1. I would like to do sth - formuła grzecznościowa, po której wystąpi bezokolicznik; nie ma nic wspólnego z konstrukcją 'to like doing sth'
2. ...when you were a child - chodzi o czas przeszły, więc pytanie musi być zadanie w past simple
3. look forward to - oczekiwać czegoś z niecierpliwością; występuje po tym albo rzeczownik albo czasownik z -ing (gerund)
4. pierwszy okres warunkowy (first conditional)
5. konstrukcja 'to be going to do' informuje o tym, że poczyniliśmy jakieś plany odnośnie przyszłości
6. czas present perfect: subject + hav/has + past participle (3 kolumna czasowników)
7. pytanie o subject; he invited me - who did invited you
8. used to to sth - robiła kiedyś, ale nie robi już nigdy więcej
9. Do you mind if I open/Do you mind opening - albo konstruckja z if..., albo gerund
10. dłuższa czynność jest wyrażana czasem past continuous, a krótsza (ta która coś przerywa) czasem past simple
11. kiedy używasz 'present perfect', to musisz użyć 'wish + past perfect' - wyrażenie niezadowolenia odnośnie przeszłości (Żałuję, że wydałem całą kasę)
12. o tej porze jutro będę leciała do Chin - future continuous tense
13. cannot stand doing sth
14. despite + noun/pronoun/gerund (rzeczownik, zaimek, czasownik -ing)
15. past perfect continuous - czynność wykonywana przez określony czas w przeszłości
16. present perfect continuous tense - czynność wykonywana przez określony czas ze skutkiem w teraźniejszości
Jeżeli popełniłem jakiś błąd, proszę o poprawę. Mam nadzieję, że pomogłem