CAE vs TOEFL

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie,

chcę studiować zagranicą i na zdanie jakiegoś certyfikatu, proof of my english skills, mam tylko niecały rok czasu...

CAE w tej chwili piszę średnio na 55% :(

Proszę mi powiedźcie, czy TOEFL jest łatwiejszy od CAE? czy mniej więcej na tym samym poziomie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
To lepiej zdaj IELTS - najpowszechniej uznawany ale (podobnie jak TOEFL) ważny tylko dwa lata.
Trzeba zdać IELTS na 6,5 - co odpowiada CAE.
TOEFL to amerykański egzamin zawierający poziomy FCE - CAE - CPE w zależności od uzyskanego wyniku w punktach. Teraz w Polsce jest tylko IBT TOEFL - który moim zdaniem jest trudniejszy od PROFICIENCY - słuchasz wykładu - czytasz na ten sam temat artykuł i w odpowiedzi - masz nawinąć do maszyny jak usłyszysz beep elegancka nawijkę (te nagrania potem są anonimowo oceniane) oraz napisać w 30 minut sensowne wypracowanie (konsolidujące informacje z wysłuchanego wykładu i przeczytanego artykułu).
Zagraniczne uniwersytety chętniej przyjmą TOEFL lub IELTS niż CAE. Egzaminy TOEFL i IELTS oceniają aktualny poziom, więc nie można ich nie zdać. Ważne jest to, że na pewno mniej jest w nich gramatyki niż w CAE. Warto sprawdzić wymagania punktowe co do konkretnych egzaminów oraz ich uznawalność - zdarza się bowiem tak, że konkretny uniwersytet akceptuje np. TOEFLa a nie IELTS (choć to rzadkie).
edytowany przez moderatora: 22 mar 2011

« 

Pomoc językowa