TEMAT MATURALNY ROZSZ.

Temat przeniesiony do archwium.
61-79 z 79
| następna
czesc baaaaaardzo ladnie prosze o przeslanie mi tych tematow:):) na [email]
jesli komus to pomoze to napisze co ja mialem (zestaw 15 - woj. Mazowieckie):
1/ - obrazki o hotelach, a konkretniej oferta cenowa jakiegos hotelu wraz z jedna fotografia, potem zestaw 3 fotek jakiegos domku do wynajecia + headline, nastepnie fotka pokoju do wynajecia + headline i 2 ogloszenia - jedno internetowe o hotelu w Londynie a drugie - mieszkanie dla studentow.
Pytania standardowe: co jest przedstawione w materiale, jakie czynniki wplywaja na wybor okreslonego miejsca zakwaterowania, jakie uslugi udostepniaja zaprezentowane hotele, do kogo kierowane sa te oferty i jakie zakwaterowanie bym wybral na wakacje

2/ Dwa tematy do wyboru... jeden byl o bohaterach, ktorzy wywarli wplyw na rozwoj kultury Brytyjskiej (czy cos podobnego), a drugi - nasz stosunek do zwierzat - jaki powinien byc? Czy mozemy sie czegos nauczyc od zwierzat? Czemu / Czemu nie?

Ogolnie nie jest to jakos specjalnie trudne, wystarczy mowic dlugo i na temat i jest git (otrzymalem 19/20).
Powodzenia
ja tez poprosze o tematy:) [email]
mólbys mi podac te tematy z forum, bo nie zdazylam ich sciagnąć.ja jestem z dolnoslaskiego.....przydaly ci sie chociaz
zestaw 20 obrazki związane z kłamstwami i temat Literatura science fiction . Moim zdaniem ta matura jest niedopracowana. Przepaści między tematami są olbrzymie.
przeslijcie, prosze tematy te co byly na forum.gazeta.pl [email]
przeslijcie tematy, plissss [email]
hej!!
ja zdaje angielski w czwratek i jestem PRZERAŻONA!!! kTO WYMYSLAŁ TĄ MATURE????????
Wredna świnio ( fajny masz nick;) ) czy mógłbyś przesłac mi tą liste tekatów??? to mó adres: [email]
Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI TYSIACE BUZIACZKÓW
Cześć!we wtorek mam anglik,a wybieram się na filologię,więc jakbyś przesłał mi tematy,byłabym bardzi wdzięczna:) [email] z góry dzięki!!
czekasz na 'can you present the material, please' :)
nie przesylam tym, ktorzy mysla,ze jestem facetem:P;) no podawalam wczesniej link z tematami - tam sa wszystkie
macie jeszcze raz,bo nim znajdziecie ..... ;)
http://www.wl.boo.pl/viewtopic.php?t=392&highlight=matura
sa tu wszystki tematy pozbierane i ladnie poukladane z roznych forow (co prawda mojego nie bylo... ale luzik:) )
Z tego co widzę to jest 50 takich samych tematów w całej Polsce... Macie tutaj 50 pozycji, wymieszaną część z obrazkami i topic'ami :) Dodatkowo na trzy tematy zaczęłam sobie pisać na podstawie angielskich artykułów (także z tej strony) więc też to skopiuje ;)

1. Kultura anglojęzyczna

2. Relacje ludzi ze zwierzętami
More than one third of the world’s grain harvest (zbiorów zboża) is used to feed livestock (trzoda). In Unated States- 70 to 80 %. Whati is more half the water consumed in the U.S. is used to grow grain for cattle feed. The total cattle population for the world is approximately (ok.) 1.3 billion occupying some 24% of tle land of the planet. That’s why we can thought that animals are very important in our life.

3. Plusy i minusy mieszkania z rodzicami

4. Praca Polaków w USA

5. Mobbing
Mobbing jest to bezpodstawne, ciągłe i długotrwałe dręczenie, zastraszanie, prześladowanie, szykanowanie człowieka w pracy nie tylko przez przełożonego, ale czasem także przez współpracowników, powodujące poczucie bezsilności, upokorzenia i krzywdy, prowadzące w konsekwencji do ogólnego złego samopoczucia i pogorszenia stanu zdrowia ofiary.

6. Molestowanie seksualne

7. Dlaczego turyści przyjeżdżają do Polski i co ich przyciąga a co może
zawieść?

8. Ludzie Starsi radości i smutki. Mój stosunek do ludzi starszych, (Jakie znaczenie mają ludzie starsi w społeczeństwie, czy należy im się szacunek i czego możemy się od nich nauczyć)

9. Pracoholizm

10. Junk Food. Źle czy dobre dla twojego zdrowia. (Junk food is bad for your health)
Czy uważasz ze państwo powinno zabronić i wprowadzić limity w sprzedaży, opodatkować jedzenie? Czy reklamy dot. junk food powinny byc zabronione?

11. Służba zdrowia

12. Niepełnosprawni

13. Muzyka

14. Komputery

15. Przyczyny wypadków drogowych, stan dróg w Polsce, jak można
temu zapobiec

16. Reklama

17. Internet, (Jakie możliwości daje nam Internet, jakie niesie ze sobą zagrożenia.)
The Internet hak been hailed by many as the next revolution and a major step towards a more free society with more opportunietes for people to learn from a wider suorce of readily available information. It is hoped and envisaged (wyobrażany, przedstawiany) that even the poorer andless fortunate people of the world can use the Internet and the World Wide Web to learn and experience things that woud previously have seemed next to imposible. Various communities and people that were previously marginalized have now got the potentia to be more empowered (upoważniony) that they have been before.
However, with increased opportunieties for the already well-off, the internet revolution has also seen a growing digital divide of haves and have nots. Danger issues on the internet are also touchy. On the one hand software companies and internet law protect us from hackers. They also try as they can to protect our children from blue page. On the other hand there is a lot of hackers, who hack security systems especially for stealing money. There are also a lot of programs, which are hoped and envisaged as good protection for children, but yet parents don’t use them, furthermore: they even don’t know about such programs.

18. Znaczenie języka angielskiego teraz i w przyszłości

19. Detektyw Rutkowski, ofiary śmiertelne i psy (o cokolwiek chodzi) pewnie to do jakiejś przestępczości

20. Jak ludzie spędzają czas wolny, bierne i aktywne formy spędzania czasu, rysunki:
Młodzież na dyskotece,
dziecko grające w szachy,
chłopak grający na kompie,
chłopak jadący na deskorolce

21. Co jest powodem, dla którego ludzie słuchają muzyki? (Ludzie sluchaja muzyka klasycznej, pop, folk)

22. Transport. Który ze środków transportu jest najbardziej ekologiczny i efektywny?

23. Graffiti to sztuka czy wandalizm? (Pytania były proste (np. co myślę o grafitti, co należałoby zrobić, aby grafitti było bardziej szanowane przez społeczeństwo itp.)

24. Doping w sporcie

25. Czy można usprawiedliwić kłamstwa?
Depending on definitions, a lie can be a genuine falsehood (fałsz) or a selective truth, a lie by omission (poprzez ominięcie), or even the truth if the intention is to deceive (oszukać) or to cause an action not in the listener's interests. Lying is against the moral standards of many people and is specifically prohibited as a sin (grzech) in many religions. Lying in a way that escalates (wzmaga) rather than de-escalates a conflict is usually considered the worst sin. People's tolerance for liars is generally very small, and it is often only necessary to be caught lying once to be labelled (przypiąć etykietkę) as a liar and not trusted again. This is of course moderated by the importance of the matter being lied about. Paradoxically, a Big Lie is often easier to get people to believe, and more difficult for them to challenge (kwestionować) even when facts contradict (zaprzeczać) it. Jocular (żartobliwy) lying, deceit (kłamstwo) for the purpose of humor, when the falsehood is generally understood, is often regarded as not immoral and is widely practiced by humorists and comedians. The moral reasons to tolerate lies have mostly to do with avoiding conflict. An ethical code will often specify (precyzuje) when the truth is required (wymagana), and when not. Injurious (krzywdzące) and malicious (złośliwe) lies are intorerable. Especially Catholics consider that lies as a mortal sin, but they also condemn (potępiać) the others as venial (wybaczalny). However there are some types of lie that are considered acceptable, desirable or even mandatory (obowiązkowy) due to social convention. Types of conventional lie include euphemism to avoid explicit (bezpośredni, wyrażny) mention of something distaseful (przykry), insincere enquires (zapytanie, informacja) after the health of a person not well known, excussees to avoid or terminate undesired social meeting, assurance that a social meeting is desired or pleasurable; telling a dying person whatever they want to hear, concealment (zatajenie) of breach of taboo (pogwałcenie, naruszenie tabu). Most people engage (angażować się) in such convential lying and do not apply (nakładać) the usual moral disapproval of lying to such sitatuations. However the minority (mniejszość) of people viev them as malicious lies.

26. Po co ludzie podróżują?

27. Odchudzanie

28. Sporty ekstremalne

29. Emigracja

30. Komercjalizacja świąt

31. Współczesny idol

32. Polska i jej przyszłość.

33. Wpływ kultury amerykańskiej na Europę

34. Wpływ wyglądu na życie

35. Shopping

36. Plus i minusy transportu lotniczego

37. Przestępczość w Polsce i jak jej zapobiegać

38. Pracowanie w domu

39. Wojna i sens oraz cele wojny, czy uważam ze jest to pozytywne zjawisko czy negatywne i dlaczego
obrazki: pierwszy: dwójka dzieci na drodze w upalnym kraju, za nimi jedzie czołg, drugi karykatura rysunkowa żołnierze w szyku z karabinami maja atakować cmentarz (parodia wojny pokazanie ze niesie ze sobą śmierć niewinnych osób) trzeci: demonstracja przeciw wojnie czwarty: plakat z napisem: Soldiers are murders.

40. Medycyna i klonowanie oraz operacje ludzkim genomem - czy jest to moralne i powinno być dozwolone poprzez prawo?

41. Najważniejsze wydarzenia polityczne społeczne techniczne i gospodarcze XX wieku, opis.

42. Walki z uzależnieniami. Jak można pomóc osobą, którzy są uzależnieni?

43. Chyba było mas media, prawdziowość przekazywanych informacji, czy mogą być kontrolowane

44. Obrazki o roli mężczyzny i kobiety w rodzinie, o zmianach modelu rodziny, kobieta pracującą itp.

45. Mężczyzna buduje dom, a kobieta go kształtuje.

46. O jakiś radach dla zdających egzaminy

47. Różnice między Polakami a Amerykanami.

48. Co można by zmienić w polskim szkolnictwie?

49. Czy supermarkety powinny być otwarte w niedziele?

50. Coś o przenikaniu obyczajów i tradycji vs tożsamość narodowa

51. Which of the achievements of the 20th century do you find the most important ? Why?

52. Which human activities contribute to environmental damage and do you agree that
technological progress can make it better in the future .Why?

53.Traveling and reading books,how they can influence one`s personality?

54. Which invention do you find most useful or ...most important .Justify

55. Reasons for growing violence and actions to be taken to reduce it.

56. Cytat astronauty Amstronga .This is only one step for a man and a whole leap
for the mankind, more or less. Space exploration Today many people decide to leave cities and live in the suburbs .Discuss the reasons

57. Job opportunities in Poland and why do young Poles leave the countryFactors that are of importance when thinking of the career

POWODZENIA !!!!!!!!!

P.S. Gdybyście chcieli opracowane inne topics bo własnie je robie aż do czwartku bo wtedy mam egzamin to piszcie na [gg] , tylko mówcie od razu o co chodzi bo nie rozmawiam z nieznajomymi :p
napisz te tematy prosze moj mail: [email] wielkie dzięki :)
hejka!!no ja niestety przegapilam tematy maturalne z forum!ale bylabym wdzieczna za przeslanie mi ich na moj adres [email] dzieki ogromne i pozdro!!!!
Chciałabym dodać... że pojawiły sie niepokojące wieści że te tematy wcale sie nie sprawdzają ;) I choć przeglądałam wiele forum i te tematy sie powtarzały to jednak u nas w szkole w sobote były np.
-dlaczego ludzie w Europie Zachodniej wybierająsaodzielne życie?
-dlaczego filmy kręcoe w Ameryce są tak nierealne?
-wpływ lifestyle na naszą osobowość/życie

Więc nie gwarantuje że jak sie opracuje wszyskiet tematy to będzie po srpawie ;)

Jeśli chcecie jednak opracowane te tematy- piszcie na gg ale od razu prosze pisać maila i nie zadawać głupich pytań bo już mam dość ;)

Jeśli macie ochote mi coś wysłać... chętnię przyjmę :)

POWODZENIA !!!!
nie wiem czy jeszcze sie komus przyda ale ja mialam o reklamie: dlaczego nastolatki sa bardziej podatne na wplyw reklamy niz dorosli, sposoby reklamowania, swiadomosc w stosunku do reklam, drugi temat: czy nastolatki powinny pracowac, co im to daje, porownac sytuacje w sprawie pracy nastolatkow amerykanskich i polskich, ten temat, ktorego nie wybralam to turystyka kosmiczna:|
znajomi mieli o wojnie w sztuce, o organizacjach miedzynarodowych, bezdomnosci, zatrudnieniu, bezrobociu i o prasie.
Wredna swinia, proszę o tematy na rozszerzony ang. [email] :)
z góry wielkie dzięki!
Miałem temat nr. 11 i faktycznie było o służbie zdrowia.
Temat przeniesiony do archwium.
61-79 z 79
| następna

Zostaw uwagę