W Irlandii z prawem jazdy jest bardzo ciekawie. Sa dwa egz. jeden to testy drogi to jazda. Na egz testowy mozesz przygotowac sie samodzielnie czyli nie chodzac na kurs. Najlepie kupic sobie CD z teoria i testami i cwiczyc. Jak to opanujesz to masz 100% ze zdasz. A to dlatego ze egz jest komputerowy, podobnie jak w Polsce jedna z 4 odpowiedzi jest prawdziwa. Wyniki tez otrzymasz od razu. Cena egz ok 40 euro. Jak juz masz ten papierek to skladasz aplikacje o "prowizoryczne prawo jazdy" w lokalnym Town Hall. Musisz miec z soba twoj PRSI number. Jak otrzymasz to prowizoryczne prawo jazdy to mozesz wtedy juz jezdzic samochodem wszedzie oprocz autostrad. Z jednym warunkiem ze przy tobie w samochodzie musi zawsze byc osoba z pelnoprawnym full driving licence. Wtedy tez mozesz zapisac sie na nauke jazdy. Normalnie lekcja kosztuje ok. 20 euro za godz. Musisz wyjezdzic okolo 20 godzin- to zalezy jak dobrze jezdzisz. Cena egz z jazdy to ok. 60 euro jak pamietam. Na test z jazdy sa ogrooomne kolejki. Zalezy w ktorej czesci Irlandii mieszkasz. Praktycznie od 6 miesiecy do roku czasu w niektorych hrabstwach.
A procent zdanych to jak w Polsce 50/50. Prowizoryczne prawko wazne jest tylko na 2 lata, ale jakbys nie zdal jazdy to ci przedluza na kolejny rok, I po roku na kolejne 2 lata. Ciekawie co? Dlatego mase ludzi jezdzi jak chce bo nie wiedza jak jest poprawnie, nie majac “pelnego prawka”. Jak masz tylko “provisional licence” to ubezpieczenie na prowadzenie samochodu (zalezy jeszcze jakiego) moze ci sie wywindowac od 2tys euro na rok i wyzej.
To jest link do Irish School of Motoring, ktora jest wg mnie najlepsza. http://www.ism.ie/ . Ja dzieki nim zdalam prawko za pierwszym razem. Bylo to ponad rok temu. W tej chwili nie mieszkam w Irlandii tekze nie wiem czy sie cos zmienilo.
Zycze powodzenia.