pomoc w nauce do matury

Temat przeniesiony do archwium.
prosze o udzielenie wskazówek i rad jest tu wiele osób które są bardzo dobre w j.ang więc mysle ze ktos mi moze pomoc a mianowicie chodzi mi o to ze w 2009 r zdaje mature z j.ang podstawową i chcialabym dobrze sie przygotowac mam zaleglosci po gimnazjum w liceum tez slaby poziom jak powinnam sie uczyc zeby lepiej rozumiec teksty i wogole nauka słowek czy jakies dobre książki nie wiem jak się sama uczyc a jeszcze są wakacje wiec prosze o pomoc;););)
jestem już po maturze z ang i mam nadzieję że moje rady pomogą Ci w przygotowaniu się do niej.
jeśli wiesz, że masz zaległości, to już teraz zabierz się do solidnej pracy.
jest kilka rozwiązań-szkoła językowa, prywatne korepetycje, samodzielna nauka.
dwóch pierwszych nie będę rozwijać, skupię się na tym ostatnim.

myślę,że sama możesz nadrobić zaległości, pod warunkiem, że będziesz solidnie
i systematycznie do tego podchodziła.
trzeba wybrać jakieś repetyrorium maturalne, na rynku jest mnóstwo pozycji, trafiają się ksiązki naprawdę solidne.nie chcę wymieniać tu konkretnych tytułów, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
ja skupiłabym się na doskonaleniu umiejętniości rozmumienia ze słuchu, która, niestety, jest często lekceważona w szkołach- a szkoda bo na egzaminie każdy punkt z listeningu i nie tylko jest istotny i cenny.
tak więc rób sobie listeningi w domu, słuchaj nagrań, wypisuj nieznane wyrażenia, zwroty i je utrwalaj.

oczywiście, pamiętaj też o rozwiązywaniu tekstów na rozumienie tekstu czytanego.

last not least-pisanie wypracowań, na poziomie podstawowym obowiązują Cie listy oficjalny i nieformalny oraz krótkie formy wypowiedzi-jakieś zaproszenie ogłoszenie itp.( w dobrym repetytorium znajdziesz dokładne omówienie każdej z tych form, przykładowe tematy wypowiedzi i ich rozwinięcia)
warto pisać np 1 list w tygodniu(tak żeby ktoś mógł Ci go sprawdzić i omówić błędy) a w ten sposób dojdziesz do wprawy.

good luck pozdrawiam.
hejka!ja tez zdaje mature w tym samym czasie co ty,tylko ze mam dylemat nad poziomem:)ja sie sama przygotowuje a w roku szkolnym bede chodzic na korki i kolko moze:)Moj nauczyciel mowil nam ze na podst poziomie jest malo gramatyki tylko podstawy,wiec musisz sobie to przypomniec, cwiczyc listening i reading;)jesli masz jakies pyt to moj nr [gg]
Ja jeszcze nie zdaję matury;) ale powinnam powoli zaczać na poważnie o niej mysleć.
Mam taką radę dla Ciebie:] polecam słuchanie i naukę tektów piosenek angielskich, przydają sie czasem niektóre zwroty i słowa śpiewane w piosenkach. Warto tez przegądać strony internetowe po angielsku i czytanie artykułów tam zamieszczonych. Poza tym nauka z dobrego podręcznika z płytą CD, gdzie są nagrania i rózne ćwiczenia np. Face 2 Face intermediate, upper intermediate. No i repetytoria ze słowkami z codziennego życia;)
kursy, kółka czy korepetycje tez by Ci duzo pomogły^^
pozdrawiam
[wpis usunięty]

»

Praca za granicą