praca maturalna - rozprawka 9.05.2013

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich. W tym roku pisałem mature w maju i praktycznie pamietam słowo w słowo co napisałem dlatego fajnie byłby wiedzieć ile mniej więcej punktów mogę wyrwać za moją pracę. Jeśli poświęciłby ktoś z 5-10 minut żeby to sprawdzić byłbym mega wdzięczny.

A więc:

Temat taki:

Coraz więcej osób, zamiast gotowaćobiady w domu, korzysta z gotowych dań kupionych w supermarketach. Napisz rozprawkę, w której przedstawisz wady i zalety takiego rozwiązania.

One of the hottest issue in today's world is food. More and more people are deciding to buy and eat ready food from supermarkets instead of cook at home. However, is this really a true blessing? It is worth to mention the fact that aparat from advantages it also has some disadvantage which are not taken intro consideration.

First and foremost, such a food may appear to be great solution for people who lives in hurry. For instance, medium pizza from supermaker is ready to eat after ten minutes in microwave. Thanks to it, he or she do not waste time in kitchen
What is more, If he or she does not know how to cook, it will be great way to prepare tasty dinner for family.

Nevertheless, buying ready food from supermarkets is not a bed of roses.

Firstly, costs associated with buying those products are exorbitant and may put on strain one's finances. Furthermore, such a food may be sometimes rotten or spoiled. Therefore, in case of consumption it may lead to stomach headache.

Taking everthing into account, there is no unequivocal answer to the question whether buying and eating ready food from supermakerts is really blessing or a curse. It must be said that apart from benefits it also has evident drawbacks. In my judgment, such a food is unhealthy and prepared by oneselves is more tasty.

Wiem ,że jest pare błędów, ale nie jestem w stanie określić ile za treść/kompozycje/bogactwo mogę uzyskać punktów. Także czekam cierpliwie na kogoś pomocną dłoń.

ps. Celowo napisałem " stomach headache ",bo wiem ,że taką gafe napisałem na maturze... oczywiście jest to błąd ;).

Pozdrawiam :)!
Czy w pracach maturalnych mozna omijac przedimki?
nie mozna
Rowniez zauwazam wiele literowek.
jest wiecej bledow oprzocz tego
worth ...
instead of ...
przedimki wiadomo
niektore zdania nie moge czytac chce sie odruchowo przepisac ..a co to jest za poprawienie, prawda
tak oczywiście jestem świadomy ,że brakuje czasem końcówki lub a/the przed niektórymi wyrazami. Jednak słyszałem ,że błędy interpunt/orto liczy się jako 0,5 błędu . A jak pod względem punktowym wygląda ta praca ? na 18 pkt ile byście dali zgodnie z kryteriami ?

http://www.lo1.glogow.net.pl/matura/probna05/ogolne_ocenianieobce.pdf

Podrawiam!
I co, nikt nie jest w stanie mi pomóc :)?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia