Co do nagrania z brother, sun, etc. to jest już trochę stare, więc podejrzewam, że jakbym nagrał je ponownie to byłoby z tym lepiej.
A co do twojego pytania - teoretycznie zacząłem sie uczyć mając jakieś 6 lat, teraz mam prawie 18, co daje niecałe 12 lat "nauki". Prawdą jest jednak, że język na poziomie komunikatywnym zacząłem ćwiczyć mając jakieś 14-15 lat. Biorąc pod uwagę egzaminy Cambridge ESOL to by było mniej więcej: FCE - 15, CAE - 16, CPE - 17 (ten wiek to w poziom kursów, bo egzamin zdawałem tylko ostatni, CPE).
Jeśli chodzi o ćwiczenie akcentu to jest to kwestia ostatnich 4 miesięcy - od kwietnia-maja 2007 do teraz. Ze wzgłedu na to, że jestem w Polsce w grę wchodziło jedynie słuchanie BBC i mówienie do siebie. Przez to ostatnie zostało mi już myślenie po angielsku i nieumyślne wprowadzanie angielskich zwrotów do j. polskiego. Ale znajomi mieli ubaw jak ostatnio przez przypadek powiedziałem, że "byłbym w stanie lepiej spędzić te pieniądze" :) Przez ostatnich kilka tygodni dochodzą do tego Skypecasty i rozmawianie ze znajomymi z UK.
Myślę, że to w zasadzie tyle - reszta to po prostu ciężka praca :)