Ile kosztuje Prawo jazdy w Irlandii???

Temat przeniesiony do archwium.
Witam chciałbym sie dowiedziec ile kosztuje kurs prawa jazdy ile jest godzin jak jest z egzaminem czy jest ez plac ???
W Irlandii z prawem jazdy jest bardzo ciekawie. Sa dwa egz. jeden to testy drogi to jazda. Na egz testowy mozesz przygotowac sie samodzielnie czyli nie chodzac na kurs. Najlepie kupic sobie CD z teoria i testami i cwiczyc. Jak to opanujesz to masz 100% ze zdasz. A to dlatego ze egz jest komputerowy, podobnie jak w Polsce jedna z 4 odpowiedzi jest prawdziwa. Wyniki tez otrzymasz od razu. Cena egz ok 40 euro. Jak juz masz ten papierek to skladasz aplikacje o "prowizoryczne prawo jazdy" w lokalnym Town Hall. Musisz miec z soba twoj PRSI number. Jak otrzymasz to prowizoryczne prawo jazdy to mozesz wtedy juz jezdzic samochodem wszedzie oprocz autostrad. Z jednym warunkiem ze przy tobie w samochodzie musi zawsze byc osoba z pelnoprawnym full driving licence. Wtedy tez mozesz zapisac sie na nauke jazdy. Normalnie lekcja kosztuje ok. 20 euro za godz. Musisz wyjezdzic okolo 20 godzin- to zalezy jak dobrze jezdzisz. Cena egz z jazdy to ok. 60 euro jak pamietam. Na test z jazdy sa ogrooomne kolejki. Zalezy w ktorej czesci Irlandii mieszkasz. Praktycznie od 6 miesiecy do roku czasu w niektorych hrabstwach.
A procent zdanych to jak w Polsce 50/50. Prowizoryczne prawko wazne jest tylko na 2 lata, ale jakbys nie zdal jazdy to ci przedluza na kolejny rok, I po roku na kolejne 2 lata. Ciekawie co? Dlatego mase ludzi jezdzi jak chce bo nie wiedza jak jest poprawnie, nie majac “pelnego prawka”. Jak masz tylko “provisional licence” to ubezpieczenie na prowadzenie samochodu (zalezy jeszcze jakiego) moze ci sie wywindowac od 2tys euro na rok i wyzej.
To jest link do Irish School of Motoring, ktora jest wg mnie najlepsza. http://www.ism.ie/ . Ja dzieki nim zdalam prawko za pierwszym razem. Bylo to ponad rok temu. W tej chwili nie mieszkam w Irlandii tekze nie wiem czy sie cos zmienilo.
Zycze powodzenia.
A na Egzaminie jest tez plac ???A ztym ubezpieczeniem to mozna tak zrobic ze samochod kupie na kolesia ktory ma prawko a ja bede cały czas nim jezdził wtedy sie nie płaci ?? Czy porostu jak ja wsiadam w samochod to juz musi byc te ubezpieczenia niewazne czy to moj czy innej osoby ??to czyli za kurs 400 Euro to wcale nie tak drogo .
Nie na egz nie ma placu, wszystkie manewry robisz w czasie jazdy np. wycofywanie na zakrecie, parkowanie przy chodniku, zawracanie na srodku ulicy (i to uzywanie lusterek!). Liczy sie praktycznie bezpieczenstwo jazdy.
Z ubezpieczeniem jest zas tak ze to nie samochod jest ubezpieczony i ktokolwiek moze go prowadzic – jak to jest w Polsce. W Irlandii kazdy kierowca musi miec imienne ubezpieczenie na konkretny samochod. Np jesli twoj kolega ma pelne prawo jazdy i ma samochod na ktory jest ubezpieczony moze ciebie dopisac do ubezp. jako drugiego kierowce i wtedy tylko wy dwoje jestescie ubezpieczeni do prowadzenia tego samochodu, nikt inny. W ten sposob koszty ubezp sa troszke mniejsze. Co do kosztow najlepiej popytac sie w paru firmach ubezpieczeniowych bo roznice w cenach sa ogromne. Czesto to ze jestes mlodym chlopakiem winduje cene do gory. Ja bylam dopisana jako drugi kierowca do mojego chlopaka samochodu. Bylam bez doswiadczenia – niektore firmy chcialy ponad 2tys euro a ta w ktorej sie w koncu ubezpieczylam dala nam nawet znizke! (Bo niby kobiety sa ostrozniejsze???) I po roku czasu jako dodatkowy kierowca przyslugiwal mi nawet 10% bonus za bezwypadkowa jazde! Na cene ubezp wplywa tez fakt czy samochod jest 1l i mniej czy silniejszy np 1.6l Tak samo fakt czy jest z importu czy nie. Np dla tych z importu jest trudniej o czesci. Najlepiej by miec dokladne liczby wdepnij do kilku firm powiedz ze masz zamiar kupic taki czy taki samochod, podasz swoje dane to Ci podadza kwote. Nie pozwol by ci odmowili, oni musza dac ci kwote chocby niewiadomo jak duza byla.
To chyba odpowiedzialam Ci troche na ten temat? Pozdrowienia.
No nawet sporo odpowiedzialas :) bede musial sie przejsc i popytac .A z tym ubezpieczeniem to tak mysalem skoro ja jestem facet i mam 22 lata to pewnei beda chcieli wiecej wyciagnac :)
Witam! Wybieram się we wtorek do Irlandii, i chciałbym zapytać, czy to prawda, że moge zrobić prawko już od 16 lat........
mozesz zrobic od 15 nawet ale na traktor ^^ od 17 mozesz zrobic full B :) od 16 chyba na motor jakos tak to szlo :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe