Oto co zrobić aby zapisać się na TOEFL

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
Witam wszystkich potrzebujących pomocy!

sama miałam wiele problemów z rejestracją i też nie miałam
kogo zapytać o pomoc. :))

1. Aby zarejestrować się poprzez pocztę trzeba mieć biuletyn wraz z formularzem rejstracyjnym. Po formularz wysyła się zaadresowaną kopertę A4 + znaczek na niej (=koperta w kopercie) :))
na adres:
TFLS,
[tel]Warszawa, ul. Boduena 4.

z dopiskiem "biuletyn TOEFL"
Więcej info na stronce:
Ta szkoła językowa odeśle Ci kopertę w ciągu kilku dni.

W formularzu znajduję się druk do wypełnienia wraz z kopertą.
Druczek (jak totolotka) wypełnia się ołówkiem :)) Druki są na
"paper-based" i na "computer based", więc trzeba wybrać ten który Ciebie
interesuje - tam pisze. Polacy uzupełniają: Native Language
Code : 459 ; Country code: 470;

Z listy jeszcze trzeba wybrać ośrodek gdzie chce się zdawać. Ośrodki i
ich kody znajdują się na końcu biuletynu. (biuletyn można sobie
ściągnąć ze stronki TOEFL, ale nie ma tam formularza rejestracyjnego).

2. W banku (ja byłam w PKO SA. (?) ten z żubrzykiem). Czek bankierski
kosztował mnie 10zł +130$, i wystawili mi go na drugi dzień.

Trzeba im powiedzieć, że to opłata za "ETS paper-based TOEFL testing"
i odbiorcą jest:

Educational Testing Service TOEFL
P.O. Box 6152
Princeton NJ
[tel]
USA

3. Czek bankierski, opis do niego (bank wydaje z czekiem) oraz wypełniony
formularz wysyła się na adres na kopercie (ja wysłałam listem
poleconym) do USA (jeśli paper-based) lub Holandii (computer-based).

4. Po 3 tygodniach dostałam "admision ticket" na egzamin, a po
kolejnym tygodniu przykładowe testy (w czarnej kopercie z Niemiec).

5. Na "admision ticket" mam podaną
godzinę egzaminu i miejsce..... wystarczy pokechać z "admission ticket" i zdać :))
adres szkoły językowej która wysyła biuletyny:
http://www.tfls.com.pl/egzaminy16.php

jest tam też info o egzaminie :))

Terminy egzaminów TOEFL można sprawdzić na stronce:
https://toeflrts.ets.org/OnlineRegistration/rts/StartPage.jsp

wybierając miejsce i czas :))

Rejestracja poprzez pocztę trochę trwa, więc sprawdzcie do kiedy można sie rejestrować na dany termin. Z reguły ok. 1,5 miesiąca przed egzaminem zamykają możliwość rejestracji. I obowiązuje zasada "kto pierwszy ten lepszy", czyli rejestrując się na przykład pod koniec wyzanczonego na rejestracje terminu może już nie być miejsc w niektórych centracj egzaminacyjnych. (np. Warszawa).

Acha, żadna szkoła językowa czy uniwerek nie udzieli Wam info o TOEFLu. Jakoś jest tak dziwnie że można tylko pisać maile do TOEFL (po angielsku) i oni na nie odpowiadają po paru dniach, natomiast szkoły językowe karzą tylko szukać info na stronce ETS :(( Przynajmniej ze mną tak było....

Życzę powodzenia :)) Mam nadzieję że dużo wyjaśniłam :))

PRZED WSZYTSKIM PRZECZYTAJCIE DOKŁADNIE BIULETYN !!!! TAM WIELE PISZE !!
Jeszcze jedno - sprawdziłam na stronce TOEFL'a terminy rejestarcji i na razie nie ma terminów Paper Based. Wcześniej coś pisali, że nowy TOEFL ma wejść poza USA od stycznia 2006 i pewnie tak też zrobili..... trzeba czekać... na naowy TOEFL.

W W-wie można też zdawać "computer-based" i ten powinien być dostępny. :))
Rejestracja jest podobna, tylko kopertę się wysyła do Holandii (adres jest w biuletynie na kopercie). I chyba można zaznaczyć więcej terminów (jakby na dany nie było miejsc) - doczytajcie w biuletynie :))

Pozdrawiam.
Najszybsza jest rejestracja przez internet( załatwisz w jeden dzień bez chodzenia i stania w banku, a każdy wie jak ten żubr działa). Biuletyn można tez zamówić na stronie toefla, nie trzeba wysłać znaczka. Mozna też poprosić o pomoc www.toefl.geospace.pl
Twój post to chyba reklama ;>

Napisałam WSZYSTKIM zainteresowanym co zrobić aby się ZAPISAĆ SAMEMU, nie płacąc "geospace". Nikt nie jest głupi i jeśli ma ochotę to zleci rejestrację innym, a inni wolą to zrobić samemu - przecież to NIC TRUDNEGO.

A odnośnie rejestracji przez internet trzeba mieć KARTĘ KREDYTOWĄ, i to taką którą można płacić przez internet (z postu wynika że tego nie wiesz) + dodatkowo trzeba mieć ustalony limit dzienny wypłat na jakieś 500zł (~130$).

Biuletyn który można "download" ze strony toefl nie posiada formularza rejestracyjnego ani zaadresowanych kopert.

Tak na marginesie, w "żubrzyku" wszystko załatwiłam w ciągu jednego dnia, i bez kolejek, bo po czeki bankieskie jest osobne okienko :))

Pozdrawiam. :))
Co zrobić aby zarejestrować się na computer based Toefl?
Na jaki adres wysłać formularz rejestracyjny? Jakie poświadczenie zrealizowania czeku bankierskiego należy wysłać? Co oznacza actual payment czeku bankierskiego?
hej! jeśli masz biuletyn to masz też kopertę podpisaną "computer-based testing" a na niej naklejki z adresami. Dla Europy czyli Polski też jest adres:
Thomson Prometic
Attn: PTC Registartions- Europe
PO BOX 2024
8203 AA Lelystad
The Netherlands

A teraz konkrety: biuletyn str. 6, 2 kolumna "Computer Based Registration":

pisze tam że należy wysłać wypełniony formularz "CBT Voucher Request Form" (który znajduje się w drukowanej formie biuletynu) wraz z czekiem bankierskim na adres do Holandii (adres powyżej) i czekać aż oni odeślą Ci 16-cyfrowy numer voucher (voucher number) który pozwoli Ci na wybranie daty egzaminu. Numer jest ważny przez rok.

Zdobądź drukowany biuletyn, przeczytaj uważnie fragment o rejetsracji (i nie tylko), tego posta i działaj! Powodzenia! :))
Oczywiście czek bankierski wystawiasz za "toefl computer based testing" :))
Jakie zaświadcZenie oprócz czeku bankierskiwego jest potrzebne?
na jaki adres wysłać czek?
Przecież napisałam wyżej! czytałeś ? a czytałeś informator TOEFLa? musisz to zrobić!! koniecznie !!

wysyłasz do Holandii - adres jest też na kopercie wśród naklejek! nie trzeba żadnych zaświadczeń - tylko czek + opis (wystawia ci bank i daje razem z czekiem - pisze tam za co jest czek!) + voucher. To wszytsko!
A Ty zapisywalas sie na computer-based? Bo ja tak, zapisywalam sie przez internet, po trzech tygodniach przyszla mi tylko plyta z testami..
Niby w biuletynie nie pisze ze na computer-based trzeba miec cos wiecej niz dowod osobisty itd...
Ja się zapisywałam na paper-based poprzez pocztę. I niestety nie wiem, czy po rejesteracji on-line na computer-based też się coś dostaje.

Ale możesz do nich napisać - odpisują i podają potwierdzenie rejestracji wraz z numerem rejestracyjnym jaki ci dali :))

TOEFL [email] adres e-mail w USA
Wszystko jasne tylko jedna wątpliwość: skąd masz dane do czeku bankierskiego. Czek jest formą płatności ezpieczną do takich celów, mi.in. dlatego, że zrealizować go może tylko osoba, na którą jest wystawiony. Ja nie znalazłem w biletynie w żadnym miejscu informacji "na kogo" wystawić czek.
Skąd Ty to wiesz?
Czy masz praktyczne doświadczenie?

pozdr
hb
Ja tylko jedna wątpliwośc - skąd wiesz na kogo wystawić czek bankeirski? Ja nie znalazłem takich informacji z biuletynie, a z definicji przy płatności czekiem jest to dośc ;) ważne.
Prosze o odpowiedź.

Hubertus [email]
W BIULETYNIE PISZE że odbiorcą czeku ma być ETS-TOEFL i żeby ich upoważnić (CZYTAJ UWAŻNIE!! str.6, "Payment Policies", 2gi akapit: "checks (...) must be (...) made payable to ETS-TOEFL") , więc wpiszujesz "ETS-TOEFL" i ich adres, adres masz na kopercie z biuletynu (taki sam na jaki potem wysyłasz czek).

I tak właśnie wystawiony czek bankierski gwarantuje, że jeśli list np. się zgubi (polecam wysyłanie "poleconym") to czeku i tak nikt inny poza ETS nie będzie mógł zrealizować, a więc pieniądze są bezpieczne. Jeśli czek nie zostanie zrealizowany np. w ciągu 3 miesięcy, można go anulować w banku i spowrotem odzyskać pieniądze. Operacja jest bezpieczna (przynajmniej z punktu widzenia operacji bankowych).

Odnośnie doświadczenia - zarejestrowałam się SAMODZIELNIE (bez płacenia żadnym pośrednikom) w opisany powyżej sposób i nie dość że dostałam wszytskie dokumenty, testy próbne, to jestem już po egzaminie i nie miałam żadnych problemów z dokumentami (chociaż niektórzy mieli).
Mnie intersuje CBT, więc zgłoszenie listownie wysyłam do RRC. Tyle wiem. To, że czek powinien byc wystawiony na ETS tez wiem. Ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Tak jak piszesz czek bankierski jest powolnym sposobem płaceni ana odległość, ale za to bezpiecznym. Bezpiecznym i pewnym pod warunkiem, że zostanie prawidłowo wystawiony. Jak rozumiem Ty rejestrowałeś się na PBT, czek wystawiłaś na adres jak podałaś a list wysłałaś do ETSu w USa.
Pytam, bo partycypant czeku to moja jedyna wątpliwość, a odpowiedzić mi nikt w PRL nie potrafił (jak dotąd).
Dzięi za cierpliwość i gratulacje!!
;)

hb
Spróbuj napisać maila do Holandii, najpierw dostaniesz faq i będziesz z niego musiał wybrać temat na następnego maila (bodajże "payment" ?). Napisz że chcesz płacić czekiem, tylko masz wąttpliwość na kogo go wystawić. Odpisują po 2-3 dniach.

A moim skromnym zdaniem, trzeba zapłacić ETS w USA, bo to ETS jest organizatorem egzaminu, a w Holandii jest tylko przedstawicielstwo na Europę.

Powodzenia!
"Euregs," [email] adres e-mail centrum egzaminacyjego w Holandii (rejestracja na computer-based dla Europy). Aby dowiedzieć się o płatności, od razu wpisz temat mail'a: "PAYMENT".

W biuletynie pisze wyraźnie: "bank drafts (...) must
be DRAWN ON A BANK IN THE UNITED STATES and made payable to
ETS-TOEFL."

Dla mnie jest oczywistym że niezależnie od formy egzaminu należy wpłacić na konto ETS w USA.

Jak mówią "kto pyta nie błądzi" więc mail'a skrobnąć nie zaszkodzi. :)) Powodzenia
hej super dzieki za pomoc jakos nie moglam sie w tym wszystkim polapac ale ty jakos mi to osiecilas. dzieki pozdrawiam
odnosnie rejestracji na CBT....
1. czy czek bankierski wysyłamy na adres ETs w Usa czy na adres Prometric... 8223 Al Lelystad, Lelystad, The Netherlands?
2. czy wysyłamy formularz rejestracyjny -(czy to jest tylko CBT Voucher Request form czy oprócz tego International Test Scheduling Form )?- wraz z czekiem i opisem do niego na adres w USA czy Netherlands?
3. gdzie mozna zdawać CBT w Polsce- proszę, podaj mi dokładny adres
chodzi ci o cbt voucher request form?
Na początek ponawiam prośbę O CZYTANIE BIULETYNU !! Jeśli rejestrujesz się na computer-based to czek wysyłasz do Holandii wraz z voucher'em (wszystko pisze w biuletynie! i w moich postach wyżej!)

Prometric w Holandii obsługuje Europę (w tym i Polskę) odnoście computer-based TOEFL.

Do USA wysyła się czek i formularz ALE tylko na paper-based.

Co wysłać?? (computer-based TOEFL)

1. możesz wysłać voucher + czek - i wtedy po otrzymaniu numeru rejestracyjnego dzwonisz do Holandii i ustalasz termin egzaminu - numer jest ważny przez rok. (biuletyn str. 6)

2. można przesłać czek + international scheduling form - i wtedy od razu wybierasz dwie daty w jakich możesz i chcesz pisać test (oczywiście daty ustal chociaż na 1,5 miesiąca do przodu żeby potem nie okazało się że dostałeś pocztą infomację o egzaminie po tym egzaminie). (biuletyn str.7)

Nie znam dokładnego adresu centrum CBT w Polsce, ale informacje o nim na pewno można uzyskać pod adresem e-mail jaki podałam w poprzednim poście (do Holandii). Lub w Komisji Fullbrighta (Nowy Świat 4, Warszawa). Tam znajduje się centrum informacyjne czynne: pon - czw, godz: 10-12.00 i 15.-17.00.
www.fullbright.edu.pl
Możesz zapytać - powinni wiedzieć.

Powodzenia. Pozdrawiam.
Tak. Przeczytaj jeszcze mój post z 11.czerwca (na dole) - tam napisałam więcej. Odsyłam również do biuletynu str.6-7.

Pozdrawiam.
wysłałem czek bankierski za Toefl CBT na adres ETS Princeton USA,,,
formularz został mi odesłany i nie widzę pieniędzy,,,
czy mog powtórnie się zarejestrować w Holandii bez wpłacania ponownej opłaty? czy moje pieniądze wpłacone na konto w USa zostaną uznane w Holandii jeżeli wyślę im kopię czeku?
Proszę o pomoc,,,
czy wystawiając czek trzeba określić rodzaj testu jaki chcemy zdawać , gdzie się to wpisuje? i czy wystarczy podać że to opłata za toefla?
czy w ramach opłaty za TOEFLa można zażyczyć sobie, by wyniki egzaminu zostały wysłane do kilku uczelni amerykańskich (to jedyna metoda, w jakiej uczelnie akceptują wyniki egzaminu)? gdzie można to zaznaczyć?
piszesz, że aby zarejestrować się na CBT należy wysłać CBT voucher na adres w holandii, natomiast w biuletynie pisze- środkowa jego cżęść -że
toefl CBT voucher należy wysłać na adres w ETS Princeton USA... jak to wytłumaczysz?
Odpowiedź jest prosta - mieszkamy w Polsce czyli w Europie, a Europa jest obsługiwana przez Holandię. W biuletynie jest napisane, że wysyłasz do USA LUB NA ADRES Z KOPERTY w zależności od miejsca zamieszkania.

A tak by the way, nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania - nie jestem pracownikiem ani wykwalifikowanym doradcą ETS...
Jeśli odesłali Ci dokładnie to samo co im wysłałeś, tzn. że coś źle zrobiłeś... tam takie obowiązują zasady. Zakładam, że skoro nie dostałeś pieniędzy, to błąd polega jedynie na błędnym wypełnieniu formularza albo czymś takim, a pieniądze za twój egzamin już pewnie są na koncie ETS (chociaż to i tak dziwne - powinno wrócić wszytsko). Radzę do nich napisać mailem, podać pełne swoje dane i poczekać, co napiszą. Oczywiście skoro wysłałeś dokumenty do USA do napisz do USA.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |