CAE-SPEAKING!czy ktoś już zdawał?

Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna
Witam wszystkich. Mialam wczoraj listening ale tak kiepsko poszlo, ze nie chce mi sie nawet o tym pisac, no ale zrobie to dla Was.
Po pierwsze widzialam ze ktos wczesniej sie zastanawial ile jest zestawow do listeningu. Wydaje mi sie ze sa 4: A,B,C i D. Ja mialam C.
Dwie pierwsze czesci byly takie w miare, dwa teksty do uzupelnienia.
Pierwszy byl o ziemniakach. Przeprowadzony jest wywiad z gosciem ktory napisal ksiazke o historii ziemniaka. Trzeba bylo podac tytul ksiazki (Universal Vegetable), a potem byla historia ziemniaka. Pamietam ze w tym tekscie wstawilam nstp. slowka: population, industrial towns, potatoe crisps, rice or pasta.
Drugi tekst byl o gosciu nalezacym do grupy pletwonurkow. Trzeba bylo podac ile jest czlonkow tej grupy (chyba 300), jak powstala ta grupa (zaczelo sie od szukania perel), dzie ten gosciu lubi najbardziej nurkowac (Red Sea).
W trzeciej i czwartej czesci byl test wyboru. Naprawde nic z tego nie pamietam. Pytania byly dlugie i trzeba bylo sie wczytac zeby wychwycic roznice miedzy nimi i wiedziec co odpowiedziec. Ja nie zdazylam przeczytac calego tekstu zanim zaczelo leciec nagranie. Musialam czytac pytania jeszcze raz w czasie nagrania co spowodowalo ze nie moglam sie skupic na tym co mowili, wiec w konsekwecji musialam w wiekszosci zgadywac.
Mam nadzieje ze Wam lepiej pojdzie.
Pozdrowienia.
Hej! dzięki za informacje:) głowa do góry, napewno będzie dobrze!!!!
A jakie było 4 zadanie? I gdzie zdawałaś?
Powodzenia dalej:)))
Czwarte zadanie bylo takie same jak trzecie - test wyboru.
A jesli chodzi o to gdzie zdaje to nie zdaje w Polsce tylko w Wielkiej Brytanii, ale testy i tak te same sa wszedzie.
A gdzie w UK zdajesz? Ja zdaje w Bristolu 8 i 11.06.

POzdrawiam.
Ja zdaje w Peterborough.
Ja jutro (1.06) zdaje w Warszawie. Ktoś już zdawał w stolicy?? :)
Hejka,

Właśnie wróciłam ze swojego speakingu. Moje pytania już się pojawiły na forum, ale napiszę jeszcze raz :)
1) Gdzie mieszkamy?
Co nam sie podoba w Poznaniu?
Jak długo uczysz sie angielskiego?
Jak lubimy spędzać weekend?

2)mój zestaw: 3 obrazki - dwóch facetów z wielkimi torbami powkładanymi w koszyki wiklinowe, które nieśli na plecach, wyglądali jak jacyś uchodźcy, koleś, który ciągnie jakaś torbę za sobą w wodzie i mężczyzna niosący na głowie dużo kapeluszy. I pytania dlaczego oni noszą te rzeczy i dokąd mogą iść?
I pytania do kumpeli: Which transport is the most difficult?

zestaw kumpeli: 3 obrazki - Grupa chłopców wychodzących ze szkoły, drużyna piłkarska starszych panów, ludzie na kolejce krzesełkowej.
There are people on pictures. Compare, contrast and say what connect these groups of people. How can it influence on their future.
i pytanie do mnie: How important is to have friends?

3)polecenie zeby omówić jak postęp wpłyną na nasze życie i które dwa najbardziej wpłynęły na nasze życie
i obrazki (były ułożone parami)
rolnik na polu pracujący ręcznie - kombajn na polu
ludzie w klasie na lekcji - młodzież przed komputerem
mały sklep i kolejka w środku - superamarket
stara stacja pkp - metro
pani domu odpoczywajaca po sprzataniu leżąc na kanapie - ludzie oglądający TV

4)Pytania wokół technologii
Czy uważasz, że technologia bardzo zmieniła Twoje życie?
Czy myślisz, że za kilka lat świat będzie lepszy?
i parę innych :D
dziekujemy bardzo!!!
:)
Witam wszystkich, wczoraj miałam speakin w Gdańsku, o to mój zestaw:
1. jak się nazywam, skad jestem i czy lubię swoje miasto, koleżanka miała pytanie o swój wymarzony dom, a obie miałyśmy odpowiedzieć, co robimy w weekendy
2. Pytanie drugie związane było z zestawem obrazków:ja miałam trzy związane z muzyką:
1. jakiś dj w dyskotece miksujący muzykę
2. orkiestr symfoniczna
3. jakaś grupa grająca na gitarze w bibliotece.
Pyt. dotyczyło różnic i podobieństw i który z nich musi się najbardzie skupić na swoim zajęciu.
Koleżanka miała zestaw, który się już powtórzył na forum:lekarkę dającą zastrzyk zwierzęciu, ktoś zajmujący się obrazem w galerii i kobietę robiącą coć z gliny. Też miała wskazać na to,dlaczego oni się tak koncentrują i powiedzieć, kto z nich najbardziej
W pytaniu 3 miałyśmy obie obrazki ze sławnymi osobami i miałyśmy razem dyskutować o tym, ktora z gwiazd najbardziej musi się poświęcić dla sławy, ja wskazałam modelkę, koleżanka gwiazdę rocka, na sam koniec koleżanka miała odpowiedzieć na pyt., czy to młodzież powinna brać przykład z gwiazd, a ja czy dziennikarze powinni pisać o życiu prywatnym gwiazd
Ostatnie pytanie, które padło dotyczyło cech, które dana gwiazda musi mieć, aby zapisac na kartach historii kina
To wszystko, czas strasznie szybko mi minął, po tym wszystkim odkryłam, że jest mnóstwo rzeczy, o których nie powiedziałam, nie ma czasu na zastanowienie.
Mam nadzieję, że nie najgorzej nas ocenili.
Jak się rozgadywałyśmy to nam przerywano, miałyśmy dwie Polki, a więc nie nativów.
Pozdrawiam wszystkich zdających!!!
Dzisiaj miałem speaking w Warszawie.

Part 1:
Skąd pochodzę? (którka odpowiedź oczekiwana)
Jak długo się uczę angielskiego?
Zadajcie sobie pytania o to co chcecie osiągnąć w przyszłości.

Part 2:
Obrazki koleżankami, ludzie coś tam sobie pokazują, było na forum.
Moje obrazki: Ludzie korzystający z rożnych zmysłów: Babka u fryzjera, dzieci oglądające coś przez lornetkę, faceci testujący kawę. Compare and contrast i powiedz w jakim celu używają tych róźnych zmysłów.

Part3:
Różne reklamy różnych produktów: samochód na wodzie, babka z jakąś biżuterią, dziecko bawiące się zabawkami a przy okazji uczące się matematyki, jakaś kobieta jedząca super lekkie i nietuczące słodycze. Super telewizor kolorowy. Która reklama jest najlepsza i najbardziej przekonywywująca. :)

Part 4:
Pytania o reklamę :) Były na forum :)świat bez reklam czy kłamią itp.

MI wasze posty bardzo pomogły, dziękuję! Mama nadzieję, że ja też Wam pomogę!
Powodzenia! ja jestem bardzo zadowolony, atmosfera bardzo przyjazna, miłe panie, wszystko SUPER!
Bardzo prosze o wytlumaczenie o co chodzi w pierwszej czesci speakingu, kiedy trzeba sobie nawzajem zadac pytanie - np. jak wczesniej przytoczone 'rola IT w Twoim zyciu'. Jesli np. zadalabym pytanie 'czy potrafisz sie obyc bez komputera'...to ta druga osoba ma sie rozwodzic nad tym, mamy poprowadzic dyskusje, czy chodzi o krotkie pytanie z krotka odpowiedzia?
Ja już po, dziś w Łodzi:)
Wszystko o czym pisaliście było:
I. Skąd jesteśmy? Co lubimy w Łodzi najbardziej:)
Miałyśmy porozmawiać o tym jak spędzamy weekendy.
II.Compare and contrast...Koleżanka-było już: ludzie zwiazani z morzem: windserfingowcy, facet badający wrak, rybak i dlaczego oni wykonują te czynności, pytanie do mnie: who enjoys most...?
Mój zestaw: ludzi z różnymi problemami: facet śpi w pracy na biurku, mama z rozwrzeszczanymi dzieciakami, dzieci w czasie powodzi lub po jakiejs ulewie, laska siedząca na walizce i na siłę ją zamykająca - co spowodowało problemy, jak można je rozwiązać?
III. Reklama, pisaliscie o tym: różne rodzaje reklam, która najbardziej przemawia-babka w naszyjniku, I-pod, Whiskas, TV, samochód na falach, laska ze słodyczami..
IV. Dyskusja o reklamie-czy zawsze mówi prawdę, wady i zalety zakupów przez intenet.
Więcej nie pamiętam, zleciało szybko:) Prowadziła Polka, Anglik notował. Poszło nam nieźle uważam, ale zawsze mogło być lepiej:) No, ale egzamin ustny przeszedł już do historii, teraz 7 i 11 czerwca:))Prawie jak nasza reprezentacja na Euro, tylko że oni 8 i 12 czerwca:))))
Chciałam podziękować wszystkim, którzy podawali swoje tematy, gdyż naprawdę bardzo mi pomogli:)) Wszystkim życzę powodzenia, tym przed którymi jeszcze speaking i rzecz jasna w dalszych częściach:)
Ja też już po w Łodzi. Faktycznie częściowo się powtarzały.
I. Skąd jesteśmy, co lubimy w tym mieście.
Jak długo uczymy się angielskiego.
Najciekawsza podróż życia.
II.
Moje: obrazki ze zmysłami (już wymienione wyżej) - infolinia, testerzy kawy, chłopcy z lornetka, para na zakupach wąchająca owoce. Pyt: Jak wykorzystują zmysły i jakie mogą być konsekwencje.
Pyt do drugiej osoby: Dla kogo jest najważniejszy dany zmysł.
Drugi zestaw: obrazki z ludźmi patrzącymi na coś i słuchającymi- robotnicy przy płocie, pracownicy nad tubką pasty, pracownicy w biurze, rodzina na zakupach i coś jeszcze. Pyt: jak się czuje słuchacz.
Pyt do drugiej osoby: Dla kogo jest najważniejsze aby uważnie słuchał.
III.
Rysunki z dziećmi: na nartach, przy tablicy, chory chłopiec z samolocikami, wycieczka, w jaskini itp. Pyt: O wspomnieniach, które zostaną zapamiętane czy coś takiego.
IV.
Czy to prawda, że lepiej uczymy się przez doświadczenia.
Używanie komputera do nauki.
Czy ważne są różnorodne doświadczenia zbierane przez całe życie.

Więcej nie pamiętam i bardzo żałuję :)

A przepytywał nas native, Polka notowała.

Powodzenia wszystkim.
Zapraszam na forum, gdzie autentyczni egzaminatorzy Cambridge odpowiedzą na wszelkie wasze wątpliwości dotyczące części egzaminu. Jest tam już sporo informacji – warto zaglądnąć! Strona jest w budowie, ale specjalnie dla Was uruchomiliśmy dostęp do formu w okresie egzaminacyjnym. Oto link: http://www.oxfordschool.toox.pl/forum/pokoj/2
Może jeszcze ktos napisze o swoim speakingu..

BTW, kto z Krakowa ma speaking 8 czerwca kolo 15.00 ;) ?
no hej wszystkim! ja dzis mialam speaking we Wroclawiu, wszystkie zadania sie powtórzyły, wiec za bardzo Wam nie pomogę:
1.skad pochodzisz, co Ci sie tam podoba, od kiedy oczysz sie ang?
i pytanie,ktore mialysmy sobie zadac to najbardziej zapamietana, cze ekscytujaca podroz w Twoim zyciu.
2. zestaw obrazkow z injecting animal, painting,... - porownać + which profession give most satisfaction & why they need to be careful
zestaw kolezanki: DJ, orkiestra symfoniczna i koleś grający na gitarze przed ludźmi chyba w jakies bibliotece, pytanie do mnie- w ktorej sytuacji publiczna jest najbardziej zaangazowana?
3. modelka, gwiazda rocka, cukiernik przygotowujacy torty, zdobywca oskara, grupa himalaistów i jeszcze cos; pytania nie pamietam(chyba za bardzo zestresowana bylam),ale podobne jest na forum
4.czy mlodziez powinna brac przyklad z gwiazd sportu i muzyki?
czy dziennikarze powinni pisac o prywatnym zyciu gwiazd.

Jak widzicie nic nowego,ale moze akurat sie komus przyda:)
Na listeningu mialam zestaw c, tez wczesniej opisany(ten z ziemniakami)

Pozdrawiam!!i powodzenia w środę!
no hej wszystkim! ja dzis mialam speaking we Wroclawiu, wszystkie zadania sie powtórzyły, wiec za bardzo Wam nie pomogę:
1.skad pochodzisz, co Ci sie tam podoba, od kiedy uczysz sie ang?
i pytanie,ktore mialysmy sobie zadac to najbardziej zapamietana, cze ekscytujaca podroz w Twoim zyciu.
2. zestaw obrazkow z injecting animal, painting,... - porownać + which profession give most satisfaction & why they need to be careful
zestaw kolezanki: DJ, orkiestra symfoniczna i koleś grający na gitarze przed ludźmi chyba w jakies bibliotece, pytanie do mnie- w ktorej sytuacji publiczność jest najbardziej zaangazowana?
3. modelka, gwiazda rocka, cukiernik przygotowujacy torty, zdobywca oskara, grupa himalaistów i jeszcze cos; pytania nie pamietam(chyba za bardzo zestresowana bylam),ale podobne jest na forum
4.czy mlodziez powinna brac przyklad z gwiazd sportu i muzyki?
czy dziennikarze powinni pisac o prywatnym zyciu gwiazd.

Jak widzicie nic nowego,ale moze akurat sie komus przyda:)
Na listeningu mialam zestaw c, tez wczesniej opisany(ten z ziemniakami)

Pozdrawiam!!i powodzenia w środę!
Hej:) Ja mialam dzis speaking w krk- atmosfera bardzo przyjemna, pan staral sie mowic jak najwyrazniej;)
Pytania juz czesciowo zamieszczone na forum.
Skad jestes, jak dlugo uczysz sie ang.
Part 1- zadajcie sobie pytania o festiwale lub inne wydarzenia kulturalne organizowane w waszych miastach.
Wymarzony dom- jak powinien wygladac.
Part 2 - zestaw juz opisany- kobieta robiaca zastrzyk zwierzeciu, kloes na drabinie w muzeum i kobieta robiaca glinany garnek- dlaczego musza uwazac + ktora daje najwieksza satysfakcje.
Obrazki kolezanki- opisane juz wczesniej- dj, orkiestra i cos tam jeszcze- mnie zapytali, ktora widownia jest najbardziej zaangazowana.
part3- tez juz opisane- o reklamie- ktore najbardzie przemawiaja do ludzi i ktora zyskalaby nagrode w competition na najlepsza reklame- obrazki przedstawily laske z czekoladkami, samochoe, telewizor, i-pod, dziecko z zabawka i cos tam jeszcze.
No i ostatnie pytanie- wady i zalety kupowania rzeczy przez neta.
To tyle- wiecej grzechow nie pamietam...
Generalnie bylo milo, ale zzarly mnie troche nerwy na poczatku. Powodzenia Wszystkim- might the force be with U ;)
dzięki wszystkim którzy zamieścili tu swoje speakingi.
ja zdawalam dzis i dostalam zestawy o ktorych czytalam tutaj na forum: o ludziach wskazujących na coś- opisywalam 2: 1-dwoch facetów patrzy w kartki a za nimi stoi trzeci i cos im wskazuje. powiedzialam ze sa w pracy, byc moze przygotowuja jakas konferencje lub program tv. 2-rodzina w supermarkecie z ojcem ktory wskazuje na jakis produkt
trzecia czesc byla o zmyslach, tez juz bylo na forum
nastepne zadania dotyczyly reklamy.

ogolnie atmosfera byla mila
najbardziej sie balam ze sie zatne ale na szczescie do tego nie doszlo. niestety cos za cos: zapomnialam o uzywaniu takich zwrotow jak ; as far as i'm concerned, to my mind, the way i see it, i agree with you to some extend... nerwy mnie zjadly i chyba wogole malo mowilam.

powodzenia:)

aha z listeningu niewiele pamietam straszny byl ten tekst o tych tkaninach czy czymśtam. mam traume;/
Bardzo dziękuje za zamieszczenie tematow! Strasznie mi pomogly!
Ja bylam w grupie of three. Mialysmy dokladnie ten sam zestaw co poprzednia, trzyoosobowa grupa. Ale moze po kolei:

part I:
-Do you work or study?
-Ask each other whay do you like doing in your free time (albo weekends??)
-What kind of tv programmes are worth watching?
-How long have you been learning English?

part II:
Po dwa obrazki z ludzmi ktorzy polegaja na sobie (nie mialysmy zadnego wyboru).
-Jedna z nas miala dwie siostrzyczki + przyjaciol ktorzy zamowili pizze ;)
-Druga miala matke z dziecmi + grupe mezczyzn siedzacych w bibliotece nad czyms
-Trzecia miala tez jakies dwie grupy chyba przyjaciol ale juz nie pamietam bardzo
Pytanie: Compare and contrast saying how can these people rely on each other and what might happen if something goes wrong. Jakos tak.
Na koncu do wszystkich to samo pytanie:
-Ktory obrazek najbardziej odzwierciedla poleganie na sobie?

Part III:
Mialysmy ludzi uprawiajacych rozne zawody. Pytanie: Przedyskutuj jakie moga byc wady i zalety kazdego zawodu + wybierz zawod ktory ma najwieksze dlugoterminowe perspektywy ;). Na obrazkach: aktorka, astronauci, lekarz, kucharze, projektant mody i nauczycielka.

PArt IV:
-Jakie powinien miec czlowiek cechy w miejscu pracy?
-Jak mozna ulepszyc system szkolnictwa w Polsce?
-Kto powinien mlodym radzic jaka droge wybrac w zyciu?
-Jakie zawody sa przyszlosciowe?

Ogolnie nasz interlocutor moglby byc przyjemniejszy.
Zaobserwowalam ze oceniajaca osoba ma czas na uzupelnienie naszych kart przez caly part I, wiec nas wogle nie slucha. Potem, poczawszy od czesci II, ocenia nas w poszczegolnych kategoriach. Wtedy z kolei interlocutor ma czas na drzemke :-P
faktycznie pyt sie powtarzaja ja mialam juz takie co sie tu pojawily to nie bede pisac. Niezle to forum:D
ja w zad pierwszym miałam opowiedzieć które części polski polecam, koleżanka o nauczycielu, którego zapamięta. potem miałysmy ze sobą rozmawiać o tym co lubimy robić przez weekend, ogólnie spoko temat;) w części drugiej ja miałam obrazki z ludzmi, którzy w jakiś sposób używają zmysłów, opisać jakie zmysły mają znaczenie, kiedy sie ich używa, kol. miała skomentować, w jakich sytuacjach zmysły są najbardziej przydatne i który zmysł jej zdaniem najważniejszy. ona miała obrazki z ludzmi którzy na coś wskazują, był pan pokazujący na tubkę chyba od pasty do zębów, w sklepie i więcej nie pamiętam.. a ja miałam skomentować, jaką rolę pełni wskazywanie, czy mniej więcej coś takiego..;D w 3 części obrazki z różnymi wartościami. były produkty do upiększania, nowoczesne telewizory, rodzina, pieniądze, edukacja i jeszcze coś ale nie pamiętam już co. trzeba było wybrać 2 największe wartości. w ostatnij części pytania o nasze ambicje na przyszłość, czy najlepsze rzeczy w życiu są za darmo, czy priorytety i wartości zmienią się w przyszłości. mniej więcej tyle. ;p
Witam wszystkich.

Zdawalam wczoraj w Bristolu i mialam nastepujacy speaking:

1.skad jestem/ moja najbardziej ekscytujaca podroz zycia

2. 4 obrazki: mama z dwojka dzieci, jedno sie wyrywa trzymajac mame za reke, drufie siedzi w wozku/ dziewczyna-nastolatka, pakujaca sie, siedziaca na walizce z ktorej wypadaja ciuchy, nie moze sie spakowac/koles w biurze zawalony dokoumentami i spiacy na biurku/ powodz w miescie - rodzina idaca srodkiem ulicy w kaloszach. Pytanie porownaj mowiac dlaczego w takiej sytuacji moga osoby sie znajdowac i co mozna zrobic zeby z nich wyjsc. Kolezanka: ktora sytuacja jest najtrudniejsza?

3. 7 obrazkow, kobieta z naszyjnikiem - bardzo wyrozniajacym sie/ kobieta z czekoladkami/telewizor plazma z wyplywajaca farba z telewizora (ze az taki trojwymiar)/samochod brudny od lap kota i w srodku auta whiskas/samochody jadace przez gleboka wode. Pytanie ktory obraz by sie najlepiej sprzedal na reklame.

4. W reklamie glos czy dzwiek jest najwazniejszy/czy reklama mowi prawde czy klamie.

Ogolnie malo czasu, myslalam, ze ostatnia czesc bedzie dluzsza, pytania tylko 2 i po sprawie.

Mam nadzieje, ze komos jeszcze sie to przyda. Pozdrawiam.
Nie wiem, czy ktoś jeszcze będzie zdawał, ale może się przyda... Miałam kompletnie inne obrazki ;-)

1. tradycyjnie, skąd jesteśmy, co nam się podoba w naszym mieście. Siebie nawzajem miałyśmy zapytać o znaczenie komputerów w życiu człowieka.
2. Trzy zdjęcia: fotograf z modelką, fotograf w dżungli robiący zdjęcie jakiej małpie, fotoreporterzy na konferencji. Miałam powiedzieć, który z nich ma najtrudniejszą prace i czyje zdjęcia mogą być najbardziej atrakcyjne.
Koleżanka dostała taki zestaw: facet za biurkiem ślęczący nad papierami, dzieci w parku i wioślarze załamani po przegranej. Miała opisać ich emocje i czym mogą być spowodowane. Pyt. do mnie: czyje emocje są najsilniejsze.
3. Zdjęcia przedstawiające różne wartości (to już chyba było opisane): rodzinka, gość z pieniędzmi, studentki, kosmetyki... Co jest najważniejsze w dzisiejszym świecie, na co ludzie powinni zwracać uwagę.
4. Kto ma największy wpływ na to, jakie wartości są dla nas ważne.
Mam pustkę w pamięci, ale chyba na koniec tylko to jedno pytanie nam zadał... ;-) Ogólnie chyba nie były jakieś specjalnie trudne.
Pozdr.
Aha, jeszcze jedno - czy ambicje w życiu sa ważne, czy możemy obejśc się bez nich :)
dzięki bardzo wam wsyztskim:)

czy jeszcze ktoś miał inne obrazki niż te opisane na forum?
Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia