Przygotowanie do egzaminu ile potrzeba czasu?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, obecnie jestem po maturze, angielski znam na poziomie srednim oceniłbym na 3. Ile czasu potrzebowałbym na przygotowanie sie do egzaminu IELTS albo TOEFL? Mam na to 5 lat czy przez ten czas mógłbym się nauczyc dobrze jezyka chodząc na rózne kursy jezykowe?
potrzeba Ci intesywnej nauki 4 gofdziny na dzien. Wtedy bedziesz Ace.
A czy na takich kursach jest dużo nauki, czy da sie to pogodzic ze studiami?
To zależy od wielu czynników, czy pogodzisz kurs ze studiami i czy po 5 latach będziesz gotowy zdać taki egzamin. Po pierwsze, czy nauka języka sprawia Ci przyjemność (mam tutaj na myśli, przymys nauki bo tak ZAWSZE człowiek zapamięta o ile zapamięta piąte przez dziesiąte), twoją wiedzę, sumienność, zaangażowanie itp. Owszem w 5 lat to i człowiek od zera do poziomu C2 może zrobić progres, wystarczą chęci..
Kurs można pogodzić ze studiami, jeżeli studiujesz dziennie, przeważnie takie kursy odbywają się o godzinie 18, w różnych szkołach są inne godziny bywają o 19;30 i później. Z miasta możesz szybko dojechać a nauki na samych kursach jest marnie przeważnie cały materiał przerobisz w domu a na samym kursie poznasz techniki rozwiązania zadań lekka powtórka materiału itp.

Zostaw uwagę