'A'level

Temat przeniesiony do archwium.
Od września będę się uczyć w Anglii (Luton)
Skontaktowałam się już z ccollegem powiedzieli że GCSE nie bedzie wymagane ale musze przywieść swoje świadectwa i zdać u nich jakieś testy. Po czym bede mogła robić u nich 'A'level. Tylko jak to wygląda? słyszałam że jest powiedzielony na dwa lata w pierwszym AS później A2. Ale jak jest z przedmiotami? Na każdy rok inne przedmioty? Czy wybieram sobie na początku i robie je przez dwa lata? Ile tych przedmiotów trzeba wybrać? Prosze o odpowiedz bo mnie to zastanawia, Ponieważ jak patrzałam na kierunek na UNI który mnie interesuje to wymagane tam było tylko alevel z matmy i ang powyżej C. Aha i jeeżeli ktoś ma taką wiedze napiszcie jak wygląda taki kurs? są to normalne lekcje? P.S Ja bym chodziła na part-time.
Pozdrawiam:*
Najwazniejsze, zebys wybrala A levels ktore potrzebujesz do Uni.
Lekcje sa od 6tej rano do 22giej w nocy - jak inaczej sobie je wyobrazalas? (p.s. to jest maly zart - od 9tej do 5tej-na full-time)
A levels sa podzielone na module (w danym przedmiocie) - w pierwszym roku zdajesz polowe (dlatego sie nazywa AS) a w drugim reszte - jak zdasz obydwa - to bedziesz miala 'pelna' A level. Ten sam przedmiot.
Jak bedziesz chodzila na part-time to moze tylko popoludniu/wieczorami - tutaj musisz sie troche postarac, bo egzaminy sa takie same dla tych co studiuja na full-time i na part-time.
Dzięki za tak szybką odpowiedz:)
Słuchaj a powiedz mi jeszcze jak taki kurs alevel wygląda? tzn sa to normalne leckcje czyli jeszcze przyswajamy wiadomości do zdania alevel?
Aha i czy da rade zrobic alevel w jeden rok np?:) Tak z ciekawości pytam bo mi sie wsumie nie spieszy nigdzie.
Aha jak czytałam o wymaganiach na uni to napisali tak : 2[tel]points, based upon a minimum of two A levels or equivalent.
Grade C or above in GCSE Maths and English (or equivalent).
Czyli musze mieć powyżej C z GCSE z danego przedmiotu. A skąd te punkty sie zbiera?i o co chodzi z equivalent?
Aha w collegu powiedzieli że moge pisać alevel bez gcse. A w wymaganiach na uni piszą grate C z gcse math and english... jak nie bede miała tego gcse tylko alevel to mnie przyjmą ??
pzdrawiam:*
No wlasnie. Mnie tez to interesuje, bo slyszalem, ze niektore uni nie honoruja polskiego "GCSE". I zeby sie dostac trzeba oprocz A level miec tez angielskie GCSE, czy ktos moze to potwierdzic?
Mozna zrobic A-level w rok, aczkolwiek jest to bardzo pracochlonne i trudne. Standardowo wybiera się 4-5 przedmiotów. Najlepiej wszelkie pytania zadawać po prostu swojej szkole.
>jak taki kurs A level wygląda?
Normalne lekcje - ale bardzo duzo jeszcze sie uczysz, rozszerzona i szczegolna wiedza. Da sie rady zrobic jedna 'A' w roku - (nawet chodzac tylko na wieczorowe lekcje).
UCAS points system. Za grade 'A' dostajesz 120, za 'B'-100, za 'C'-80
Unis albo pisza wymagania jako points, albo jako grades np. AAB
Zalezy na ktory kierunek sie bedziesz starac - napisz jaki, to cos znajde.
artur-
Napisz wiecej na jaki kierunek i gdzie itp - to znajde.
>I zeby sie dostac trzeba oprocz A level miec tez angielskie GCSE.
Mysle, ze nie - A levels sa wyzsze i tylko te sa wymagane w normalnym Uni, ale wiem, ze np. na studia nauczycielskie, wymagaja tez GCSE w English, Maths i Science.
gossiulec-
przeczytalam jeszcze raz twoj post. Zalezy ile masz lat i czy bedziesz pracowal juz czy tylko sie uczyl.
Jak bedziesz chodzil na part-time (napisz ile godzin)- to generalnie mozesz zrobic 2 albo 3 AS w jednym roku a A w drugim. Sa ludzie ktorzy robia jedno 'A' wieczorami, (zalezy jak pracujesz na full-time itp).
W Uni niema znaczenia w jaki sposob sie uczyles - tylko, zeby wyniki byly.
Ja Mam 17 lat:) bede chociaz na part-time ale niewiem jak to godzinowo w tygodniu bedzie wyglądać.Do collegu mam sie zgłosić w pierwszym tygodniu czerwca po pełną oferte bo narazie mozna robić tylko a-level z angielskiego. Czyli naprzykład wybrałam bym sobie np angielski matme biologie - przez dwa lata robie z nich kurs i mam po dwóch latach mam a-level z tych trzech przedmiotów i oprócz tego każdy przedmiot dostaje ocene A, B, lub C tak? dobrze zrozumiałam??:)
pozdrawiam:*
Aha oczywiście mam zamiar pracować jeszcze w trakcie nauki. A jeżeli chodzi o kierunek to sport therapy, Sports Science and Personal Training - coś w tym rodzaju.
Jeszcze raz pzdr:*
>>>tylko a-level z angielskiego. Czyli naprzykład wybrałam bym sobie np
angielski matme biologie...
Musisz sie upewnic czy beda oferowali matme, biologie itp...nie wszystkie college to robia, i ile przedmiotow mozesz zrobic. Na p.time to niewiadomo.
Normalnie mlodziez robi 3 albo 4 przedmioty na full-time przez 2 lata.
no w pierwszym tygodniu czerwca mam sie zgłosić po pełną oferte tej szkoły. a ogólnie jakie przedmioty polecasz do alevel? które są najłatwiejszy ze które najtrudniejsze? Pozdrawiam:*
>>>> ogólnie jakie przedmioty polecasz do 'A'level?
Musisz jeszcze raz sprawdzic na Uni i kierunek i ktore oni potrzebuja.
jak tylko English, Maths i Science to ok.
co do GCSE i uniwerkow. na niektorych kierunkach uniwersyteckich sa one wymagane na niektorych nie, np nie sa wymagane na socjologie. to wszystko mozna sprawdzic na stronach uniwersytetow. GCSE mozna zrobic w collegu rownolegle z A level, wiekszosc collegow oferuje studentom wlasnie mozliwosc zdobycia tych kwalifikacji jesli nie zdobyli ich wczesniej. co do ekwiwalentow GCSE mozna zdobyc te kwalifikacje w roznych centrach edukacyjnych jak np. Learn Direct. z tego co wiem zadne polskie kwalifikacje typu matura z angielskiego czy matematyki nie sa brane pod uwage jako ekwiwalenty GCSE niestety, ale jak pisalam jest wiele mozliwosc aby te GCSE zdobyc czy to w collegu czy w jakimkolwiek centrum.
Haha Gosssiulec, widzę, że mamy podobną sytuację...też mieszkam w Luton i też od września idę do szkoły...(mam 17 lat)tylko, że ja w ogóle nie kumam tutejszego systemu bo nikt mi nie wytłumaczył jeszcze =/ I chciałabym właśnie zaliczyć wszystko w 1 rok, a potem na Wydział Orientalistyczny na Cambridge...
>>>>też mieszkam w Luton i też od września idę do szkoły...(mam 17 lat)tylko, że ja w ogóle nie kumam tutejszego systemu bo nikt mi nie wytłumaczył....
.....ale przeciez jest mnostwo stron na 'internet' gdzie taka informacje mozesz bardzo latwo osiagnac. Dlaczego sama nie wezmiesz sie za to, tylko czekasz, zeby ktos to wytlumaczyl? Czy to jest az takie trudne???? Troche initiatywy trzeba wykazac, jak czlowiek chce sie czegos dowiedziec...a nie czekac...???
>> jeszcze chciałabym właśnie zaliczyć wszystko w 1 rok, a potem na Wydział
Orientalistyczny na Cambridge...
....Musisz sie dokladnie dowiedziec, co Cambridge wymagaja, i dostosowac swoje A levels do tego. Cambridge ma swoje strony gdzie tez latwo jest przeczytac ich wymagania.
A skąd ta pewność, że nie szukałam ? Wyobraź sobie, że szukałam, ale nie mogłam znaleźć. Nie wiem, może nie umiem szukać.
Lekko off-topic, ale wiecie może czy są gdzieś w internecie przykładowe testy A-level (głównie chodzi mi o matmę)? Najlepiej jakby były rozwiązane, coś jak matury na www.zadania.info , tylko, że po angielsku i zadaniami z A-level? Trochę już szukałem, ale jakoś nic nie mogę znaleźć.
>>>przykładowe testy A-level (głównie chodzi mi o matmę)
obawiam sie, ze moze tego nie znajdziesz. Dokladnie nie wiemto i sama poszukam.
>>>Lekko off-topic, ale wiecie może czy są gdzieś w internecie przykładowe testy A-level (głównie chodzi mi o matmę)? Trochę już szukałem, ale jakoś nic
nie mogę znaleźć
...a wpisales 'A Level + maths' do google. Tam znalazlam te strony
http://www.s-cool.co.uk/topic_index.asp?subject_id=1
http://www.mathsrevision.net/alevel/pure/
http://www.projectalevel.co.uk/maths/index.htm
napewno cos pomoga.
Świetnie że zamieściłaś Terri te przykładowe a-levels. Bardzo mi sie przydały. o do kolerzanki z Luton to - Ty teraz od tego września chcesz robic alevels? bo ja od tego wrzesnia chcem dopiero iść na kurs językowy żeby uleprzyć swój ang;] i dopiero od następnego września alevels - a później na university of bedforshire ;]
Gossiulec,swietnie,że chcesz studiowac w Anglii,ale prosze ulepsz najpierw swój polski a nie 'uleprzaj' No i droga koleŻanko zajrzyj czasem do słownika ortograficznego,bo włos się jeży na widok Twojego polskiego.
No faktycznie musze przyznać Ci racje;] Przeczytałam tego mojego posta - no i niestety ,ale każdemu może sie zdarzyć;P tymbardziej mi jako dyslektykowi. Nastepnym razem przeczytam to co napisałam dwa razy zanim to wyśle:)
co prawda moje pytanie nie dotyczy teraz a-level, ale czy orintujecie sie może w jaki sposób osoba niepełnoletnia w Anglii może poszukiwać pracy? Słyszałam że przez agencje nie jest to niestety możliwe;/ Jeżeli ktoś ma jakieś informacje to prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam.
yuna32lo jak tam???:) robisz teraz alevel?? :) ja już jestem w Luton i robie kurs na Pet A ;]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie