Dodatkowe informacje dot. oceny

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Dziś otrzymałam wyniki z egzaminu FCE. Zaliczyłam na 79%, czyli na ocenę B. Jednak byłam bardzo zaskoczona wynikami z poszczególnych części. Po egzaminie byłam pewna, że najlepiej poszło mi mówienie, pisanie i słuchanie, a najgorzej gramatyka i czytanie. Okazało się, że jest zupełnie odwrotnie. Mówienie, według załączonej tabelki, poszło mi najgorzej i jestem dosłownie zszokowana, bo zawsze szło mi bardzo dobrze - miałam speaking z różnymi lektorami i dawali mi spokojnie 18/20 punktów. Z resztą często przebywam za granicą, więc jednak się nabiera tej płynności. Partnerkę do rozmowy miałam super, obie mówiłyśmy płynnie, popełniałam raczej drobne błędy, idealnie zmieściłyśmy się w czasie.
I tutaj mam pytanie. Czy jest możliwość uzyskania bardziej szczegółowych informacji o ocenie z konkretniej części egzaminu. Jestem po prostu ciekawa, za co obcięli mi te punkty ;) B też nie jest złe, ale zdziwiłam się, że "zawaliłam" akurat speaking. Myślałam, że jeśli z czegoś będzie mniej punktów, to będzie to czytanie.

Tutaj tabelka: http://img813.imageshack.us/img813/4307/fcez.jpg
Rozmawiałyście tylko na temat czy też koło tematu? Takie lanie wody, aby jak najwięcej powiedzieć. To powinnaś sama umieć ocenić.

Używałaś idiomów i słów, które nie pasowały do kontekstu czyli popełniłaś przerost formy nad treścią i brzmiałaś sztucznie? To niekoniecznie sama ocenisz.

To samo z pisaniem.

edytowany przez eva74: 27 sty 2012
Raczej nie lałyśmy wody, bo w sumie ciekawe tematy nam się trafiły, więc nie trzeba było zmyślać i kombinować ;)
Szczerze mówiąc podeszłam do egzaminu jak do normalnej rozmowy z native speakerem. Wiadomo, że nie całkiem na luzie, bo nie wypada, ale jednak swobodnie. Miałam tyle szczęścia, że i w Polsce i za granicą mogłam sobie swobodnie rozmawiać z native speakerami i to nie na zasadzie "rozmowa przygotowująca do FCE", bo to moi znajomi, więc rozmawialiśmy sobie o wszystkim i o niczym. To naprawde pomaga i łatwo rozpoznać osobę, która miała okazję sobie tak język podszkolić. Moja partnerka mówiła na podobnym poziomie co ja, równie płynnie i swobodnie. I oczywiście okazało się, że była kilka tygodni w Anglii - tego nie da się wyuczyć na kursie, przynajmniej moim zdaniem.

Nie wiem, jedyne co mi przychodzi na myśl, to może fakt, że szybko mówiłam, ale ja zawsze szybko mówie. Poza tym zawsze jest presja, że się czas skończy, więc lepiej szybciej, niż wolniej ;)

Czyli nie ma możliwości zobaczenia dokładniejszej informacji o ocenie?
I think you'd have to file an appeal.

http://www.cambridgeesol.org/exams/results/index.html#appeals
Zgadzam się, że wyniki mogą byc troche zaskakujace. No ale tak to już jest. Wydaje nam się, że mówimy płynnie i swobodnie ale na egzaminie oni oceniają różne elementy speakingu i mimo, ze duzo się powiedziało, to wynik nie jest exceptional. Też tak miałem :) Speaking jest jednak troche niewymierny. Choć są kryteria itd, itp. A przy readingu i UoE jest prosta sprawa. Albo dobra odpowiedź albo zła.
Ocena B jest bardzo dobra. Masz motywację do nauki i nie osiadasz na laurach. Ważne , że zdałaś. Teraz możesz zabrać się za CAE.
Wglądu do pracy czy jakiegos protokołu ze speakingu, z tego co wiem, to nie ma. Mozna prosić o ponowne przeliczenie punktów (ale za dodatkową opłatą).

»

Pomoc językowa - tłumaczenia