Witam serdecznie
Ja tez wczoraj zdawalem w Krakowie razem z moja dziewczyna.
Wydaje mi sie, ze Krakow poszedl na pierwszy ogien w Polsce:)
Chcialem bardzo wejsc z moja dziewczyna, ale niestety wolali nas po numerkach i tak sie zlozylo u mnie, ze kilka osob nie przyszlo i zostalo nas 3, chwile poczekalismy na spoznialskich, ktorzy nigdy sie nie pojawili wiec weszlismy we trojke. niezly szok na dziendobry:)
Ale do rzeczy:
Nasze tematy to:
W pierwszym cwiczeniu:
1.Skad jestes do wszystkich.i tutaj przestroga:nalezy odpowiedziec: jestem z krakowa lub np. ze skawiny i tyle!!
2. Co lubisz w swoim miescie?
3. Jak dlugo uczysz sie angielskiego?
4. Jaki byl Twoj ulubiony nauczyciel?
5. Jakie sa Twoje plany na przyszlosc?
6. Jaki jest Twoj wymarzony dom?
Cwiczenie 2:
Compare i contrast:
mielismy 3 set of pictures, kazdy z nas mial 2 obrazki do omowienia i tak:
1set: matka z dziecmi i mala dziewczynka z jeszcze mniejsza siostryczka(chyba siostrzyczka:)
2set: spotkanie kilku osob w takiej dostojnej bibliotece i drugiego nie pamietam, tez jakis rodzja spotkania chyba
3 set: grupa mlodych muzykow grajacych na ulicy oraz ludzie na jakiejs zaglowce podczas zawodow(przynajmniej ja tak powiedzialem:) bo inne lodki byly w tle.
do wszystkich z nas takie samo pytanie: How these people rely on each other and what will happen if something goes wrong czy cos takiego.
Nie mielsimy pytan zeby skomentowac do partnera tylko wszyscy we trojke mielismy wybrac jeden obrazek spoosrod 6, ktory najlepiej odzwierciedla poleganie na sobie.
Cwiczenie 3 mielismy takie samo jak opisala juz wczesniej przez lucja200
czyli:
rodzina pakująca rzeczy na wycieczkę do samochodu, stadion piłkarski podczas meczu, jakiś pochód/parada, grupa negocjującyh osób, ciężarówka do przeprowadzek, spektakl teatralno-historyczny i pytanie jak wyzej.
My mielismy 6 minut bo byla nas 3.
i ostatnie 4 cwiczenie:
1. W jaki sposob eventy moga zostac zapamietane przez ludzi?
2. Czy lubisz planowac sam czy wolisz jak ktos przygotuje wszystko za Ciebie i dlaczego?
3. Jak sport miedzynarodowy wplywa na relacje miedzy ludzmi?
Teraz zestaw mojej dziewczyny, ktora byla w parze.
1 cwiczenie:
1. skad pochodzisz i co lubisz w sowim miescie?
2. Komputery w Waszym zyciu.
2 cwiczenie
1set: 3obrazki: architekt, mama z dziecmi, zaklad mechanika i na kazdym z tych zdjec spory balagan, pytanie: dlaczego pracuja w takich warunkach? i pytanie do partnera: ktore warunki sa najgorsze?
2 set: 3 obrazki: ręka piszaca list, kobieta dajaca prezentacje w power pointcie i mezczyzna rozmawiajacy przez komorke w gorach. pytanie: czemu wybrali taki sposob przekazania informacji i jakie moga napotkac problemy?
cwiczenie 3 :
Ma powstac ksiazka pt. Fears & dreams, sposrod obrazkow macie wybrac ten, ktory wydaje sie najciekawszy na rozdzial do ksiazki;
obrazki: sklonowane misie, elektrownia napedzana wiatrem, spotkanie w ONZ, San Franisco nad morzem(tu nie wiem o co chodzi:) i pewie jeszcze ze 2 inne.
cwiczenie 4:
1. Czy spodobalaby Ci sie taka ksiazka?
2. Czy uwazasz, ze takie problemy lepiej sprzedaja sie jako ksiazka czy jako program TV?
3. Czy rodzice powinni czytac dzieciom?
4. Czy uwazasz,ze ksiazki czytane przez internet wyprą normalny sposob czytania?
Wiecej nie pamietamy.
Generalnie atmosfera byla u mnie bardzo przyzwoita, rozmawialismy z native speakerem a oceniala nas chyba Polka, sadzac po nazwisku.
pamietajcie, zeby sie trzyamc tematu i jezeli pytanie jest krotkie to sie nie rozwlekac. w 2 cwiczeniu nie przerywali nam, ale tez nie rozwijalismy tematu za bardzo.
w 3 pamietajcie o KOOPERACI, ja wiem, ze kazdy z was to doskonale wie,ale okazuje sie,ze jednak nie do konca, bo moja dziewczyna weszla z chlopakiem, ktory nie wiedzial w ogole co robic w 3 i zaczal opisywac sam wszystkie obrazki po kolei nie dopuszczajac jej do glosu!!w tym cwiczeniu najwazniejsza jest wspolpraca!!
Moja dziewczyna rozmawiala z Polka a ocenial Native i ona im przerywala w polowie zdania. u nas sie tak zdazalo tyko wtedy jak jedna dziewczyna zaczynala mowic nie na temat.
agma 76, im jestes starsza tym lepiej dla Ciebie bo wiecej o swiecie wiesz i masz bardziej wyrobione zdanie. szczegolnie przydatne jest to w long turnie, gdzie wiedza ogolna o swiecie wydaje sie byc najwazniejsza. a poza tym przeciez Ty tez mialas kiedys swoich nauczycieli:)
Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkim powodzenia!!