TEMAT MATURALNY ROZSZ.

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 79
poprzednia |
hej ludzie, nie zapomnijcie o tych,co angielski maja pozniej niz w poniedzialek i wtorek i wpiszcie jaki byly tematy :) i oczywiscie pochwalcie sie wynikami :)
wszystkim zycze powodzenia... jak i sobie:) rocznik 1986 iiijeeee :)
Popieram napiszcie swoje tematy :)

I też trzymam kciuki.
dobra - poki co wiem,ze bylo cos o kulturze kaljow anglojezycznych i efekcie cieplarnianym..... bleh :(
ja zdaje w czwartek ale dzis u mnie w szkole byly:
* zdjecia ludzie+psy . pytania o relacje ludzi ze zwierzetami itp. temat to plusy i minusy mieszkania z rodzicami i praca Polakow w USA
slyszalam jeszcze od nauczycielki z innej szkoly ze tam jest molestowanie seksualne i mobbing! paranoja!!!
a jeszcze jedno:-) 2/50 tematow byly o reklamach. ale niestety nie wiem co dokladnie...
koleżanka miała wpływ wyglądu na życie, coś o zakupach, wady i zalety transportu lotniczego
pisze co wiem:
efekt cieplarniany
sluzba zdrowia
niepelnosprawni
muzyka
komputery
junk food
stosunek starszych do mlodszych
i to co wczesniej:)
a co bylo o kulturze krajow anglojezycznych??? jakies dziwne ty pytania..
pzdr
wrr a slyszeliscie o obrazkach z detektywem rutkowskim i ofiarami smiertelnymi?! bez kitu, ide skoczyc na bungi bez bungi ! pa !
na dolnym śląsku:

- co przyciąga obcokrajowców do polski
- emocje, wyrażanie uczuć przez mężczyzn i kobiety
- sprawy międzynarodowe, wojny
- amerykanizacja społecześtwa polskiego
.....

tyle co wiem głównie stawiają na kulturę polską i stosunki międzynarodowe :]
u mnie było z tego co wiem:
-czy supermarkety powinny byc otwarte w niedziele
-wpływ ameryki na inne kraje i kulture bleble
-co bys zmienił w systemie edukacji i ogolnie system edukacji w Polsce
-degradacyjny wplyw komputerów i internetu na zycie rodzinne
-bycie sławnym zalety i wady
-niezdrowe jedzenie
-dlaczego ludzie przeprowadzaja sie na przedmiescia
-sporty extremealne
-graffiti hehe
-różne rodzaje muzyki

wiecej nie pamietam :D ale, ol finks konsider czesto bylo o sportach i edukacji

ja mialam material stymulujacy o studiowaniu, wyborze studiow i studiach za granica a temat cos w stylu ze reklamy powinny byc zakazane co o tym sadzisz
i chwila nieskromnosci, udalo mi sie na 100% ;D
Mam pytanko. Masz juz za soba jakis egzamin FCE czy cos w tym stylu? Bo kurcze, na 100% procent to fenomeni zdaja. Ja sie modle, zeby 70% miec. Nie wiem, po co mi ta rozszerzona, ale coz... Chore ambicje odbieraja rozsadek...
kicior, gratuluje! Ja zdaje ang jako dodatkowy, wiec nie ma -nie zdanej,bo sie nie liczy, ale ambicje wysokie. Tematy z tego co widze nie są najłatwiejsze- takie problemowe, Mam FCE ale sie zobaczy jutro... czy stress bedzie w miare opanowany :) POZDRAWIAM, POWODZENIA!
Podaje adres innego forum, dziś założonego. Przepraszam za to, ale mam nadzieję, że znajdzie się w końcu takie uprządkowane, mające w miarę dokładne opisy zestawów. Bardzo proszę o wpisywanie się tam. To zajmie tylko kilka minut, a wielu osobom naprawdę pomożę. Ja sieję ostrą propagandę (to jej część) i mam nadzieję, że to wypali.
Adres: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28861
Jest 7.00 rano... zaraz jadę na angielski. Trzymajcie kciuki! Przed 12 jeszcze postaram się napisać co miałem :)
No to tak:

Obrazki: obrazek dziecka zapiętego pasami; nagłówek kampanii o bezpieczeństwie dzieci w samochodowych fotelikach; rozbity samochód; billboard ostrzegający przed wypadkami; znak tel. komórkowego przekreślony (tak jak znak NIE PALIĆ); i jakiś nagłówek 'ignorancja młodych względem picia i jazdy samochodem'.

Oczywiście opisać - dlaczego są wypadki; jak zapobiegać.

Jeden z tematów do dłuższej wypowiedzi: Pracoholizm - trzeba było podać przyczyny, zagrożenia, jak zapobiegać i swoje opinie.

No to ja na razie tyle. Jak się dowiem co mieli inni to też podam :) Teraz jadę do szkoły po wyniki. 3majcie kciuki!

PS. To chyba był numer 16.
Czy ktos z was sie orientuje czy te teamty moga sie powtorzyc w kazdej innej szkole w Polsce ?? I ile jest zestawow jezeli tak ??
Z gory dziekuje.Ja zdaje angielski dopiero 28.04.
Pozdrawiam i zycze powodzenia wszystkim maturzystom
podobno na cala polske jest 30 tematow rozszerzonych - ale to nie jest pewne
wiem,ze bylo cos o ue,onz,nato.niestety nie orientuje sie co dokladnie.Ci,ktoryz juz sa po maturce to niech wpisuja nr zestatow,ktore losowali!!powodzenia wszystkim!!
z tego co wiem, 50 tematów na województwo... ale czy sie powtarzają? hm... a wymyślili by 800? :D nieeee
ludzie w calej Polsce niestety nie sa takie same tematy i to nieprawda ze jest ich tylko 30 bo w samej mojej szkole jest ich niestety 50!!!! mieszkam w Mielcu na Podkarpaciu. oto te ktore znam a pojawily sie u mnie w szkole:
1.Gangi wsrod nieletnich+sposoby zapobiegania
2.Unia Europejska-stosunek Polski do Uni i nastroje panujace w Uni
3.Wolność prasy-czy powinno się ja ograniczyc?
4.Doping w sporcie
5.Czy swięta Bozego Narodzenia i Wielkanoc sa skomercjalizowane?
6.Dyscyplina w szkole.
7.Mobbing
8.Zmiany klimacie
9. Woman has home while man has house
10.Zanieczyszczenia srodowiska
11. Zagrozone gatunki
12. Reklama
13.Plusy i minusy uzywania kard kredytowych
POWODZENIA!!!:-)
tematow jest 50 i dla calej polski powinny byc takie same,bo przeciez to ogolnopolska matura jest!
Moj zestaw (8):
Stymulacja - Rozwody
Tematy-
Cos o ogladaniu meczow pilkarskich, sorry ze nie pamietam dokladnie ale to stres + to ze nienawidze meczow :P
Drugi : Czy ostrzejsze kary zniecheca przestępców?
could anyone tell me what the fuck mobbing is?
Własnie znalazłam w necie, że jest to: znęcanie się i dręczenie psychiczne pracowników.

brrrr
raczej nie 50 bo ja już zebrałam około 80 tematów które wystepowały na maturze
i ile masz %? bo kumpel mial to samo:)
ciborek- nie mam FCE, mialam zamiar zrobic ale poszlam na pierwsze zajecia i mi sie odwidzialo ;D chodze prywatnie na korki od pazdziernika i tam mniej wiecej robie poziom FCE,
co do matury to nie taki diabel straszny, ja mialam przeswietna komisje, babki z mojej szkoly caly czas milo sie usmiechaly i przytakiwaly kiedy mowilam dobrze, tylko kobieta z poza szkoly siedziala z wyrazem twarzy obrazonym jakims przez caly czas, hehe
w mojej szkole bynajmniej bardzo lajtowo oceniali, ja sama nie dalabym sobie wiecej niz 80% bo gramatycznie tak pomotalam ze az sama sie miejscami nie moglam sluchac, wiadomo wszystko ze stresu,
a u mnie w klasie na 13 osob az 3 mialy 100%
matura to bzdura ;P powodzenia wszystkim co to jeszcze przed nimi ;]
thank you :]
U nas w szkole było coś takiego :
1.Czy praca nastolatków jest dobra.Porównaj sytuację młodzieży w Polsce i USA.
2.Turystyka kosmiczna:wady i zalety.Porównanie turystyki zwykłej i turystycznej.
3.Operacje plastyczne
4.Pracoholizm
5.Rodzaje sklepów
6. Reklamy
7. Ludzie często wykonują zawody,których nie lubią.Jak Ty się do tego ustosunkowywujesz.
8.Palenie papierosów - zagrożenia i przeciwdziałanie
Koleżana miała o zmianie społecznosci na przestrzeni wieków albo czy supermarkety powinny byc zamykane w niedzielę.
Ja osobiscie miałem materiał stymulujący o postępie technologicznym ludzkości, a częśc drugą albo "reklamy przewartściowują produkty-za i przeciw" lub "dzieci do 12 roku życia powinny bs uczone w domy, a dopiero pozniej w szkole,Czy jestes za zmianą systemu edukacji w Polsce"
Ja już mam to na szczęście za sobą,ale wierzcie mi, to nie jest nic strasznego!! Osobiscie zdobyłem max, czylo 20pkt :) Pozdrawiam i życzę POWODZENIA
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 79
poprzednia |