CAE-SPEAKING!czy ktoś już zdawał?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |
Witajcie, na forum juz pewnie ktoś o to pytał, ale ponawiam prośbe:jeśli już jesteście po tej części egzaminu proszę podzielcie się wrażeniami, ja mam 31 maja w Gdańsku i na pewno podeślę zagadnienia, pzdr.ciepło wszystkich zdających!
ja dzis zdawalam w Krakowie. Obrazki malo ciekawe i sprzyjajace. Oto moj zestaw:

1) Importance of information technology in your lives. Ask each other one question
Where do you live? How is it there?
A teacher you`ll always remember.
2) PICTURES
a woman feeding or injecting some animal
a man standing on a ledder, removing dust from a painting
a woman doing pottery or something like that (didnt really catch that one)
Compare and contrast two or three of them saying why the people need to be careful in their jobs and which job gives the most satisfaction + comment on your partner`s pictures
3) advertisements of different products (a tv set, a toy, an ipod, a car etc)
Discuss with your partner which advertisement is going to attract more people. Decide on one.
4)What do you think the life without advertisements would be like? Would it be easier?
What part of Poland would you recommend for a tourist?
Do the advertisements in your opinion lie or always tell the truth?
Koniec.
Jezeli jeszce nie zdawaliscie egzaminu to moge dac rade: zwracajcie uwage na to ile czasu mozecie poswiecic na dana czesc, przy 2 macie tylko po minucie wiec nie ma sie co rozgadywac tylko odpowiedac na zadane pytania.
Powodzenia:)
Fajnie, że napisałaś! 3, 4 część miałas w miarę OK, ale druga to to co uwielbiam najbardziej, zwłaszcza, że często to nie wiem co powiedziałabym po polsku o tym;)) A najbardziej lubię jak są w 1 części pytania o szkołę i nauczycieli;)) czy ten egzamin jest tylko pod osoby bardzo młode robiony??;))
3 i 4 byly ok, to fakt. I z tego jestem zadowolona. NIestety na 2 sie wylozylam ;/. Tak czy siak zdac mysle, ze zdam.
Jeszcze raz powodzenia.
Nie dziękuję:) Tobie też życzę powodzenia dalej, zdasz na pewno:) A jak możesz napisz jak ogólnie atmosfera? Czy osoba , z którą zdawałaś była podobna wiekiem?(to nie ukrywam bardzo mnie nurtuje). Co prawda zdaję w Łodzi, ale Kraków to moje rodzinne miasto:))
Wielkie dzięki za odpowiedź,informacje, które podałaś są bardzo cenne,rzeczywiście podczas odpowiedzi trzeba zmieścić się w czasie, a nie zawsze to się udaje, dzięki więc także za radę, piszcie, co mieliście, takie info zawsze się przydaje!
Co do atmosfery, jest wymarzona:) Egzaminatorzy nader mili, usmiechnieci, to na pewno rozluznia. Moja partnerka byla chyba maturzystka:)
Z moich obserwacji zdajacy nie przekraczaja 30stki, ale wiek naprawde nic nie oznacza, nie stresuj sie dodatkowo, szkoda nerwow. Btw, mam znajomego, ktory zdawal CAE majac lat 40;]
Ja też już jestem po speakingu.
Pytania ogólne:
Skąd jestem, co lubię w moim mieście.
Pytanie wspólne: Co lubimy robić w weekendy.
Część 2:
3 obrazki. Grupa chłopców wychodzących ze szkoły, drużyna piłkarska starszych panów, ludzie na kolejce krzesełkowej.
There are people on pictures. Compare, contrast and say what connect these groups of people. How can it influence on their future.
Druga osoba: dwóch meżczyzn z dużymi bagażami na plecach (jakby uchodźcy), mężczyzna idący po wodzie z bagażem, meżczyzna z jakimiś talerzami na głowie.
There are different ways of transporting things. Compare, contrast them and say why they transport these things.
I pytanie dla mnie: Which transport is the most difficult?
3 część:
Zestaw obrazków: rodzina pakująca rzeczy na wycieczkę do samochodu, stadion piłkarski podczas meczy, jakiś pochód, grupa negocjującyh osób, ciężarówka i jeszcze parę obrazków.
Discuss neccessity of good organization. What results can a bad organization have?
Can we organize everything? Or maybe it won't be effective as we would like.
Coś takiego - strasznie szybko przeleciało i mam nadzieję, że nie będzie źle.
Chociaż teraz powiedziałabym dużo, dużo więcej:) Nerwy robią swoje.
Pozdrawiam
Dzięki za wypowiedź:) A gdzie zdawałas?
Wczoraj w Krakowie :)
Witam serdecznie

Ja tez wczoraj zdawalem w Krakowie razem z moja dziewczyna.
Wydaje mi sie, ze Krakow poszedl na pierwszy ogien w Polsce:)
Chcialem bardzo wejsc z moja dziewczyna, ale niestety wolali nas po numerkach i tak sie zlozylo u mnie, ze kilka osob nie przyszlo i zostalo nas 3, chwile poczekalismy na spoznialskich, ktorzy nigdy sie nie pojawili wiec weszlismy we trojke. niezly szok na dziendobry:)

Ale do rzeczy:
Nasze tematy to:

W pierwszym cwiczeniu:
1.Skad jestes do wszystkich.i tutaj przestroga:nalezy odpowiedziec: jestem z krakowa lub np. ze skawiny i tyle!!
2. Co lubisz w swoim miescie?
3. Jak dlugo uczysz sie angielskiego?
4. Jaki byl Twoj ulubiony nauczyciel?
5. Jakie sa Twoje plany na przyszlosc?
6. Jaki jest Twoj wymarzony dom?

Cwiczenie 2:
Compare i contrast:
mielismy 3 set of pictures, kazdy z nas mial 2 obrazki do omowienia i tak:

1set: matka z dziecmi i mala dziewczynka z jeszcze mniejsza siostryczka(chyba siostrzyczka:)
2set: spotkanie kilku osob w takiej dostojnej bibliotece i drugiego nie pamietam, tez jakis rodzja spotkania chyba
3 set: grupa mlodych muzykow grajacych na ulicy oraz ludzie na jakiejs zaglowce podczas zawodow(przynajmniej ja tak powiedzialem:) bo inne lodki byly w tle.
do wszystkich z nas takie samo pytanie: How these people rely on each other and what will happen if something goes wrong czy cos takiego.

Nie mielsimy pytan zeby skomentowac do partnera tylko wszyscy we trojke mielismy wybrac jeden obrazek spoosrod 6, ktory najlepiej odzwierciedla poleganie na sobie.

Cwiczenie 3 mielismy takie samo jak opisala juz wczesniej przez lucja200
czyli:
rodzina pakująca rzeczy na wycieczkę do samochodu, stadion piłkarski podczas meczu, jakiś pochód/parada, grupa negocjującyh osób, ciężarówka do przeprowadzek, spektakl teatralno-historyczny i pytanie jak wyzej.
My mielismy 6 minut bo byla nas 3.

i ostatnie 4 cwiczenie:

1. W jaki sposob eventy moga zostac zapamietane przez ludzi?
2. Czy lubisz planowac sam czy wolisz jak ktos przygotuje wszystko za Ciebie i dlaczego?
3. Jak sport miedzynarodowy wplywa na relacje miedzy ludzmi?

Teraz zestaw mojej dziewczyny, ktora byla w parze.
1 cwiczenie:

1. skad pochodzisz i co lubisz w sowim miescie?
2. Komputery w Waszym zyciu.

2 cwiczenie

1set: 3obrazki: architekt, mama z dziecmi, zaklad mechanika i na kazdym z tych zdjec spory balagan, pytanie: dlaczego pracuja w takich warunkach? i pytanie do partnera: ktore warunki sa najgorsze?
2 set: 3 obrazki: ręka piszaca list, kobieta dajaca prezentacje w power pointcie i mezczyzna rozmawiajacy przez komorke w gorach. pytanie: czemu wybrali taki sposob przekazania informacji i jakie moga napotkac problemy?

cwiczenie 3 :
Ma powstac ksiazka pt. Fears & dreams, sposrod obrazkow macie wybrac ten, ktory wydaje sie najciekawszy na rozdzial do ksiazki;
obrazki: sklonowane misie, elektrownia napedzana wiatrem, spotkanie w ONZ, San Franisco nad morzem(tu nie wiem o co chodzi:) i pewie jeszcze ze 2 inne.

cwiczenie 4:
1. Czy spodobalaby Ci sie taka ksiazka?
2. Czy uwazasz, ze takie problemy lepiej sprzedaja sie jako ksiazka czy jako program TV?
3. Czy rodzice powinni czytac dzieciom?
4. Czy uwazasz,ze ksiazki czytane przez internet wyprą normalny sposob czytania?

Wiecej nie pamietamy.
Generalnie atmosfera byla u mnie bardzo przyzwoita, rozmawialismy z native speakerem a oceniala nas chyba Polka, sadzac po nazwisku.
pamietajcie, zeby sie trzyamc tematu i jezeli pytanie jest krotkie to sie nie rozwlekac. w 2 cwiczeniu nie przerywali nam, ale tez nie rozwijalismy tematu za bardzo.
w 3 pamietajcie o KOOPERACI, ja wiem, ze kazdy z was to doskonale wie,ale okazuje sie,ze jednak nie do konca, bo moja dziewczyna weszla z chlopakiem, ktory nie wiedzial w ogole co robic w 3 i zaczal opisywac sam wszystkie obrazki po kolei nie dopuszczajac jej do glosu!!w tym cwiczeniu najwazniejsza jest wspolpraca!!

Moja dziewczyna rozmawiala z Polka a ocenial Native i ona im przerywala w polowie zdania. u nas sie tak zdazalo tyko wtedy jak jedna dziewczyna zaczynala mowic nie na temat.

agma 76, im jestes starsza tym lepiej dla Ciebie bo wiecej o swiecie wiesz i masz bardziej wyrobione zdanie. szczegolnie przydatne jest to w long turnie, gdzie wiedza ogolna o swiecie wydaje sie byc najwazniejsza. a poza tym przeciez Ty tez mialas kiedys swoich nauczycieli:)

Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkim powodzenia!!
No miałam kiedys nauczycieli, ale żeby o nich dogłębnie się wypowiadać;))
Fajnie, ze tak dużo napisałeś i tyle pamiętacie, dzięki:))
Widzę, że tematy i obrazki się powtarzają, czy to tylko w Kraku czy jest szansa, że coś z tego będzie gdzieś w Polsce?
Pozdrawiam i powodzenia dalej:)
egzaminatorzy maja jedna ksiazke do speakingu i to jest obligaotryjne dla calej Polski a moze nawet i wiekszej czesci Europy lub swiata. ktos keidys wczesniej wspomnial, ze jest 18 zestawow wiec mysle, ze wszystkie one sa zamieszczone w tej ksiazce, ktora prawdopodobnie jest wydawana przez Cambridge specjalnie na potrzeby egzaminu w kazdej sesji.
Hej:)
Ja też zdawałam wczoraj w KrK i atmosfera była całkiem przyjemna...rozmawialiśmy z Polakiem a oceniał nas Native...

Część 1:
pytanie skąd jesteśmy,
miałyśmy same siebie zapytać o plany na przyszłość,
jakie programy w tv warto oglądać,

Część 2:
ja - cztery zdjęcia wypoczywających ludzi (kobieta siedząca na fotelu i czytająca książkę, facet śpiący w samochodzie, jakiś rolnik leżący na wozie i dwóch rycerzy leżących na trawie) - oczywiście compare and contrast two or three of them and tell which of presented ways of resting would be the most uncomfortable; do kumpeli pytanie o to której z tych osób jest najbardziej potrzebny odpoczynek
kumpela - cztery zdjęcia ludzi słuchających kogoś (grupa nurków słuchających instruktora, rodzina słuchająca dziadka, jakieś zebranie i pracownicy słuchający szefowej i jeszcze jakiś) - compare and contrast+tell why they are listening so carefully; pytanie do mnie - w którym przypadku uważne słuchanie drugiej osoby może być najważniejsze

Część 3:
miałyśmy zdjęcia osób ceniących różne wartości (grupka dziewczyn kończących szkołę, laska z kosmetykami, dwóch rowerzystów, facet z dzieckiem, kobieta z dzieckiem+telewizor+aparat fotograficzny+drukarka, facet z dużą ilością pieniędzy) i polecenie żeby wybrać dwa zdjęcia przedstawiające osoby które cenią w życiu coś ważnego+oczywiście pogadać o tych zdjęciach "so that we can hear you" jak powiedział nasz prowadzący:P

Część 4:
pytanie o to czy warto mieć ambicje w życiu;
co cenimy w życiu;
czy wyznawane przez nas wartości zmienią się za klkanaście lat

To chyba wszystko...mam nadzieje, że się przyda:)
Jeśli miałabym radzić to używajcie dużo zwrotów typu: I agree with you, but...; What do you think about it?; Well I think that...etc.
Oni to podobno kochają i tak naprawdę nie zwracają uwagi na to co mówisz, które obrazki wybierasz, tylko słyszą te wszystkie dziwne i nienaturalne frazy:D
Powodzenia!!!
Czesc. Dzieki bardzo za informacje co mieliscie na egzaminie. Ja zdaje 28 maja speaking a 29 listening. Reszte mam 11czerwca. Na pewno wam napisze co mialam - musimy sobie przeciez jakos pomagac:-). Zycze wszystkim powodzenia.
Witam wszystkich. Ja juz jestem po speakingu. Mialam zestaw ktory czesciowo pokryl sie z rzeczami ktore byly opisane na tej stronie:-).
Pytanie 1: skad pochodzisz, jaki jest twoj wymarzony dom i jak lubisz spedzac wolny czas.
Pytanie 2: zestaw obrazkow: opisac i porownac obrazki oraz ktora z form transportu jest najwygodniesza. Na pierszym obrazku bylo dwoje gosci niosacych cos w koszach wiklinowych na plecach, na drugim byl gosciu ktory szedl po wodzie w podwinietych spodniach i ciadnal za soba jaks lodz, albo sanie wypelnione rzeczami. Na ostatnim obrazku byl gosci ktory niosl na glowie sterte kapeluszy.
Moja kolezanka miala nstp. obrazki: na pierwszym grupa chlopcow wychodzaca ze szkoly, na drugim grupa dziewczyn (narciarek) wjezdzajaca chyba na stok kolejka krzeselkowa, na ostatnim byla druzyna pilkarska starszych panow. Trzeba bylo porownac te obrazki i naspisac ktora grupa najwiecej korzysci daje czlonkom (czy cos takiego).
Pytanie 3: Bylo pare obrazkow (dziecko przy komputerze, hipermarket, pocia...) i trzeba bylo wybrac ktore osiagniecie techniki przynioslo nam najwiecej korzysci. Kolejne pytanie tez dotyczylo rozwoju techniki.
To chyba na tyle. Mam nadzieje ze komus przydadza sie te pytania.
dziekujemy:)
ludzie!!!
a gdzie reszta zdajacych?
przeciez nie tylko 5 os. ma juz speaking za soba...
opiszcie swoje egzaminy!!!
miejcie troche serca dla pozostalych:)
Nie wszyscy czytają tę stronkę:)
Ja liczyłam na jakieś wskazówki, bo speaking miał się zaczynać 18 maja. Ale się przeliczyłam:) Wam przynajmniej jest raźniej.
Jest może jakiś listening w tą niedzielę?
A czy jest szansa, aby ten sam listening pojawił się w innym mieście? Chyba nie, co?:)
nie wiem jak jest z listeningiem, ale słyszałam, że część pisemna we wszystkich krajach jest tego samego dnia o tej samej godzinie i że wszyscy piszą ten sam zestaw pytań:) ktoś mi sugerował, że w związku ze strefami czasowymi ten test można znaleźć w Internecie przed naszym egzaminem w Polsce, co wy o tym sądzicie? moim zdaniem to ściema, raczej w Cambridge pewnie przewidzieli taką możliwość, nie?
Listeningi sa na bank takie same. 100%. A co do writingu i readingu to jest tez ten sam, zdawalam 2 lata temu w UK i wiem, ze w pl mieli takie same. W tym roku znow UK i zdaje pisemna czesc jak wszyscy 11.06.
czyli że trzeba 11 czerwca przekopywać Internet w poszukiwaniu testu...:) ale to jest śmieszne, serio, tyle czasu poświęciłam na naukę, a te przeprowadzanie tego testu jest nieprzemyślane...
hmmm liczysz ze ktos ze zdajacych w Japonii umiesci test :P ciekawa sprawa :) jak bede mial tego dnia wolne to obczaje neta, ale watpie zebym cos znalazl. Mysle ze nie ty jedna na to wpadlas :P
ja na nic nie liczę i na nic nie wpadłam, tylko mówię, że ktoś mi o tym mówił
Ja kilka listeningów. Gdy moja koleżanka zdawała jedna grupa miała co innego, a gruga co innego, ale to też jakiś ograniczony zestaw:)
Listeningi tez sie zawsze powtarzaja, ale jest po prostu kilka zestawow. A czasami w zestawach mieszaja tylko czesci. Wiec zdecydowanie WARTO o nich tez tu pisac:).
No pewnie, że warto, więc też oczekuję pierwszych opinii:)
Olgita chyba dzis miała listening, może nam coś napisze:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia