Dublin

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć wszystkim. Do tych, którzy nie wiedzą co i jak w Dublinie, służę pomocą. Nudzi mi się, więc przynajmniej zrobię coś pożytecznego :-)
Pozdrawiam
Witam!!
Mam plan wyjechać z dziewczyna w tamte rejony ale nie wiem jak rozpocząć poszukiwania odnośnie pracy. Jestem komunikatywną osobą choc moj angielski nie jest super dobry. Jankbyś dal mi pare wskazówek w tym kierunku to byłoby super.
Pozdrawiam
MjuraS :)
Szukaj na kilka sposobów

1. zarejestruj się w biurach, tylu, ile to tylko możliwe. Znajdziesz ich wiele, informacje gdzie są uzyskasz w każdym lepszym hostelu, w biurach turystycznych i urzędach
2. szukaj w gazetach i szybko odpisuj, zainteresowanie jest duże i posadki szybko się rozchodzą. Zeby nie kupować gazet, idź do księgarni, najlepiej eason i pospisuj sobie
3. roznoś cv`ki po mieście. miej przygotowane kilka różnych wersji (np. do pubu, na budowę) i xernij je z 50 razy każdą. tam xero jest piekielnie drogie
4.idź do FASu. tam są automaty w których można sprawdzić gdzie jest praca i na miejscu za darmo zadzwonić
5.szukaj przez znajomych. Na polaków za bardzo nie licz...
6. szukaj w business parkach!!! mało osób wie, że to są kolosy, w których ciągle trzeba ludzi!!! lokalizaję business parków znajdziesz na mapach

no i to chyba tyle

Pamiętakcie, że w sezonie jest bardzo bardzo bardzo trudno o pracę. Najlepiej wyjechać, zanim się wszyscy zjadą, czyli w kwietniu, maju.
WIELKIE DZIEKI!!!
Jakbys mogl mi jeszcze napisac gdzie znalesc jakies tanie spanie :) to bylo by fajnie
Pozdrawiam
MjuraS
czesc łoś :) po powyższym poście wnioskuję że jesteś w Dublinie obecnie:> siedzimy właśnie z koleżanką i kombinujemy jak zorganizować wyjazd do UK... jeśli tam jesteś, i nadal bedziesz w lipcu miałabym do Ciebie bardzo bardzo bardzo wielką prośbę (wiem ze jak sęp prawdziwy, ale nie mam nikogo znajomego na wyspach:/ więc to sępienie to konieczność) jesteś w stanie nagrać miejsce do spania dla 2 dziewczyn (kwestia przekimania do czasu znalezienia pracy) w znośnej cenie? koresponduje z jakimś Anglikiem ktory oferuje nam pokój na całkiem niezłych warunkach, ale to nic pewnego, bo na miejscu to moze wyglądać zupełnie inaczej... byłabym naprawdę wdzięczna jesli masz możliwość i ochotę nam pomóc. jak coś by sie znalazło tutaj jest moje [gg] albo e-mail za ewentualne pozytywne rozpatrzenie wielkie dzięki a jeśli nie, to chciałabym sie popytać o kilka ważnych rzeczy już na miejscu jeśli mógłbyś zostawić mi na siebie jakiś namiar... Miskjuzii że sie mówiąc brzydko narzucam, ale już na głowie staje żeby wyjechać i nic... pozdrawiam ciepło :)
No niestety nie jestem teraz w Irlandii, wyjeżdżam sezonowo. Myślę, że w lipcu znowu pojadę, znowu w ciemno, bez mieszkania i pracy. Wszystko załatwiam na miejscu. Generalnie nie ma się czego bać, wystarczą 2-4 dni, aby znaleźć jakieś przyzwoite lokum, a do tego czasu można przespać się w hostelach. W Dublinie polecam Isaacs Hostel, bo jest dobrze ustyułowany i niedrogi. Możecie też zaryzykować Abbey Hostel. Dlaczego zaryzykować? Hmmm ja tam spałam i jest w porządku, tylko że czasem wykiwają na kasę. Wygląda to tak, że jeśli rezerwujemy np. dwie noce, a jest sezon i mają pełną obstawę i przyjedzie w czasie naszego pobytu ktoś inny, kto zarezerwuje np. na 2 tygodnie, to nam dziękują... Wmawiają przy tym, że się nie zapłaciło. Płaci się oczywiście z góry. Trzeba z tym uważać.
Więc tak jak widać, nie ma mnie tam teraz i nie jestem w stanie pomóc w kwestii zakwaterowania. Sama będę szukała dopiero na miejscu.
I proszę, róbcie wszystko, żeby jechać przed sezonem!!! bo w sezonie z pracą lichutko...
aha, a tak w ogóle to spania szukajcie w internecie, po gazetach , na tablicach ogłoszeń, np w USIT (tuż przy o`connell bridge- tam też czasem wiszą oferty pracy), w trinity college, bo studenci czasem kogoś szukają do mieszkania, w tesco w centrum handlowym jervis na henry street(o ile się nie mylę) i czasem na budkach z gazetami
ups, błędnie wzięłam Cie za Łosia płci brzydkiej:/ mam nadzieje ze mi wybaczysz ;) bardzo dziekuje za rady i mam nadzieje ze tak jak mówisz, lokum szybciutko sie znajdzie... nie moge wyjechać wcześniej bo studia mnie trzymają, a spodziewam sie zaliczyć pomyślnie ten rok więc nie ma co rzucać uczelni w desperacji żeby wcześniej dac lotę do UK:))) hehe.... Tobie też życze szybkiego znalezienia czegoś w takim razie i... do zobaczenia w Irlandii;)
czesc,
w czwartek bede w Dublinie i stamtad musze dostac sie do Athlone, nie wiem za bardzo jak podobno autobus kursuje ale jak go znalesc?
pozdrawiam Ania
cześć Aniu mam do ciebie małe pytanko, bo skoro wybierasz się do Irlandii to wiesz pewnie jak tam obecnie jest ze znalezieniem mieszkania i pracy? bo ja też się wybieram ale znajomi nawalili i narazie nie mama żadnego lokum a tak zupełnie w ciemno to się trochę boję, a n językiem to też u mnie nie jest super. jakbyś mogła mi napisać kilka słów o obecnej sytuacji to byłabym wdzięczna ;) pozdrawiam Anka
Podobny post (chociaz stosunkowo stary) na podobny temat znajdziecie tutaj:

https://www.ang.pl/Jak_co_gdzie_i_dlaczego_w_Irlandii_26228.html

Byc moze sie on komus przyda...
Polaczenia Dublin - Athlone znajdziesz np. tutaj:

http://tinyurl.com/q2eto
Czesc! z tego co wiem to ze znalezieniem lokum nie ma zadnego problemu,tym bardziej w Dublinie mozna wynajac jakis pokoik, z praca to roznie w zaleznosci od szczescia ale teraz podobno dobry okres bo studenci wyjechali i poszukuja do pracy typu barmanka kelnerka
pozdraweiam i zycze powodzenia papa Ania
bardzo dziekuje kolego za informacje pozdrawiam Ania
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę