Wypracowanie na rozszerzeniu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam

Czy na rozszerzeniu rozprawki mogą pojawić się inne niż for&against lub opinion essay?
Spotkałem się z takim tematem zadania:
Napisz rozprawkę na temat "most of the time spent at school is completely wasted".
Za i przeciw to na pewno nie jest, o wyrażaniu swojego zdania też nie ma wzmianki, czyli pisać normalną rozprawkę z akapitami dowodzącymi tą tezę?

Byłbym wdzięczny jakby ktoś podał szablonowe tematy F&A essay i opinion essay oraz jak je rozróżniać.

Pozdrawiam
także mam problem z rozróżnianiem rozprawek, jeśli nie ma napisanego "wady i zalety" lub "justify your opinion". skąd wiedzieć, która rozprawka jest którą?
Cytat: wgzd
Napisz rozprawkę na temat "most of the time spent at school is completely wasted"

Przeciez to jest opinion essay.
Cytat: eva74
Cytat: wgzd
Napisz rozprawkę na temat "most of the time spent at school is completely wasted"

Przeciez to jest opinion essay.

no właśnie i jak to rozpoznałaś?
aha i mam jeszcze jedno pytanie - ostatnio na maturze w rozprawce trzeba było napisać o serwisie społecznościowym. czy można zawierać w wypracowaniu nazwę własną, taką jak facebook itp czy nie?
edytowany przez Aashley: 15 kwi 2012
czesc,
mam pytanko odnośnie waszej strategii maturalnej.
czy przy wypracowaniu staracie sie opanowac wszystkie mozliwe zwroty ? czy raczej skupiacie sie na jednym ,dwoch typach wypowiedzi pisemnej?
Ja raczej nastawiam sie na rozprawke .Przejrzalem wszystkie arkusze maturalne umieszczone na stronie CKE i zauwazylem ,ze tylko 2 razy byla rozprawka , w ktorej trzeba bylo wyrazic swoja opinie i w dodatku byla ona w arkuszach dla klas dwujezycznych.Także rozprawka typu za i przeciw jest raczej pewna.
jeśli jesteś mocny i czujesz się pewniej w rozprawce, to nie ma, co się pchać w opowiadanie, opis, recenzję itd. prawie od dwóch miesięcy piszę rozprawki, bo pokładam w niej całą nadzieję ^^ lepiej nie kombinować i być w czymś super dobrym, niż spróbować wszystkiego po trochu i napisać średnio. chyba, że we wszystkim jesteś dobry - good for you ;) ja stawiam na rozprawkę
powodzenia! :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie