Treść zadania:
W czasie pobytu w Londynie u angielskich przyjaciół znalazłaś tymczasowe zatrudnienie jako kelnerka. Napisz list do kolegi, w którym:
- poinformujesz, dlaczego jesteś w Londynie i co tam robisz
- opiszesz rodzinę, u której się zatrzymałaś i dlaczego ją lubisz
- powiesz, jak zwykle spędzasz dni powszednie i weekendy
- powiesz, co myślisz o Londynie i dlaczego podoba ci się to miasto.
Ma być 120-150 słów.
Mój list po polsku (czyli co autor miał na myśli :P ) :
Drogi Tomie
Miło cię słyszeć! Zgadnij co?/ Wiesz co? (tak było w podręczniku to przepisałam). Pracuję w Londynie w tym momencie/aktualnie. Pracuję w restauracji i jestem kelnerką, to ciężka praca. Mieszkam u angielskiej rodziny. Rodzice (z tej rodziny) mają duży hotel i mają nastoletnią córkę, dwóch małych chłopców i trzy piękne koty! Dziewczyna jest w moim wieku. Ma na imię Cheryl. To bardzo przyjaźni ludzie. Chodzę do pracy każdego ranka, nie mam wolnego czasu w tygodniu ale mam wolne weekendy. Zawsze w weekendy spotykam się z moim chłopakiem Adamem, chodzimy do DANCE CENTRE i tańczymy salsę. Londyn jest fantastycznym miejscem. Jest bardzo piękny, kocham tu mieszkać. Tutaj jest zawsze tyle rzeczy do zrobienia.
Powiedz wszystkim cześć/ pozdrów wszystkich
Wiele miłości,
XYZ
A teraz po angielsku:
Dear Tom,
Great to hear from you! Guess what? I'm in London at the moment! I'm working in restaurant and I am waitress, this is hard work. I'm staying with an English family. The parents are have big hotel and there are teenage girl, two little boys and three beautiful cats! The girl is mi age. Her name's Cheryl. They are all really friendly people. I go to work every morning, I'm haven't free time in weeks day but I have free time in weekend. I always meet with my boyfriend Adam in weekend, we go out into Dance Centre and we dance salsa. London is fantastic place. It's very beautiful, I love live there. There's always lots of different things to do.
Say 'hi' to everybody!
Lots of love,
XYZ
edytowany przez oth7: 14 wrz 2011