie gdybyś wcześniej postanowiła zdawać). Z tego co wiem, to jedyne miejsce, gdzie przygotowuja do tego w Częstochowie. Na prawdę zapraszam :-). Jak coś, to napisz do mnie: [email] .
Pytanie do Trinity21,choc nietylko,jsli ktos wie:)
Mowisz,ze przygotowujesz sie do wszystkich czesci TOEFL'a? Czy moze juz zdalas go?Ja mam taki maly problem i nie wiem do kogo sie zwrocic.Mam komputerowyTOEFL,teraz chcialabym jeszcze wziac czesc ustna i essey.Czyli rozumiem,ze mam sie spieszyc,bo od wrzesniato co mam przepadnie?Gdzie o wszystkim dowiedzialas sie(strone TOEFLA zaraz odwiedze)?Nie wiesz,czy nie mozna tych "missing parts"zdawac osobno?Gdzie placilas i ile?I przede wszystkim,gdzie moge zdawac te czesci o ktorych Ci mowilam-tylko speaking i essey?.
Jesli moglabys mi odpowiedziec,bylabym wdzieczna [email]
aha i jeszcze jedno,jak czesto sa organizowane te egzaminy i czy zdazylabym jeszcze zapisac sie na jakas sesje prze tym nieszczesnym september...omal nie napisalam 11th;) Jeszcze raz Cie serdecznie pozdrwiam
Temat przeniesiony do archwium.